Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie

Pieczarki to popularny składnik wielu dań, ale wciąż budzą pytania dotyczące ich przygotowania. Czy naprawdę trzeba je obierać? Odpowiedź zna Kamila Boś - znana rolniczka i ekspertka od uprawy pieczarek.

Kamila Boś zdradziła, jak najlepiej przygotować pieczarkiKamila Boś zdradziła, jak najlepiej przygotować pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Dominika Pająk

Choć niektórzy uważają, że pieczarki nie mają dużej wartości odżywczej, w rzeczywistości to źródło wielu cennych składników. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w witaminę D, a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń, cynk czy sód. Dodatkowo działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich przeciwutleniacze mogą wspierać organizm w walce z komórkami nowotworowymi.

Rolniczka zabrała głos

W popularnym nagraniu opublikowanym na TikToku przez kanał "Do roboty" pojawiła się Kamila Boś. Jako doświadczona producentka pieczarek jasno wskazała, jak obchodzić się z tym produktem. - Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką jest najwięcej wartości odżywczych - zaznaczyła rolniczka. Dodała, że pozbawiając pieczarki skórki, tracimy błonnik, witaminy oraz minerały, w tym żelazo, potas i witaminę D.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Madzia Wójcik z „BB” po latach ujawnia, ile zarobiła za udział w show. Będziecie w szoku

Jak przygotować pieczarki?

Kamila Boś podzieliła się również wskazówką, jak uniknąć nadmiaru wody podczas gotowania. Kluczowe jest wrzucenie ich na mocno rozgrzaną patelnię już na początku przygotowań, to ograniczy ich wodnistość. W kwestii mycia rolniczka również ma konkretne zalecenia: pieczarki należy tylko delikatnie opłukać, bez moczenia, ponieważ wchłaniają wodę jak gąbka. Po opłukaniu warto dać im chwilę na przeschnięcie, można też wstawić je na moment do lodówki. Dzięki temu zachowają odpowiednią strukturę i smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem