Włóż do słoika i zamarynuj. Szybko sobie podziękujesz

Awokado można nie tylko dodać do sałatki czy wykorzystać do przygotowania guacamole. Świetnie nadaje się także do marynowania. To prosty sposób, by dłużej cieszyć się jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi.

Nie wszyscy wiedzą, że awokado można marynowaćNie wszyscy wiedzą, że awokado można marynować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Awokado zwykle kojarzy się z pastą guacamole albo dodatkiem do tostów. Jednak mało kto wie, że ten popularny owoc można również zamarynować. To ciekawy sposób na jego dłuższe przechowywanie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy świeże warzywa i owoce są mniej dostępne lub droższe.

Jak zamarynować awokado?

Aby przygotować domowe marynowane awokado, potrzebne będą trzy niedojrzałe owoce, wyparzone słoiki, 240 ml białego octu, 240 ml wody, jedna łyżka stołowa soli oraz ulubione przyprawy, na przykład czosnek, chili czy gorczyca. W garnku należy zagotować wodę z octem i solą. Pozostałe przyprawy warto dodać pod koniec gotowania, by wydobyć z nich aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator

W międzyczasie awokado trzeba obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do przygotowanych słoików. Następnie zalewa się je gorącą marynatą, dokładnie zakręca i ustawia do góry dnem, by słoiki się zawekowały. Gotowe przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła.

Dlaczego warto sięgnąć po awokado?

Awokado to owoc pełen wartości odżywczych. Zawiera duże ilości witamin A, C, K oraz zdrowych tłuszczów nienasyconych. Wspiera układ odpornościowy, wpływa pozytywnie na stan skóry i pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu. Z tego względu polecane jest osobom z problemami krążeniowymi, prowadzącym aktywny tryb życia, ale też tym, którzy chcą urozmaicić codzienną dietę.

Marynowane awokado doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek lub dań obiadowych. Jego lekko kwaśny, pikantny smak może być ciekawym przełamaniem dla tradycyjnych potraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować