WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie

Pieczarki to popularny składnik wielu dań, ale wciąż budzą pytania dotyczące ich przygotowania. Czy naprawdę trzeba je obierać? Odpowiedź zna Kamila Boś - znana rolniczka i ekspertka od uprawy pieczarek.

Kamila Boś zdradziła, jak najlepiej przygotować pieczarkiKamila Boś zdradziła, jak najlepiej przygotować pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Dominika Pająk

Choć niektórzy uważają, że pieczarki nie mają dużej wartości odżywczej, w rzeczywistości to źródło wielu cennych składników. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w witaminę D, a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń, cynk czy sód. Dodatkowo działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich przeciwutleniacze mogą wspierać organizm w walce z komórkami nowotworowymi.

Rolniczka zabrała głos

W popularnym nagraniu opublikowanym na TikToku przez kanał "Do roboty" pojawiła się Kamila Boś. Jako doświadczona producentka pieczarek jasno wskazała, jak obchodzić się z tym produktem. - Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką jest najwięcej wartości odżywczych - zaznaczyła rolniczka. Dodała, że pozbawiając pieczarki skórki, tracimy błonnik, witaminy oraz minerały, w tym żelazo, potas i witaminę D.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Madzia Wójcik z „BB” po latach ujawnia, ile zarobiła za udział w show. Będziecie w szoku

Jak przygotować pieczarki?

Kamila Boś podzieliła się również wskazówką, jak uniknąć nadmiaru wody podczas gotowania. Kluczowe jest wrzucenie ich na mocno rozgrzaną patelnię już na początku przygotowań, to ograniczy ich wodnistość. W kwestii mycia rolniczka również ma konkretne zalecenia: pieczarki należy tylko delikatnie opłukać, bez moczenia, ponieważ wchłaniają wodę jak gąbka. Po opłukaniu warto dać im chwilę na przeschnięcie, można też wstawić je na moment do lodówki. Dzięki temu zachowają odpowiednią strukturę i smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski