Naukowcy wskazali najzdrowszy owoc na świecie. Wielu Polaków je go niemal codziennie

W koszyku z owocami gości przez cały rok, chociaż najczęściej trafia do napojów. Naukowcy okrzyknęli ją najzdrowszym owocem na świecie. Warto sięgać po nią częściej niż tylko podczas parzenia herbaty.

Okrzyknięto ją najzdrowszym cytrusemOkrzyknięto ją najzdrowszym cytrusem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naukowcy z William Paterson University w stanie New Jersey w Stanach Zjednoczonych wzięli pod lupę 41 produktów spożywczych. Cel był prosty — wybrać taki, który wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych i niską kalorycznością. Bezapelacyjnym faworytem okazała się tutaj cytryna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Cytryna najzdrowszym owocem

Chociaż w wielu domach gości regularnie, to najczęściej traktowana jest jako dodatek. Robimy z niej lemoniadę, plasterki dorzucamy do herbaty, wyciskamy sok do dressingów czy wykorzystujemy jak składnik poncz do nasączania ciasta. Warto jednak sięgać po nią regularnie, bo to witaminowa bomba. Jej wyjątkowość polega na wysokiej koncentracji witamin, błonnika oraz potężnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy. Już 100 kalorii pochodzących z cytryny pozwoli dostarczyć dzienne zapotrzebowanie wielu składników odżywczych.

Sok z cytryny i jego właściwości pielęgnacyjne
Sok z cytryny i jego właściwości pielęgnacyjne © Getty Images | JGI/Jamie Grill/Blend Images

Jedną z najbardziej intrygujących cech cytryny, odkrytych przez badaczy, jest jej zdolność alkalizowania organizmu. Mimo wyraźnie kwaśnego smaku przed spożyciem, po przetworzeniu w organizmie wykazuje działanie zasadotwórcze. Oznacza to, że pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu pH, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich systemów biologicznych. Badania sugerują, że ta właściwość cytryny pozytywnie wpływa na ogólną przemianę materii, a także na zdrowie jelit, wspierając ich mikroflorę i prawidłowe funkcjonowanie. Zawarty w cytrynie błonnik oraz jej specyficzne kwasy organiczne mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, stymulując produkcję soków trawiennych.

Jak jeść więcej cytryny?

Nie da się nią zajadać jak truskawkami czy jabłkiem, chociaż są i osoby, których nie odstrasza kwaśny smak.

Zacznij dzień od szklanki letniej lub zimnej wody z sokiem wyciśniętym z połowy lub z całej cytryny. Możesz dodać plasterki cytryny dla lepszego smaku i wyglądu. Zamieniaj ją w domową lemoniadę, a kawałki cytryny (bez pestek i skórki) do swoich ulubionych koktajli owocowych lub warzywnych. Sprawdzi się jako zamiennik octu w sosach sałatkowych, podkreśli smak pieczonej lub grillowanej ryby.

Ciasto cytrynowe z dodatkiem bazylii
Ciasto cytrynowe z dodatkiem bazylii © Adobe Stock

Cytryna sprawdzi się również w deserach. Musy cytrynowe, tarty cytrynowe, serniki na zimno z nutą cytryny, polewy cytrynowe do ciast to idealne propozycje na ciepłe, letnie dni.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku