Umieść w słoiku z wodą. Cytryny zachowają świeżość na dłużej
Większość z nas przechowuje cytryny w lodówce luzem lub wrzuca je do szuflady z warzywami. To błąd, który może skrócić ich trwałość. Istnieje prosty sposób, by cytrusy były soczyste przez znacznie dłuższy czas.
Cytryny to jeden z najczęściej kupowanych owoców - świetnie sprawdzają się do herbaty, potraw, deserów czy domowych mikstur. Problem w tym, że często szybko wysychają lub tracą smak. Mało kto wie, że ich trwałość można przedłużyć domowym i bardzo skutecznym sposobem. Zamiast trzymać je luzem w lodówce, wystarczy zastosować niewielką zmianę, która pozwoli cieszyć się ich świeżością nawet przez kilkanaście dni.
Ten trik naprawdę działa
Zwykle wkładamy cytryny do lodówki bez żadnego zabezpieczenia. Niestety, już po kilku dniach owoc zaczyna robić się suchy, twardy i traci swoje właściwości. Tymczasem istnieje banalnie prosty sposób, by tego uniknąć. Wystarczy przygotować czysty słoik, włożyć do środka całe, niepokrojone cytryny i zalać je zimną wodą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosto z grilla. Low & slow
Następnie słoik należy zakręcić i wstawić do chłodziarki. Dzięki temu, że cytrusy są całkowicie zanurzone w wodzie, zachowują wilgoć i nie tracą soku. Ten trik pozwala utrzymać świeżość owoców nawet przez kilkanaście dni. Warto pamiętać, by wodę w słoiku wymieniać co około trzy dni - wtedy efekt będzie najlepszy.
Połówki cytryn też można dobrze zabezpieczyć
A co w przypadku, gdy mamy tylko kawałek cytryny, na przykład po dodaniu jej do herbaty lub sałatki? Taka połówka zwykle szybko się psuje lub przesiąka zapachami z lodówki. Na szczęście i na to jest sposób. Połówkę cytryny najlepiej położyć w suchym, zamkniętym pojemniku i schować do lodówki. Pudełko ochroni owoc przed utratą aromatu i wilgoci, a dodatkowo zabezpieczy przed przenikaniem zapachów z innych produktów spożywczych.