Zapomnisz o mizerii czy coleslawie. Surówka pielgrzyma to hit każdego letniego obiadu

Zamiast kolejny raz sięgać po mizerię lub colesława, wypróbuj nową, lekką surówkę - prostą w przygotowaniu, a przy tym pełną witamin i smaku. To idealna propozycja na lato, nie tylko jako dodatek do obiadu, ale i do zabrania ze sobą na wycieczkę.

Surówka pielgrzyma to idealna propozycja na upalne dniSurówka pielgrzyma to idealna propozycja na upalne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Surówka pielgrzyma to świeża, lekka kompozycja warzyw z dodatkiem koperku i jogurtu greckiego, która jak sama nazwa sugeruje - sprawdzi się doskonale podczas letnich podróży, długich spacerów czy wędrówek. To danie, które można zrobić szybko, a jednocześnie dostarczyć organizmowi solidną porcję witamin i błonnika.

Dlaczego warto ją jeść?

Głównym składnikiem surówki jest biała kapusta, która dostarcza cennego błonnika wspomagającego trawienie, a także witaminy C i K oraz przeciwutleniacze wspierające odporność i walkę z wolnymi rodnikami. Rzodkiewki, będące drugim kluczowym składnikiem, są niskokaloryczne, a zarazem zawierają antyoksydanty i składniki wspomagające metabolizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Same sztosy!

Nie można też zapomnieć o ogórkach gruntowych, które dzięki wysokiej zawartości wody i potasu pomagają regulować ciśnienie krwi i wspierać nawodnienie organizmu. Koperek to z kolei cenne źródło witaminy A, ważnej dla wzroku, skóry i odporności. Całość łączy jogurt grecki, który nie tylko nadaje surówce kremowej konsystencji, ale też dostarcza probiotyków - korzystnych bakterii wspierających florę jelitową.

Jak przygotować surówkę pielgrzyma?

Przygotowanie surówki pielgrzyma jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Na początek drobno szatkujemy pół główki białej kapusty, posypujemy ją połową łyżeczki soli i odstawiamy na około 10-15 minut, by puściła sok. W tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach pęczek umytych rzodkiewek oraz 2-3 ogórki gruntowe.

Koperek dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Gdy kapusta zmięknie i puści sok, należy ją porządnie odcisnąć. To ważny krok, który pozwala uniknąć rozwodnienia surówki. Następnie wszystkie składniki łączymy w jednej misce, dodajemy trzy łyżki jogurtu greckiego i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Całość dokładnie mieszamy i podajemy od razu lub po krótkim schłodzeniu. Surówka pielgrzyma doskonale sprawdza się jako lekki dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs, ryb, a także jako zdrowa alternatywa do klasycznych surówek obiadowych.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu