To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym

Mamy to! Naukowcy zdecydowali i już wiemy, jaki jest najzdrowszy owoc świata. Decyzja ta na pewno nie była łatwa, bo zwycięzca miał mnóstwo godnych przeciwników. Jedno jest pewne: to nie jest owoc, którym większość ludzi objada się bez opamiętania.

Amerykańscy naukowcy wybrali najzdrowszy owoc świataAmerykańscy naukowcy wybrali najzdrowszy owoc świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Paulina Hermann

Nie trzeba sięgać po egzotyczne superfoods, żeby zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Według badaczy z William Paterson University w USA najzdrowszy owoc świata to cytryna, która jest tania, dostępna niemal wszędzie i codziennie mijana w sklepie.

Naukowcy przeanalizowali wartości odżywcze i kaloryczność ponad 40 owoców, a wynik nie pozostawia wątpliwości. Cytryna zwyciężyła dzięki swojej niskiej kaloryczności i wyjątkowo wysokiej zawartości składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z truskawkami - smakują jak u babci

Cytryna uznana za najzdrowszy owoc świata. Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń

W zestawieniu brano pod uwagę między innymi zawartość witaminy C, błonnika, przeciwutleniaczy oraz wpływ owocu na ogólną równowagę organizmu. Cytryna okazała się bezkonkurencyjna. W porcji o wartości 100 kcal znajduje się komplet kluczowych składników, które wspierają odporność, przemianę materii i zdrowie układu pokarmowego. Taka porcja może pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych.

To, co zaskoczyło badaczy, to działanie cytryny po metabolizowaniu. Owoc mimo kwaśnego smaku, wykazuje efekt alkalizujący. Oznacza to, że pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH organizmu, wspierając m.in. jelita i ogólne procesy trawienne. Obecne w niej flawonoidy chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, w tym niektórych nowotworów. Dlatego też warto spożywać ją regularnie, a najlepiej codziennie w umiarkowanych ilościach (na przykład w formie lemoniady lub po prostu sokiem skroplić sobie sałatkę).

Cytryna nie jest dla każdego

Regularne spożywanie cytryny może pomóc w detoksykacji organizmu, poprawić trawienie i wspomóc proces odchudzania. Dodawana do wody, herbaty czy potraw dostarcza witamin i poprawia smak. Ale jak ze wszystkim, także z cytryną nie warto przesadzać.

Eksperci ostrzegają, że nadmierna ilość tego owocu może prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak zgaga czy nadkwasota. Kwas cytrynowy może też osłabiać szkliwo zębów, dlatego warto po jej spożyciu przepłukać usta wodą. Osoby z wrażliwym żołądkiem (na przykład z wrzodami lub refluksem) powinny zachować ostrożność, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Najzdrowszy owoc świata nie musi być egzotyczny ani drogi. Czasem wystarczy spojrzeć na półkę w kuchni i sięgnąć po cytrynę - prosty składnik, który w rozsądnych ilościach może mieć realny wpływ na zdrowie.


Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka