Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Małe trójkątne orzeszki można znaleźć w każdym parku, ale niewiele osób wie o tym, że są jadalne. Często więc pozostają jako pożywienie dla gryzoni i ptaków. Tymczasem można je wykorzystać w kuchni – dawniej była to częsta praktyka.
Dawniej bukiew, czyli orzeszki bukowe, oraz liście buku często były wykorzystywane w kuchni, a także w ziołolecznictwie. Młode listki buku mają delikatny, lekko orzechowy smak z jabłkowymi nutami, więc chętnie dodawano je do wiosennych sałatek. Kora buku była stosowana w medycynie tradycyjnej do odkażania ran i przemywania skóry w celu złagodzenia stanów zapalnych. Prażone orzeszki mielono na mąkę lub używano jako substytut kawy.
Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Czy bukiew jest jadalna?
Orzeszki bukowe można spożywać, ale dopiero po odpowiedniej obróbce termicznej. Nie polecam surowych ze względu na substancje toksyczne, które mogą działać drażniąco na żołądek i powodować nudności. Dopiero po ugotowaniu lub uprażeniu nie przyniosą szkody – co więcej, dostarczą dużo energii, tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B, witaminy E i minerałów takich tak magnez, żelazo, cynk i potas. Dawniej prażone orzeszki często jadano podczas długich wędrówek lub pracy w lesie, aby uzupełnić braki energetyczne.
Jak przygotować bukiew?
Zanim wrzucisz trójkątne orzeszki do garnka, usuń łupinki – nie są one toksyczne, ale utrudniają obróbkę cieplną i mogą być gorzkawe. Z łatwością odejdą od miąższu po krótkim podprażeniu na suchej patelni lub przelaniu wrzątkiem. Następnie zalej orzeszki świeżą wodą i gotuje przez 10–15 minut.
Bukiew możesz także prażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Rozłóż orzeszki równomiernie na blasze i piecz w temperaturze 160–180 stopni Celsjusza przez 10–15 minut. Co kilka minut przemieszaj je, aby uniknąć przypalenia. Już po 10 minutach powinny się zarumienić, czemu towarzyszy przyjemny, orzechowy aromat. Nie trzymaj ich w piekarniku zbyt długo, bo mogą zrobić się gorzkie.
Zmiksuj na mąkę lub jedz na przekąskę
Ugotowaną lub prażoną bukiew możesz dodać do sałatki bądź owsianki. Pod wpływem obróbki termicznej orzeszki nabierają ładnego aromatu i delikatnej słodyczy. Po zmieleniu na proszek wykorzystasz je także w charakterze mąki do placków, ciast i ciasteczek.
Dawniej bukiew była popularnym zamiennikiem kawy – prażone i zmielone orzeszki zalewano wrzątkiem. Po chwili powstał bezkofeinowy napój, który chętnie wypijano do śniadania lub deseru. Z orzeszków można również wytłoczyć olej spożywczy o lekko orzechowym aromacie.