Wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia
23.06.2023 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wyjątkowy tort naleśnikowy bez pieczenia z pysznym kremem na bazie mascarpone i świeżymi owocami to idealny przepis na letnie przyjęcia. Efektowny, pyszny i prosty w przygotowaniu.
Uwielbiam torty i w moim domu wyznaję zasadę, że nie trzeba wcale wyjątkowych i specjalnych okazji, aby je piec. Są niestety dość czasochłonne i wymagają trochę pracy, jednak znalazłam na to proste rozwiązanie. Klasyczne naleśniki połączyłam z kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany, dorzuciłam świeże maliny i truskawki. Efekt? Wyjątkowy tort bez pieczenia, idealny na lato. Tak podanych naleśników jeszcze nie jadłeś i pora to zmienić. Dzięki nietypowej formie stają się eleganckim deserem, którym śmiało możesz celebrować urodziny, imieniny i inne okazje.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 10 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 150 g mąki pszennej.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- cukier puder,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- 500 ml śmietanki 36 proc.
Dodatki:
- 250 g truskawek,
- 250 g malin.
Sposób przygotowania:
1. Zaczynam od przygotowania naleśników. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję cukry, mleko oraz mąkę i miksuję na jednolitą masę. Odstawiam ciasto na 10-15 minut, aby odpoczęło.
2. Wylewam porcje masy na rozgrzaną patelnię. Najlepiej użyć takiej z nieprzywierająca powłoką. Jeśli jej nie masz, to rozsmaruj nieco oleju roślinnego. Smażę z obu stron, aż ciasto się zetnie i odstawiam do wystudzenia.
3. W międzyczasie przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec mascarpone.