Ten przepis na pierogi ma ponad 100 lat. Kiedyś lepiono je zupełnie inaczej

Pierogi nigdy nam się nie znudzą. Jakkolwiek podane i z jakimkolwiek farszem zawsze będą miały specjalne miejsce w naszych sercach (i żołądkach). Niemniej, niektóre wariacje, nawet te wywracające znaną nam recepturę do góry nogami, są warte uwagi. Jedna z nich (licząca już ponad 100 lat) to absolutny hit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

ObrazekTen przepis na pierogi ma ponad 100 lat - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Takich pierogów jeszcze nie jedliście. Te chrupiące, aromatyczne i wypełnione przepysznym jajecznym farszem lepiaki podbiją podniebienia domowników. Przepis na to danie ma już ponad 100 lat. Tak zapewnia Olga - autorka youtubowego kanału "Przepisy od Olgi", na którym pojawiło się nagranie prezentujące, jak krok po kroku przygotować tę nietuzinkową potrawę. Zobaczcie, jakie to proste!

Ten przepis ma 100 lat. Wystarczy mąka, woda i sól

Ciasto proponowane przez youtuberkę przygotowuje się tak, jak pierogowe, z jedną różnicą. Po wyrobieniu kawałki ciasta lądują w misce z rozpuszczonym masłem. Po godzinie spędzonej w takiej kąpieli mączne kulki staja się dużo bardziej elastyczne i miękkie, przez co łatwo je rozwałkować do pożądanej grubości. Następnie, już z nałożonym farszem, cienki płat ciasta należy zawinąć i piec, aż nabierze chrupkości i ładnego, brązowego koloru.

To bardzo nietypowe rozwiązanie na przygotowanie pierogów, ale finalny wygląd potrawy zwala z nóg. Ponadto na widok samego farszu - stworzonego z jajek gotowanych na twardo i zielonej cebulki - może zacząć cieknąć ślinka. By przygotować te pyszne pieczone pierogi, potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników. Większość znajdziesz w swojej kuchni.

Obrazek
Pokochacie ten przepis na pierogi. Wyjdą chrupiące i aromatyczne - Pyszności; Fot. Pixabay

Pieczone pierogi z farszem jajecznym. Przepis

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli do ciasta,
  • 600 ml wody (najlepiej ciepłej),
  • 200 ml roztopionego masła,
  • 6-7 gotowanych jajek,
  • pęczek zielonej cebuli,
  • sól i pieprz do farszu,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do naczynia, dodaj jedną łyżeczkę soli i wymieszaj składniki. W mące zrób wgłębienie i wlej do niego szklankę wody. Zacznij mieszać składniki, cały czas stopniowo dolewając wodę do mąki.
  2. Zacznij wyrabiać ciasto. Najlepiej jeśli przełożysz je na stolnicę bądź blat podsypany mąką.
  3. Kiedy ciasto będzie już miękkie i dobrze wyrobione, przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, przełóż na blat i posyp niewielką ilością mąki, następnie zagnieć kilkoma ruchami.
  5. Ciasto uformuj w kulę i podziel na dwie części. Z każdej uformuj gruby wałek, a z wałków wytnij po 8-9 części. Każdą z części uformuj w kulkę.
  6. Następnie każdą z części lekko ugnieć dłońmi i gotowe włóż do naczynia z roztopionym masłem.
  7. Naczynie przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
  8. Drobno posiekaj zieloną cebulę, następnie wrzuć ją na rozgrzany olej i smaż do miękkości.
  9. Gotową cebulkę przełóż do miski, dodaj do niej 6-7 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę. Dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj całość.
  10. Po godzinie znów możesz zająć się ciastem. Spłaszczone kulki delikatnie rozwałkuj dłońmi, aż zamienią się cienkie duże płaty ciasta.
  11. Na każdy płat nakładaj dużą łyżkę jajecznego farszu, a następnie zawiń ciasto tak, jak gołąbki.
  12. Każdy pierożek odkładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  13. Tak przygotowane piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-35 minut.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie