Kopytka z bobu. Przepis na letni obiad dla całej rodziny
Zależy ci na tym, by zaskoczyć swoją rodzinę i na obiad przygotować coś wyjątkowego? Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj kopytka z bobu, które będą świetną opcją na obiad dla całej rodziny. Rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Pomimo tego, że jest to danie, które kojarzy się z ziemniakami, to w tym przypadku podstawą będzie bób. Jak zrobić takie kopytka?
13.07.2023 | aktual.: 13.10.2023 13:00
Bób to jedno z ulubionych warzyw sezonowych. Sezon trwa stosunkowo krótko, dlatego dobrze jest wykorzystać ten czas we właściwy sposób. W takim przypadku dobrze jest sięgnąć po proste, jak i nieco bardziej urozmaicone receptury. Tym razem, zaprezentujemy ci danie, które należy do pierwszej kategorii. A są to kopytka. Ich podstawą nie będą jednak ziemniaki, a świeży bób. To obiad za 15 zł, który zaskoczy całą twoją rodzinę. Jeśli chcesz poznać przepis na kopytka z bobu, to zachęcamy do dalszej lektury tego artykułu.
Kopytka z bobu
Kopytka z bobu to doskonała propozycja, która połączy świeży smak z wartościami odżywczymi tego sezonowego warzywa. Przygotuj się na przyjemną ucztę dla podniebienia, korzystając z naszego prostego przepisu na kopytka z bobu. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy oraz białko! Mają także niższą kaloryczność niż tradycyjne kopytka z ziemniaków, co sprawia, że są doskonałą opcją dla osób dbających o linię. Warto włączyć to danie do swojej diety.
Przepis na kopytka z bobu
Ten letni obiad będzie idealny dla całej rodziny. Możesz cieszyć się nim w chwili, gdy trwa sezon na bób. Najlepiej jest je zestawić z ulubionymi dodatkami. Świeży smak bobu i delikatna konsystencja kopytek sprawią, że ta potrawa stanie się hitem na twoim stole.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 300 g bobu,
- łyżeczka soli,
- garść koperku.
Zobacz także
Kopytka z bobu - przygotowanie krok po kroku
Zastanawiasz się, jak stworzyć ten smaczny obiad dla całej rodziny krok po kroku? To naprawdę proste. Cały proces przygotowania tego dania zajmie ci nieco ponad 30 minut. Ugotowane kopytka możesz podać z rozmaitymi dodatkami, takimi jak różnego rodzaju gulasze, sos koperkowy czy suszone pomidory. Będzie smacznie i tak jak na sezon na bób przystało!
- Ugotuj bób do miękkości w osolonej wodzie. Następne ostudź i obierz.
- Umieść go w malekserze razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj. Możesz też użyć blendera ręcznego.
- Wyjmij ciasto na blat i wyrób je i podziel na dwie części. Zrób wałek z każdej części i podziel na kopytka o szerokości około 2 cm.
- Zagotuj wodę z solą w dużym garnku.
- Wrzuć kopytka na wrzącą wodę i od momentu wypłynięcia gotuj przez około 5 minut.
- Wyjmij łyżką cedzakową i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!