Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Czosnek to niewielkie warzywo o wielkich właściwościach zdrowotnych. Wydawać by się mogło, że wszystkie ząbki są takie same, ale czy na pewno?
Czosnek, znany w kuchni polskiej od wieków, jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawiera flawonoidy, fitosterole oraz aminokwasy, które wspierają zdrowie i naturalną odporność organizmu. Okazuje się, że polski czosnek wyróżnia się większą ilością allicyny niż chiński, co czyni go skuteczniejszym w walce z wirusami i bakteriami. A jesienią bardzo często sięgamy po niego właśnie w takim celu.
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?
Podstawowe różnice widoczne są już na pierwszy rzut oka. Polski czosnek ma delikatnie różowe lub fioletowe zabarwienie osnówki, a także intensywniejszy aromat i smak – ale o tym przekonasz się dopiero w domu, po wydobyciu ząbków z łupin. Natomiast chiński czosnek, chociaż z reguły jest większy, ma w sobie o w wiele mniej aromatów, a co się z tym łączy, również mnie prozdrowotnych właściwości. Biała osnówka to jego znak rozpoznawczy.
Polski czosnek szybciej kiełkuje, co jest oznaką większej świeżości. Jeśli pod główką nie ma korzenia, to również jest argument za tym, że czosnek pochodzi z importu. Chińskie ząbki zazwyczaj są o wiele większe od polskich, a w smaku delikatniejsze i bardziej słodkie. Długi czas transportu często wymaga również użycia konserwantów, których śladowe ilości mogą pozostawać na główkach.
Tak wydobędziesz z ząbków maksimum aromatu
Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw czosnku, warto rozgnieść ząbki przed użyciem. Ta prosta czynność uwalnia allicynę, która jest odpowiedzialna za intensywny aromat i właściwości bakteriobójcze. Pamiętaj, aby świeżo rozgniecione ząbki dodać na końcu gotowania, by zachować ich wszystkie walory smakowe i prozdrowotne. Jeśli wrzucasz czosnek na patelnię, nie smaż go zbyt długo, bo może zrobić się gorzki.
Całą główkę tylko z otwartymi ząbkami możesz owinąć folią aluminiową i wrzucić do piekarnika. W ten sposób otrzymasz aromatyczny i kremowy dodatek, który wzbogaci smak wielu różnych potraw.