PoradyAnna Lewandowska uczy jak zdrowo jeść kanapki. Już nie muszą być nudne i tuczące

Anna Lewandowska uczy jak zdrowo jeść kanapki. Już nie muszą być nudne i tuczące

Kanapki chyba każdy z nas lubi. Są szybkie w przygotowaniu i możemy je przyrządzać na różne sposoby. Niestety często popadamy w rutynę, zapominamy o dodatku warzyw, przez co posiłek staje się nudny i mało wartościowy odżywczo. Czas to zmienić - radzi trenerka Anna Lewandowska. Kanapki nie muszą być nudne, mogą stanowić jeden z wartościowszych posiłków w ciągu naszego dnia.

Anna Lewandowska uczy jak zdrowo jeść kanapki. Już nie muszą być nudne i tuczące
Paulina

23.06.2022 09:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak skomponować dobrą i zdrową kanapkę? Największą część, bo aż połowę powinny zająć na talerzy warzywa lub owoce. Kolejne ćwiartki przypisane są osobno źródłom produktów węglowodanowych, w przypadku kanapek będzie to chleb. Natomiast źródłem białka będzie na przykład chuda szynki, jajka czy pasty ze strączków. W posiłku warto zadbać również o dodatek zdrowych tłuszczów i napoju – najlepiej wody. Co na to Anna Lewandowska? Czy ma podobne sposoby? 

Obraz

Jakie pieczywo do kanapek wybrać? Anna Lewandowska radzi

Poszukajcie w swoich okolicach piekarni i poproście o etykiety ze składami do przeczytania. Wybierajcie te produkty, które mają krótkie składy, powinien być prosty, bez zbędnych dodatków. Podstawowy skład pieczywa to mąka, woda, sól, drożdże lub zakwas. Ewentualnie nasiona i pestki. Ważny jest również kolor pieczywa. Ciemny i intensywny kolor świadczy o zastosowaniu barwników. Natomiast zbyt jasny kolor może świadczyć o zastosowaniu składników niskiej jakości. Ponadto, warto wybierać ciężkie pieczywo, ponieważ lekki chleb to zasługa dodatkowych spulchniaczy.

Takie składy sprawią, że w Waszym śniadaniu będzie przewaga węglowodanów złożonych i sytość po posiłku będzie odczuwana zdecydowanie dłużej -radzi Anna Lewandowska.

 

Obraz

Jakie dodatki wybierać?

Dobrym rozwiązaniem na kanapkę będzie tłuszcz roślinny. Warto zdecydować się na oliwę z oliwek lub awokado. Świetnie sprawdzą się do rozsmarowania jako energetyczna baza kanapki- radzi trenerka. Dodatkowo kluczowy jest dodatek zieleniny, ale tutaj pełna dowolność. Można wybrać sałatkę, rukolę, roszponkę czy kiełki. Do źródeł białka, jakie możemy umieścić na kanapce, zaliczamy: jajka, chudą szynkę o niskiej zawartości tłuszczu lub twarożek. Możemy użyć również hummusu. Jajka do kanapek to nie tylko jajecznica wspomina Anna Lewandowska.

Spróbujcie innych opcji, przykładowo jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w plasterki na kanapce lub mniej standardowego wykorzystania jajka sadzonego ułożonego na kanapce. 

Im bardziej kolorowo, tym lepiej, kanapki wcale nie muszą być nudne!

Obraz