Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę

W czasach PRL-u gościła na niemal każdym stole. Dziś mało kto o niej pamięta, a szkoda - bo kergulena to ryba pełna zdrowotnych właściwości i kulinarnych możliwości.

Kergulena to legendarny przysmak PRL-uKergulena to legendarny przysmak PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

W okresie PRL-u była dostępna niemal w każdym sklepie spożywczym i kusiła przystępną ceną. Dziś kergulena pozostaje w cieniu bardziej popularnych gatunków ryb, takich jak łosoś czy dorsz. A jednak warto wrócić do tego smaku - nie tylko ze względów sentymentalnych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Ta subantarktyczna ryba może wzbogacić naszą dietę i pozytywnie wpłynąć na organizm.

Ryba z "białą krwią". Dlaczego warto jeść kergulenę?

Kergulena to ryba z rodziny bielankowatych, występująca w zimnych wodach subantarktycznych, między innymi na południowym Pacyfiku oraz w okolicach Wysp Kerguelena, stąd jej potoczna nazwa. Cechą szczególną tej ryby jest jej wyjątkowy układ krwionośny - ma "białą krew", czyli krew pozbawioną hemoglobiny, co jest rzadkością w świecie zwierząt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu

Z wyglądu kergulena jest stosunkowo smukła, z jasnym, niemal przezroczystym mięsem. Jej największym atutem w kuchni jest to, że mięso jest białe i najczęściej niemal całkowicie pozbawione ości, co sprawia, że chętnie sięgają po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto również podkreślić, że kergulena to źródło cennych kwasów tłuszczowych omega-6, które wspomagają pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu i wpływają korzystnie na skórę. Oprócz tego ryba ta dostarcza białka oraz witamin z grupy B.

Jakie potrawy najlepiej przyrządzić?

W czasach PRL-u kergulena była dostępna niemal wszędzie - od osiedlowych sklepików po większe spożywczaki. Jej niska cena i łatwość przygotowania sprawiały, że często gościła na stołach Polaków. Smażona, pieczona, gotowana czy w sałatce dawała wiele możliwości kulinarnych. Najprościej: obtoczyć filet w mące z przyprawami i usmażyć na maśle lub oleju.

Można ją też upiec z oliwą, czosnkiem, cytryną i rozmarynem lub ugotować i dodać do sałatki. Po transformacji ustrojowej w latach 90. kergulena straciła na popularności. Na rynku pojawiło się więcej egzotycznych ryb, jak łosoś, a ograniczenia w połowach utrudniły dostępność tego gatunku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować