Anna Lewandowska robi pierogi z mąki, która kosztuje krocie. Mało kogo na taką stać

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na wyjątkowe pierogi. Na ten klasyk polskiej kuchni pozwolą sobie jedynie nieliczni. Ta mąka kosztuje fortunę.

Anna Lewandowska zdradziła przepis na pierogi- Pyszności; Adobe Stock, InstagramAnna Lewandowska zdradziła przepis na pierogi- Pyszności; Adobe Stock, Instagram
Ewa

Ania Lewandowska od lat dzieli się w sieci przepisami na zdrowe posiłki i inspiracjami na zamienniki popularnych produktów. Dieta sportowczyni i propagatorki zdrowego stylu życia opiera się na bezglutenowych daniach, pełnych warzyw i superfoods. W przepisach gwiazdy nie brakuje egzotycznie brzmiących dodatków, których próżno szukać w najbliższym supermarkecie. Jednym z nich jest mąka kasztanowa, z której Ania Lewandowska przygotowuje pierogi.

Mąka kasztanowa - czy jest zdrowa?

Mąka kasztanowa, jak wskazuje nazwa, produkowana jest z mielonych kasztanów i ma delikatnie słodki, orzechowy smak. Kasztany są źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (takich jak witamina C, witaminy z grupy B) oraz minerałów, w tym potasu, magnezu i żelaza. Mąka kasztanowa jest również niskowęglowodanowa i nie zawiera glutenu, więc jest świetnym zamiennikiem klasycznej mąki pszennej dla osób na celiakię czy nietolerancję glutenu. W 100 g mąki kasztanowej znajduje się 371 kalorii.

Obrazek
Anna Lewandowska robi pierogi z mąki kasztanowej, fot. Canva

Mąka kasztanowa zawiera żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Dzięki temu może pomóc w zapobieganiu anemii. Kasztany zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym. W rezultacie może to przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego.

Największym minusem mąki kasztanowej jest jednak cena. Za kilogram zapłacić trzeba około 40-50 złotych, a więc ponad 10 razy więcej, niż za zwykłą pszenną.

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na pierogi

Żona najpopularniejszego polskiego sportowca zdradziła swój przepis na zdrowe pierogi. Zamiast mąki pszennej postawiła na mąkę kasztanową. Jej słodki smak świetnie komponuje się z owocowo-korzennym farszem. Do jabłek oraz daktyli możesz dorzucić również posiekane drobno orzechy włoskie.

Składniki:

  • 2 szklanki (ok. 350 g) mąki kasztanowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajko od szczęśliwej kury
  • ½ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka kakao 80 proc.
  • soda oczyszczona
  • cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

Nadzienie

  • daktyle namoczone w wodzie
  • 1 ugotowane jabłko
  • cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki kasztanowej dodaj jajko, wodę, olej kokosowy, sodę oraz kakao. Dopraw ciasto szczyptą cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i opcjonalnie goździków, i wyrób, aż jego konsystencja będzie jednolita.
  2. Ciasto uformuj w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Przygotuj nadzienie: jabłko bez skórki ugotuj na parze lub w wodzie. Posiekane daktyle wymieszaj z podgotowanym, pokrojonym jabłkiem i podduś chwilę. Dodaj po szczypcie przypraw i wymieszaj.
  4. Stolnicę podsyp mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką koła. Nakładaj porcje farszu i zalep brzegi.
  5. Pierogi wrzucaj partiami na wrzącą wodę i gotuję 5-7 minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  6. Podawaj na słodko z jogurtem, śmietanką lub odrobiną bitej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"