Umieść w słoiku z wodą. Cytryny zachowają świeżość na dłużej

Większość z nas przechowuje cytryny w lodówce luzem lub wrzuca je do szuflady z warzywami. To błąd, który może skrócić ich trwałość. Istnieje prosty sposób, by cytrusy były soczyste przez znacznie dłuższy czas.

Sprawdź sposób na soczyste i świeże cytrynySprawdź sposób na soczyste i świeże cytryny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Cytryny to jeden z najczęściej kupowanych owoców - świetnie sprawdzają się do herbaty, potraw, deserów czy domowych mikstur. Problem w tym, że często szybko wysychają lub tracą smak. Mało kto wie, że ich trwałość można przedłużyć domowym i bardzo skutecznym sposobem. Zamiast trzymać je luzem w lodówce, wystarczy zastosować niewielką zmianę, która pozwoli cieszyć się ich świeżością nawet przez kilkanaście dni.

Ten trik naprawdę działa

Zwykle wkładamy cytryny do lodówki bez żadnego zabezpieczenia. Niestety, już po kilku dniach owoc zaczyna robić się suchy, twardy i traci swoje właściwości. Tymczasem istnieje banalnie prosty sposób, by tego uniknąć. Wystarczy przygotować czysty słoik, włożyć do środka całe, niepokrojone cytryny i zalać je zimną wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Low & slow

Następnie słoik należy zakręcić i wstawić do chłodziarki. Dzięki temu, że cytrusy są całkowicie zanurzone w wodzie, zachowują wilgoć i nie tracą soku. Ten trik pozwala utrzymać świeżość owoców nawet przez kilkanaście dni. Warto pamiętać, by wodę w słoiku wymieniać co około trzy dni - wtedy efekt będzie najlepszy.

Połówki cytryn też można dobrze zabezpieczyć

A co w przypadku, gdy mamy tylko kawałek cytryny, na przykład po dodaniu jej do herbaty lub sałatki? Taka połówka zwykle szybko się psuje lub przesiąka zapachami z lodówki. Na szczęście i na to jest sposób. Połówkę cytryny najlepiej położyć w suchym, zamkniętym pojemniku i schować do lodówki. Pudełko ochroni owoc przed utratą aromatu i wilgoci, a dodatkowo zabezpieczy przed przenikaniem zapachów z innych produktów spożywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę