Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem

Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, poszukujemy sposób na rozgrzanie. Warto sięgnąć wtedy po prostą fasolkę z dodatkiem suszonych śliwek. To danie nie tylko przyjemnie nasyci, ale sprawi, że poczujemy się lekko.

Prosta fasola z suszonymi śliwkamiProsta fasola z suszonymi śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czasem nie potrzeba wiele, by stworzyć coś smacznego. W tym przypadku wystarczy połączyć ze sobą fasolę i suszone śliwki, by zjeść coś pożywnego i smacznego. To proste połączenie działa jak naturalne lekarstwo, skutecznie wspierając pracę układu pokarmowego. Zimą i jesienią, kiedy nasza dieta staje się cięższa i mniej bogata w świeże warzywa, to połączenie może okazać się wybawieniem dla żołądka i ratunkiem dla portfela.

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Fasola ze śliwkami

To danie ma wszystko, czego potrzeba jesienią: jest gęste, aromatyczne i dostarcza zastrzyku energii. Fasola jest doskonałą bazą, bo dostarcza organizmowi solidną porcję białka i węglowodanów złożonych, które gwarantują długotrwałe uczucie sytości. Co ważniejsze, fasola to magazyn błonnika pokarmowego. Błonnik pęcznieje w jelitach, ułatwiając perystaltykę i regulując rytm wypróżnień.

Fasolę wspiera dodatek suszonych śliwek i to nie tylko pod kątem nadania smaku i aromatu. Nie od dziś wiadomo, że są one remedium na przykre dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie jak zaparcia. Podobnie jak fasola, dostarczają nierozpuszczalnego błonnika. Zawierają również duże ilości sorbitolu, który wciąga wodę do jelit, zmiękczając masy kałowe i ułatwiając wypróżnianie.

Połączenie tych dwóch składników tworzy duet idealny: syci, rozgrzewa i jednocześnie dba o trawienie. Dzięki temu przykre i uporczywe dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia stają się znacznie mniejszym problemem.

Składniki

  • 500 g fasoli "jasiek",
  • 300 g suszonych śliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Fasolę wypłucz i namocz w dużej ilości zimnej wody przez całą noc.
  2. Następnie fasolę posól i ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła, aż będzie miękka.
  3. Śliwki wypłucz, mocz przez około godzinę w ciepłej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości.
  4. Ugotowaną fasolę i ugotowane śliwki połącz w garnku.
  5. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dopraw danie do smaku cukrem, pieprzem i solą

Taka fasola ze śliwkami świetnie sprawdzi się jako danie główne lub w roli dodatku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki