Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, poszukujemy sposób na rozgrzanie. Warto sięgnąć wtedy po prostą fasolkę z dodatkiem suszonych śliwek. To danie nie tylko przyjemnie nasyci, ale sprawi, że poczujemy się lekko.
Czasem nie potrzeba wiele, by stworzyć coś smacznego. W tym przypadku wystarczy połączyć ze sobą fasolę i suszone śliwki, by zjeść coś pożywnego i smacznego. To proste połączenie działa jak naturalne lekarstwo, skutecznie wspierając pracę układu pokarmowego. Zimą i jesienią, kiedy nasza dieta staje się cięższa i mniej bogata w świeże warzywa, to połączenie może okazać się wybawieniem dla żołądka i ratunkiem dla portfela.
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Fasola ze śliwkami
To danie ma wszystko, czego potrzeba jesienią: jest gęste, aromatyczne i dostarcza zastrzyku energii. Fasola jest doskonałą bazą, bo dostarcza organizmowi solidną porcję białka i węglowodanów złożonych, które gwarantują długotrwałe uczucie sytości. Co ważniejsze, fasola to magazyn błonnika pokarmowego. Błonnik pęcznieje w jelitach, ułatwiając perystaltykę i regulując rytm wypróżnień.
Fasolę wspiera dodatek suszonych śliwek i to nie tylko pod kątem nadania smaku i aromatu. Nie od dziś wiadomo, że są one remedium na przykre dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie jak zaparcia. Podobnie jak fasola, dostarczają nierozpuszczalnego błonnika. Zawierają również duże ilości sorbitolu, który wciąga wodę do jelit, zmiękczając masy kałowe i ułatwiając wypróżnianie.
Połączenie tych dwóch składników tworzy duet idealny: syci, rozgrzewa i jednocześnie dba o trawienie. Dzięki temu przykre i uporczywe dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia stają się znacznie mniejszym problemem.
Składniki
- 500 g fasoli "jasiek",
- 300 g suszonych śliwek,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolę wypłucz i namocz w dużej ilości zimnej wody przez całą noc.
- Następnie fasolę posól i ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła, aż będzie miękka.
- Śliwki wypłucz, mocz przez około godzinę w ciepłej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości.
- Ugotowaną fasolę i ugotowane śliwki połącz w garnku.
- Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dopraw danie do smaku cukrem, pieprzem i solą
Taka fasola ze śliwkami świetnie sprawdzi się jako danie główne lub w roli dodatku. Smacznego!