Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo

Małe trójkątne orzeszki można znaleźć w każdym parku, ale niewiele osób wie o tym, że są jadalne. Często więc pozostają jako pożywienie dla gryzoni i ptaków. Tymczasem można je wykorzystać w kuchni – dawniej była to częsta praktyka.

Znajdziesz ich mnóstwo podczas jesiennego spaceruZnajdziesz ich mnóstwo podczas jesiennego spaceru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dawniej bukiew, czyli orzeszki bukowe, oraz liście buku często były wykorzystywane w kuchni, a także w ziołolecznictwie. Młode listki buku mają delikatny, lekko orzechowy smak z jabłkowymi nutami, więc chętnie dodawano je do wiosennych sałatek. Kora buku była stosowana w medycynie tradycyjnej do odkażania ran i przemywania skóry w celu złagodzenia stanów zapalnych. Prażone orzeszki mielono na mąkę lub używano jako substytut kawy.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Czy bukiew jest jadalna?

Orzeszki bukowe można spożywać, ale dopiero po odpowiedniej obróbce termicznej. Nie polecam surowych ze względu na substancje toksyczne, które mogą działać drażniąco na żołądek i powodować nudności. Dopiero po ugotowaniu lub uprażeniu nie przyniosą szkody – co więcej, dostarczą dużo energii, tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B, witaminy E i minerałów takich tak magnez, żelazo, cynk i potas. Dawniej prażone orzeszki często jadano podczas długich wędrówek lub pracy w lesie, aby uzupełnić braki energetyczne.

Jak przygotować bukiew?

Zanim wrzucisz trójkątne orzeszki do garnka, usuń łupinki – nie są one toksyczne, ale utrudniają obróbkę cieplną i mogą być gorzkawe. Z łatwością odejdą od miąższu po krótkim podprażeniu na suchej patelni lub przelaniu wrzątkiem. Następnie zalej orzeszki świeżą wodą i gotuje przez 10–15 minut.

Bukiew możesz także prażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Rozłóż orzeszki równomiernie na blasze i piecz w temperaturze 160–180 stopni Celsjusza przez 10–15 minut. Co kilka minut przemieszaj je, aby uniknąć przypalenia. Już po 10 minutach powinny się zarumienić, czemu towarzyszy przyjemny, orzechowy aromat. Nie trzymaj ich w piekarniku zbyt długo, bo mogą zrobić się gorzkie.

Zmiksuj na mąkę lub jedz na przekąskę

Ugotowaną lub prażoną bukiew możesz dodać do sałatki bądź owsianki. Pod wpływem obróbki termicznej orzeszki nabierają ładnego aromatu i delikatnej słodyczy. Po zmieleniu na proszek wykorzystasz je także w charakterze mąki do placków, ciast i ciasteczek.

Dawniej bukiew była popularnym zamiennikiem kawy – prażone i zmielone orzeszki zalewano wrzątkiem. Po chwili powstał bezkofeinowy napój, który chętnie wypijano do śniadania lub deseru. Z orzeszków można również wytłoczyć olej spożywczy o lekko orzechowym aromacie.

Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟