To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym

Mamy to! Naukowcy zdecydowali i już wiemy, jaki jest najzdrowszy owoc świata. Decyzja ta na pewno nie była łatwa, bo zwycięzca miał mnóstwo godnych przeciwników. Jedno jest pewne: to nie jest owoc, którym większość ludzi objada się bez opamiętania.

Amerykańscy naukowcy wybrali najzdrowszy owoc świataAmerykańscy naukowcy wybrali najzdrowszy owoc świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Paulina Hermann

Nie trzeba sięgać po egzotyczne superfoods, żeby zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Według badaczy z William Paterson University w USA najzdrowszy owoc świata to cytryna, która jest tania, dostępna niemal wszędzie i codziennie mijana w sklepie.

Naukowcy przeanalizowali wartości odżywcze i kaloryczność ponad 40 owoców, a wynik nie pozostawia wątpliwości. Cytryna zwyciężyła dzięki swojej niskiej kaloryczności i wyjątkowo wysokiej zawartości składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z truskawkami - smakują jak u babci

Cytryna uznana za najzdrowszy owoc świata. Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń

W zestawieniu brano pod uwagę między innymi zawartość witaminy C, błonnika, przeciwutleniaczy oraz wpływ owocu na ogólną równowagę organizmu. Cytryna okazała się bezkonkurencyjna. W porcji o wartości 100 kcal znajduje się komplet kluczowych składników, które wspierają odporność, przemianę materii i zdrowie układu pokarmowego. Taka porcja może pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych.

To, co zaskoczyło badaczy, to działanie cytryny po metabolizowaniu. Owoc mimo kwaśnego smaku, wykazuje efekt alkalizujący. Oznacza to, że pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH organizmu, wspierając m.in. jelita i ogólne procesy trawienne. Obecne w niej flawonoidy chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, w tym niektórych nowotworów. Dlatego też warto spożywać ją regularnie, a najlepiej codziennie w umiarkowanych ilościach (na przykład w formie lemoniady lub po prostu sokiem skroplić sobie sałatkę).

Cytryna nie jest dla każdego

Regularne spożywanie cytryny może pomóc w detoksykacji organizmu, poprawić trawienie i wspomóc proces odchudzania. Dodawana do wody, herbaty czy potraw dostarcza witamin i poprawia smak. Ale jak ze wszystkim, także z cytryną nie warto przesadzać.

Eksperci ostrzegają, że nadmierna ilość tego owocu może prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak zgaga czy nadkwasota. Kwas cytrynowy może też osłabiać szkliwo zębów, dlatego warto po jej spożyciu przepłukać usta wodą. Osoby z wrażliwym żołądkiem (na przykład z wrzodami lub refluksem) powinny zachować ostrożność, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Najzdrowszy owoc świata nie musi być egzotyczny ani drogi. Czasem wystarczy spojrzeć na półkę w kuchni i sięgnąć po cytrynę - prosty składnik, który w rozsądnych ilościach może mieć realny wpływ na zdrowie.


Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku