Kotlety z bobu - przepis na smaczne letnie danie. Jak je zrobić?

Co powiesz na to, by wykorzystać sezon na bób w dość nietypowy sposób? Jeśli lubisz to warzywo, to nic nie stoi na przeszkodzie, byś już teraz poznał przepis na kotlety z bobu. Są obłędnie smaczne, delikatne i zachwycają połączeniem składników. Poznaj tę najlepszą recepturę i zachwyć swoich bliskich.

ObrazekKotlety z bobu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że bób jest jedną z ulubionych warzywnych, letnich przekąsek. Świetnie smakuje ugotowany z dodatkiem soli, a jeszcze lepiej, gdy zdecydujesz się przygotować z niego smaczne i nietypowe dania. Jeśli cenisz sobie sezonowe letnie przepisy, to kotlety z bobu wydają się być właściwym wyborem. Zachwycają smakiem, połączeniem składników i rozpływają się w ustach. Już dziś poznaj przepis na kotlety z bobu i daj się zaskoczyć.

Kotlety z bobu

Letnie miesiące to doskonały czas na korzystanie z sezonowych składników i eksperymentowanie w kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne letnie danie, spróbuj kotletów z bobu. Te wegetariańskie kotlety są pełne smaku i doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W tym artykule przedstawiamy przepis na kotlety z bobu, który sprawi, że twoje letnie posiłki będą wyjątkowe i smaczne. Kotlety w takiej formie to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie. Bób jest bogaty w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały. Kotlety z bobu są świetną alternatywą dla mięsnych kotletów, szczególnie dla osób preferujących dietę roślinną.

Obrazek
Do kotletów najlepiej sprawdzi się młody i świeży bób - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na kotlety z bobu

Kotlety z bobu są doskonałym letnim daniem, które można przygotować szybko i łatwo. Dodaj swoje ulubione przyprawy i składniki, aby dostosować smak do swoich preferencji. Bądź kreatywny i ciesz się smakiem i pożywnością tych pysznych kotletów z bobu w letnich miesiącach.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 250 g bobu,
  • 3 średnie cebule,
  • 2 natki pietruszki,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • 500 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia),
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • koperek,
  • sól i pieprz.
Obrazek
Smak kotletów z bobu jest zbliżony do tych tradycyjnych - Pyszności; Foto Canva.com

Kotlety z bobu - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie kotletów z bobu jest banalnie proste. Połącz wszystkie składniki i stwórz kulinarne dzieło sztuki, które zachwyci całą twoją rodzinę. To pomysł na letni obiad, pełen wspaniałych wartości. Wypróbuj koniecznie.

  1. Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub widelcem.
  2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
  3. Marchewki i pietruszki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i lekko podsmaż.
  4. Ugotuj bób przez około 5 minut. Następnie go ostudź i obierz z łupinek.
  5. Połącz w misce bób z marchewką, pietruszką, ziemniakami, cebulą, mąką i skrobią.
  6. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj wszystko.
  7. Wyrób kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯