Genialny sos pierogowy. Zrobisz go ze składników, które masz w domu

Sos, który smakuje jak... pierogi ruskie? Cóż to za wynalazek? Ano właśnie, wynalazek. Ten nietypowy sos jest autorskim produktem niezwykłej wyobraźni tiktokera, a polecany jest do podawania z kluskami śląskimi. Naszym zdaniem pasuje jednak do znacznie większej ilości dań, ale przecież nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz!

ObrazekTo chyba pierwszy w historii sos pierogowy! - Pyszności; foto: TikTok, Canva

Gdzie narodził się pomysł na sos pierogowy tiktokera "Magiczny Składnik"? Cóż, w jego kreatywnym umyśle, to pewne. A jednak inspiracją było coś jeszcze. Jak czytamy na portalu tegoż blogera, do stworzenia sosu o smaku pierogów ruskich natchnęła go zupa Jurajska Polewka, której kiedyś spróbował w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Chociaż jej nie próbowaliśmy, to już po samym widoku sosu stwierdzamy, że musiała to być bardzo dobra zupa.

Sos pierogowy rzeczywiście smakuje jak pierogi ruskie, a "Magiczny Składnik" poleca serwować go z kluskami śląskimi, twarogiem, smażoną cebulką i skwarkami. Wydaje nam się jednak, że kiedy spróbujecie tego specjału, to śmiało uznacie, że nadaje się on również do całej masy innych potraw, w tym mięsnych. Warto spróbować, bo w tym szaleństwie jest metoda!

Sos pierogowy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków typu B lub C,
  • 200 g cebuli,
  • 100 g masła,
  • 400 ml wody z gotowania ziemniaków,
  • 300 ml maślanki,
  • 30 g koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 10 g soli morskiej,
  • płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po około 20 minutach możesz już je odcedzić, ale nie wylewaj wody — jeszcze ci się przyda. Tymczasem przecedzone ziemniaki trzymaj pod przykryciem, żeby zachowały ciepło.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Ją i 400 ml wody po gotowaniu dodaj teraz do ziemniaków.
  3. Do tego samego naczynia wlej jeszcze maślankę i zmiksuj całość do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji (gdzieniegdzie może się zapodziać kawałek cebulki, ale to w porządku). Dopraw solą, pieprzem i koncentratem i raz jeszcze zblenduj.
  4. Podawaj z kluskami śląskimi lub według własnego uznania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości