Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy

Czosnek to niewielkie warzywo o wielkich właściwościach zdrowotnych. Wydawać by się mogło, że wszystkie ząbki są takie same, ale czy na pewno?

Czym różni się polski czosnek od chińskiego? Czym różni się polski czosnek od chińskiego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czosnek, znany w kuchni polskiej od wieków, jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawiera flawonoidy, fitosterole oraz aminokwasy, które wspierają zdrowie i naturalną odporność organizmu. Okazuje się, że polski czosnek wyróżnia się większą ilością allicyny niż chiński, co czyni go skuteczniejszym w walce z wirusami i bakteriami. A jesienią bardzo często sięgamy po niego właśnie w takim celu.

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?

Podstawowe różnice widoczne są już na pierwszy rzut oka. Polski czosnek ma delikatnie różowe lub fioletowe zabarwienie osnówki, a także intensywniejszy aromat i smak – ale o tym przekonasz się dopiero w domu, po wydobyciu ząbków z łupin. Natomiast chiński czosnek, chociaż z reguły jest większy, ma w sobie o w wiele mniej aromatów, a co się z tym łączy, również mnie prozdrowotnych właściwości. Biała osnówka to jego znak rozpoznawczy.

Polski czosnek szybciej kiełkuje, co jest oznaką większej świeżości. Jeśli pod główką nie ma korzenia, to również jest argument za tym, że czosnek pochodzi z importu. Chińskie ząbki zazwyczaj są o wiele większe od polskich, a w smaku delikatniejsze i bardziej słodkie. Długi czas transportu często wymaga również użycia konserwantów, których śladowe ilości mogą pozostawać na główkach.

Tak wydobędziesz z ząbków maksimum aromatu

Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw czosnku, warto rozgnieść ząbki przed użyciem. Ta prosta czynność uwalnia allicynę, która jest odpowiedzialna za intensywny aromat i właściwości bakteriobójcze. Pamiętaj, aby świeżo rozgniecione ząbki dodać na końcu gotowania, by zachować ich wszystkie walory smakowe i prozdrowotne. Jeśli wrzucasz czosnek na patelnię, nie smaż go zbyt długo, bo może zrobić się gorzki.

Całą główkę tylko z otwartymi ząbkami możesz owinąć folią aluminiową i wrzucić do piekarnika. W ten sposób otrzymasz aromatyczny i kremowy dodatek, który wzbogaci smak wielu różnych potraw.

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟