Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo

Małe trójkątne orzeszki można znaleźć w każdym parku, ale niewiele osób wie o tym, że są jadalne. Często więc pozostają jako pożywienie dla gryzoni i ptaków. Tymczasem można je wykorzystać w kuchni – dawniej była to częsta praktyka.

Znajdziesz ich mnóstwo podczas jesiennego spaceruZnajdziesz ich mnóstwo podczas jesiennego spaceru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dawniej bukiew, czyli orzeszki bukowe, oraz liście buku często były wykorzystywane w kuchni, a także w ziołolecznictwie. Młode listki buku mają delikatny, lekko orzechowy smak z jabłkowymi nutami, więc chętnie dodawano je do wiosennych sałatek. Kora buku była stosowana w medycynie tradycyjnej do odkażania ran i przemywania skóry w celu złagodzenia stanów zapalnych. Prażone orzeszki mielono na mąkę lub używano jako substytut kawy.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Czy bukiew jest jadalna?

Orzeszki bukowe można spożywać, ale dopiero po odpowiedniej obróbce termicznej. Nie polecam surowych ze względu na substancje toksyczne, które mogą działać drażniąco na żołądek i powodować nudności. Dopiero po ugotowaniu lub uprażeniu nie przyniosą szkody – co więcej, dostarczą dużo energii, tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B, witaminy E i minerałów takich tak magnez, żelazo, cynk i potas. Dawniej prażone orzeszki często jadano podczas długich wędrówek lub pracy w lesie, aby uzupełnić braki energetyczne.

Jak przygotować bukiew?

Zanim wrzucisz trójkątne orzeszki do garnka, usuń łupinki – nie są one toksyczne, ale utrudniają obróbkę cieplną i mogą być gorzkawe. Z łatwością odejdą od miąższu po krótkim podprażeniu na suchej patelni lub przelaniu wrzątkiem. Następnie zalej orzeszki świeżą wodą i gotuje przez 10–15 minut.

Bukiew możesz także prażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Rozłóż orzeszki równomiernie na blasze i piecz w temperaturze 160–180 stopni Celsjusza przez 10–15 minut. Co kilka minut przemieszaj je, aby uniknąć przypalenia. Już po 10 minutach powinny się zarumienić, czemu towarzyszy przyjemny, orzechowy aromat. Nie trzymaj ich w piekarniku zbyt długo, bo mogą zrobić się gorzkie.

Zmiksuj na mąkę lub jedz na przekąskę

Ugotowaną lub prażoną bukiew możesz dodać do sałatki bądź owsianki. Pod wpływem obróbki termicznej orzeszki nabierają ładnego aromatu i delikatnej słodyczy. Po zmieleniu na proszek wykorzystasz je także w charakterze mąki do placków, ciast i ciasteczek.

Dawniej bukiew była popularnym zamiennikiem kawy – prażone i zmielone orzeszki zalewano wrzątkiem. Po chwili powstał bezkofeinowy napój, który chętnie wypijano do śniadania lub deseru. Z orzeszków można również wytłoczyć olej spożywczy o lekko orzechowym aromacie.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki