Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie

Pieczarki to popularny składnik wielu dań, ale wciąż budzą pytania dotyczące ich przygotowania. Czy naprawdę trzeba je obierać? Odpowiedź zna Kamila Boś - znana rolniczka i ekspertka od uprawy pieczarek.

Kamila Boś zdradziła, jak najlepiej przygotować pieczarkiKamila Boś zdradziła, jak najlepiej przygotować pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Dominika Pająk

Choć niektórzy uważają, że pieczarki nie mają dużej wartości odżywczej, w rzeczywistości to źródło wielu cennych składników. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w witaminę D, a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń, cynk czy sód. Dodatkowo działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich przeciwutleniacze mogą wspierać organizm w walce z komórkami nowotworowymi.

Rolniczka zabrała głos

W popularnym nagraniu opublikowanym na TikToku przez kanał "Do roboty" pojawiła się Kamila Boś. Jako doświadczona producentka pieczarek jasno wskazała, jak obchodzić się z tym produktem. - Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką jest najwięcej wartości odżywczych - zaznaczyła rolniczka. Dodała, że pozbawiając pieczarki skórki, tracimy błonnik, witaminy oraz minerały, w tym żelazo, potas i witaminę D.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Madzia Wójcik z „BB” po latach ujawnia, ile zarobiła za udział w show. Będziecie w szoku

Jak przygotować pieczarki?

Kamila Boś podzieliła się również wskazówką, jak uniknąć nadmiaru wody podczas gotowania. Kluczowe jest wrzucenie ich na mocno rozgrzaną patelnię już na początku przygotowań, to ograniczy ich wodnistość. W kwestii mycia rolniczka również ma konkretne zalecenia: pieczarki należy tylko delikatnie opłukać, bez moczenia, ponieważ wchłaniają wodę jak gąbka. Po opłukaniu warto dać im chwilę na przeschnięcie, można też wstawić je na moment do lodówki. Dzięki temu zachowają odpowiednią strukturę i smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem