Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Pieczarki to popularny składnik wielu dań, ale wciąż budzą pytania dotyczące ich przygotowania. Czy naprawdę trzeba je obierać? Odpowiedź zna Kamila Boś - znana rolniczka i ekspertka od uprawy pieczarek.
Choć niektórzy uważają, że pieczarki nie mają dużej wartości odżywczej, w rzeczywistości to źródło wielu cennych składników. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w witaminę D, a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń, cynk czy sód. Dodatkowo działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich przeciwutleniacze mogą wspierać organizm w walce z komórkami nowotworowymi.
Rolniczka zabrała głos
W popularnym nagraniu opublikowanym na TikToku przez kanał "Do roboty" pojawiła się Kamila Boś. Jako doświadczona producentka pieczarek jasno wskazała, jak obchodzić się z tym produktem. - Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką jest najwięcej wartości odżywczych - zaznaczyła rolniczka. Dodała, że pozbawiając pieczarki skórki, tracimy błonnik, witaminy oraz minerały, w tym żelazo, potas i witaminę D.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Madzia Wójcik z „BB” po latach ujawnia, ile zarobiła za udział w show. Będziecie w szoku
Jak przygotować pieczarki?
Kamila Boś podzieliła się również wskazówką, jak uniknąć nadmiaru wody podczas gotowania. Kluczowe jest wrzucenie ich na mocno rozgrzaną patelnię już na początku przygotowań, to ograniczy ich wodnistość. W kwestii mycia rolniczka również ma konkretne zalecenia: pieczarki należy tylko delikatnie opłukać, bez moczenia, ponieważ wchłaniają wodę jak gąbka. Po opłukaniu warto dać im chwilę na przeschnięcie, można też wstawić je na moment do lodówki. Dzięki temu zachowają odpowiednią strukturę i smak.