Wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia

Wyjątkowy tort naleśnikowy bez pieczenia z pysznym kremem na bazie mascarpone i świeżymi owocami to idealny przepis na letnie przyjęcia. Efektowny, pyszny i prosty w przygotowaniu.

Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami- PysznościTort naleśnikowy z mascarpone i owocami- Pyszności
Ewa

Uwielbiam torty i w moim domu wyznaję zasadę, że nie trzeba wcale wyjątkowych i specjalnych okazji, aby je piec. Są niestety dość czasochłonne i wymagają trochę pracy, jednak znalazłam na to proste rozwiązanie. Klasyczne naleśniki połączyłam z kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany, dorzuciłam świeże maliny i truskawki. Efekt? Wyjątkowy tort bez pieczenia, idealny na lato. Tak podanych naleśników jeszcze nie jadłeś i pora to zmienić. Dzięki nietypowej formie stają się eleganckim deserem, którym śmiało możesz celebrować urodziny, imieniny i inne okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 10 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej.

Krem:

  • 250 g mascarpone,
  • cukier puder,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.

Dodatki:

  • 250 g truskawek,
  • 250 g malin.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynam od przygotowania naleśników. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję cukry, mleko oraz mąkę i miksuję na jednolitą masę. Odstawiam ciasto na 10-15 minut, aby odpoczęło.

2. Wylewam porcje masy na rozgrzaną patelnię. Najlepiej użyć takiej z nieprzywierająca powłoką. Jeśli jej nie masz, to rozsmaruj nieco oleju roślinnego. Smażę z obu stron, aż ciasto się zetnie i odstawiam do wystudzenia.

Tort naleśnikowy- Pyszności
Tort naleśnikowy- Pyszności

3. W międzyczasie przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec mascarpone.

4. Boki tortownicy oraz dno wykładam naleśnikami.

Obrazek
Tort naleśnikowy- Pyszności

5. Na dno kładę dodatkowy placek i wykładam porcję masy z mascarpone. Dorzucam pokrojone truskawki, przykrywam naleśnikiem i znów wykładam warstwę kremu, tym razem z malinami. Powtarzam całość do momentu, aż skończą mi się naleśniki lub masa śmietankowa. Ostatnią warstwą powinien być naleśnik.

Obrazek

6. Zawijam wystające brzegi naleśników i wstawiam tort do lodówki. Chłodzę deser w lodówce przez minimum godzinę.

Tort naleśnikowy- Pyszności
Tort naleśnikowy- Pyszności

7. Po tym czasie usuwam rant tortownicy. Dekoruję deser truskawkami oraz malinami i kroję na porcje. Smacznego!

Tort naleśnikowy- Pyszności
Tort naleśnikowy- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie