Niewielu zna te owoce. Skarbnica drogocennych olejków, które skutecznie podkręcą trawienie

Świeże owoce kolendry zwróciły moją uwagę w jednym z warszawskich gospodarstw, w którym można kupić produkty prosto z pola. Kusząca cena za pęczek, ciekawy wygląd i zachęta sprzedawczyni zachęciły do zakupu. Jak najlepiej je użyć i jak wpływają na organizm? Już śpieszę z odpowiedzią.

Świeże owoce kolendry warto wykorzystać w kuchniŚwieże owoce kolendry warto wykorzystać w kuchni
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Kolendra, choć kojarzona głównie z kuchnią azjatycką, zyskuje na popularności również w Polsce. W 2024 roku powierzchnia jej uprawy wzrosła do 149 ha, co świadczy o rosnącym zainteresowaniu tym ziołem.

Właściwości zdrowotne owoców kolendry

Świeże owoce kolendry mają bardzo charakterystyczny, intensywny, cytrusowy smak z nutami korzennymi, sosnowymi i lekko pieprznymi, odmienny od liści i suszonych ziaren. Ich aromat jest wyrazisty i orzeźwiający. Owoce kolendry to nie tylko przyprawa, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawierają olejek eteryczny, który wspomaga trawienie i działa antyoksydacyjnie. Bogate w witaminę C, karoten i flawonoidy, owoce kolendry mogą wspierać zdrowie na wielu płaszczyznach.

Owoce kolendry - jak użyć ich w kuchni?

Kolendra jest wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu potrawach. Jej owoce dodają głębi smaku zupom, sosom i marynatom. Ich intensywny aromat doskonale komponuje się z mięsem, rybami oraz warzywami, nadając potrawom egzotycznego charakteru.

  1. W potrawach jednogarnkowych i gulaszach: dodane na początku gotowania, np. podczas podsmażania cebuli i innych przypraw, uwolnią swój aromat i wzbogacą smak gulaszy, curry, potraw duszonych czy zup.
  2. Do pieczywa i wypieków: można je zmielić lub lekko rozgnieść i dodać do ciasta na chleb, bułki, a nawet ciastka. Nadadzą im ciekawy, aromatyczny posmak. Szczególnie dobrze sprawdzą się w chlebach żytnich lub pieczywie z warzywami.
  3. W sałatkach: lekko rozgniecione świeże owoce kolendry można posypać na sałatki, zwłaszcza te z cytrusami, ogórkiem, pomidorami czy awokado. Doda to sałatce świeżego, korzennego akcentu.
  4. Do marynat i sosów: zgniecione świeże owoce kolendry (można je lekko rozgnieść moździerzem lub nożem) świetnie komponują się z marynatami do drobiu, wieprzowiny, jagnięciny, a nawet ryb. Dodadzą im świeżości i złożoności smaku. Można je też dorzucić do sosów na bazie jogurtu lub śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet

Ile kosztują zielone owoce kolendry?

Na swój pęczek owoców kolendry trafiłam w Gospodarstwie Majlertów na warszawskiej Białołęce. Wśród innych świeżych ziół i sałat wyróżniały się ciekawymi kuleczkami. A średniej wielkości pęczek kosztował 6 złotych. To wystarczająca ilość, aby poeksperymentować, dorzucając owoce kolendry do wielu potraw lub robiąc dobrą marynatę czy zostawić nieco do sałatki.

6 złotych za pęczek pełnych olejków ziół
6 złotych za pęczek pełnych olejków ziół © Pyszności

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło