Jak szybko obrać czosnek? Nie wszyscy znają te metody

Obieranie czosnku bywa czasochłonne i dla wielu osób jest problemem, ponieważ cienka łupina mocno przylega do ząbków. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią przygotowanie czosnku.

Poznaj kilka metod na obieranie czosnkuPoznaj kilka metod na obieranie czosnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Czosnek jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera odporność, działa przeciwbakteryjnie i może pomagać w regulacji ciśnienia krwi. Wielu osobom sprawia jednak trudność jego obieranie. Na szczęście istnieją metody, które znacznie ułatwiają przygotowanie czosnku do dalszej obróbki.

Szybkie sposoby obierania czosnku

Obieranie czosnku można sobie ułatwić na kilka sposobów. Pierwsza metoda to podgrzewanie ząbków w piekarniku lub mikrofalówce. Jeśli przygotowujemy czosnek razem z innymi warzywami, wystarczy piec je przez kilkanaście minut - skórka łatwo odchodzi, a czosnek staje się miękki. W mikrofalówce efekt uzyskuje się po kilkudziesięciu sekundach podgrzewania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Druga metoda polega na zgniataniu czosnku przy użyciu noża. Wystarczy położyć szeroki bok noża na ząbku i delikatnie go przycisnąć - skórka pęknie i będzie można ją szybko zdjąć. Kolejna metoda sprawdza się najlepiej, gdy potrzebujemy większej ilości czosnku. Ząbki wkłada się do słoika, zakręca i energicznie potrząsa przez kilka sekund, co powoduje odseparowanie łupin.

Inne rozwiązania także ułatwiają obieranie. Warto użyć np. obieraka silikonowego. Ząbki wkłada się do środka, dociska i pociera przez kilka sekund, dzięki czemu skórka odchodzi szybko, a czosnek pozostaje nienaruszony. Polecaną opcją jest również kąpiel w gorącej wodzie. Ząbki wstawia się na minutę do wrzątku, następnie odcedza i pozwala im lekko ostygnąć. Po tym zabiegu można je naciskać, a łupina schodzi bez problemu.

Jak jeść czosnek?

Czosnek można jeść na surowo, w sałatkach, pastach, hummusach czy dipach, gdzie jego intensywny smak jest wyraźny i aromatyczny. Podgrzewany podczas gotowania, smażenia lub pieczenia staje się łagodniejszy, dlatego idealnie nadaje się do dań mięsnych, duszonych warzyw, zup, sosów, makaronów czy pizzy.

Można go również marynować lub dodawać do oliwy, co pozwala wzbogacić smak potraw. Dzięki poznaniu prostych metod obierania przygotowanie czosnku jest szybkie, co ułatwia jego stosowanie w kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje