Kopytka z bobu. Przepis na letni obiad dla całej rodziny

Zależy ci na tym, by zaskoczyć swoją rodzinę i na obiad przygotować coś wyjątkowego? Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj kopytka z bobu, które będą świetną opcją na obiad dla całej rodziny. Rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Pomimo tego, że jest to danie, które kojarzy się z ziemniakami, to w tym przypadku podstawą będzie bób. Jak zrobić takie kopytka?

ObrazekKopytka z bobu - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Bób to jedno z ulubionych warzyw sezonowych. Sezon trwa stosunkowo krótko, dlatego dobrze jest wykorzystać ten czas we właściwy sposób. W takim przypadku dobrze jest sięgnąć po proste, jak i nieco bardziej urozmaicone receptury. Tym razem, zaprezentujemy ci danie, które należy do pierwszej kategorii. A są to kopytka. Ich podstawą nie będą jednak ziemniaki, a świeży bób. To obiad za 15 zł, który zaskoczy całą twoją rodzinę. Jeśli chcesz poznać przepis na kopytka z bobu, to zachęcamy do dalszej lektury tego artykułu.

Kopytka z bobu

Kopytka z bobu to doskonała propozycja, która połączy świeży smak z wartościami odżywczymi tego sezonowego warzywa. Przygotuj się na przyjemną ucztę dla podniebienia, korzystając z naszego prostego przepisu na kopytka z bobu. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy oraz białko! Mają także niższą kaloryczność niż tradycyjne kopytka z ziemniaków, co sprawia, że są doskonałą opcją dla osób dbających o linię. Warto włączyć to danie do swojej diety.

Obrazek
Świeży bób będzie podstawą tych smacznych kopytek - Pyszności; Foto canva.com

Przepis na kopytka z bobu

Ten letni obiad będzie idealny dla całej rodziny. Możesz cieszyć się nim w chwili, gdy trwa sezon na bób. Najlepiej jest je zestawić z ulubionymi dodatkami. Świeży smak bobu i delikatna konsystencja kopytek sprawią, że ta potrawa stanie się hitem na twoim stole.

Składniki:

      
  • 100 g mąki pszennej,
  • 300 g bobu,
  • łyżeczka soli,
  • garść koperku.
Obrazek
Przygotowanie kopytek z bobu jest naprawdę proste - Pyszności; Foto Canva.com

Kopytka z bobu - przygotowanie krok po kroku

Zastanawiasz się, jak stworzyć ten smaczny obiad dla całej rodziny krok po kroku? To naprawdę proste. Cały proces przygotowania tego dania zajmie ci nieco ponad 30 minut. Ugotowane kopytka możesz podać z rozmaitymi dodatkami, takimi jak różnego rodzaju gulasze, sos koperkowy czy suszone pomidory. Będzie smacznie i tak jak na sezon na bób przystało!

        
  1. Ugotuj bób do miękkości w osolonej wodzie. Następne ostudź i obierz.
  2. Umieść go w malekserze razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj. Możesz też użyć blendera ręcznego.
  3. Wyjmij ciasto na blat i wyrób je i podziel na dwie części. Zrób wałek z każdej części i podziel na kopytka o szerokości około 2 cm.
  4. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku.
  5. Wrzuć kopytka na wrzącą wodę i od momentu wypłynięcia gotuj przez około 5 minut.
  6. Wyjmij łyżką cedzakową i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej