PrzepisGenialny sos pierogowy. Zrobisz go ze składników, które masz w domu

Genialny sos pierogowy. Zrobisz go ze składników, które masz w domu

To chyba pierwszy w historii sos pierogowy! - Pyszności; foto: TikTok, Canva
To chyba pierwszy w historii sos pierogowy! - Pyszności; foto: TikTok, Canva
18.07.2023 10:30

Sos, który smakuje jak... pierogi ruskie? Cóż to za wynalazek? Ano właśnie, wynalazek. Ten nietypowy sos jest autorskim produktem niezwykłej wyobraźni tiktokera, a polecany jest do podawania z kluskami śląskimi. Naszym zdaniem pasuje jednak do znacznie większej ilości dań, ale przecież nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz!

Gdzie narodził się pomysł na sos pierogowy tiktokera "Magiczny Składnik"? Cóż, w jego kreatywnym umyśle, to pewne. A jednak inspiracją było coś jeszcze. Jak czytamy na portalu tegoż blogera, do stworzenia sosu o smaku pierogów ruskich natchnęła go zupa Jurajska Polewka, której kiedyś spróbował w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Chociaż jej nie próbowaliśmy, to już po samym widoku sosu stwierdzamy, że musiała to być bardzo dobra zupa.

Sos pierogowy rzeczywiście smakuje jak pierogi ruskie, a "Magiczny Składnik" poleca serwować go z kluskami śląskimi, twarogiem, smażoną cebulką i skwarkami. Wydaje nam się jednak, że kiedy spróbujecie tego specjału, to śmiało uznacie, że nadaje się on również do całej masy innych potraw, w tym mięsnych. Warto spróbować, bo w tym szaleństwie jest metoda!

Sos pierogowy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków typu B lub C,
  • 200 g cebuli,
  • 100 g masła,
  • 400 ml wody z gotowania ziemniaków,
  • 300 ml maślanki,
  • 30 g koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 10 g soli morskiej,
  • płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po około 20 minutach możesz już je odcedzić, ale nie wylewaj wody — jeszcze ci się przyda. Tymczasem przecedzone ziemniaki trzymaj pod przykryciem, żeby zachowały ciepło.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Ją i 400 ml wody po gotowaniu dodaj teraz do ziemniaków.
  3. Do tego samego naczynia wlej jeszcze maślankę i zmiksuj całość do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji (gdzieniegdzie może się zapodziać kawałek cebulki, ale to w porządku). Dopraw solą, pieprzem i koncentratem i raz jeszcze zblenduj.
  4. Podawaj z kluskami śląskimi lub według własnego uznania. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także