Naukowcy wskazali najzdrowszy owoc na świecie. Wielu Polaków je go niemal codziennie

W koszyku z owocami gości przez cały rok, chociaż najczęściej trafia do napojów. Naukowcy okrzyknęli ją najzdrowszym owocem na świecie. Warto sięgać po nią częściej niż tylko podczas parzenia herbaty.

Okrzyknięto ją najzdrowszym cytrusemOkrzyknięto ją najzdrowszym cytrusem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naukowcy z William Paterson University w stanie New Jersey w Stanach Zjednoczonych wzięli pod lupę 41 produktów spożywczych. Cel był prosty — wybrać taki, który wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych i niską kalorycznością. Bezapelacyjnym faworytem okazała się tutaj cytryna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Cytryna najzdrowszym owocem

Chociaż w wielu domach gości regularnie, to najczęściej traktowana jest jako dodatek. Robimy z niej lemoniadę, plasterki dorzucamy do herbaty, wyciskamy sok do dressingów czy wykorzystujemy jak składnik poncz do nasączania ciasta. Warto jednak sięgać po nią regularnie, bo to witaminowa bomba. Jej wyjątkowość polega na wysokiej koncentracji witamin, błonnika oraz potężnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy. Już 100 kalorii pochodzących z cytryny pozwoli dostarczyć dzienne zapotrzebowanie wielu składników odżywczych.

Sok z cytryny i jego właściwości pielęgnacyjne
Sok z cytryny i jego właściwości pielęgnacyjne © Getty Images | JGI/Jamie Grill/Blend Images

Jedną z najbardziej intrygujących cech cytryny, odkrytych przez badaczy, jest jej zdolność alkalizowania organizmu. Mimo wyraźnie kwaśnego smaku przed spożyciem, po przetworzeniu w organizmie wykazuje działanie zasadotwórcze. Oznacza to, że pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu pH, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich systemów biologicznych. Badania sugerują, że ta właściwość cytryny pozytywnie wpływa na ogólną przemianę materii, a także na zdrowie jelit, wspierając ich mikroflorę i prawidłowe funkcjonowanie. Zawarty w cytrynie błonnik oraz jej specyficzne kwasy organiczne mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, stymulując produkcję soków trawiennych.

Jak jeść więcej cytryny?

Nie da się nią zajadać jak truskawkami czy jabłkiem, chociaż są i osoby, których nie odstrasza kwaśny smak.

Zacznij dzień od szklanki letniej lub zimnej wody z sokiem wyciśniętym z połowy lub z całej cytryny. Możesz dodać plasterki cytryny dla lepszego smaku i wyglądu. Zamieniaj ją w domową lemoniadę, a kawałki cytryny (bez pestek i skórki) do swoich ulubionych koktajli owocowych lub warzywnych. Sprawdzi się jako zamiennik octu w sosach sałatkowych, podkreśli smak pieczonej lub grillowanej ryby.

Ciasto cytrynowe z dodatkiem bazylii
Ciasto cytrynowe z dodatkiem bazylii © Adobe Stock

Cytryna sprawdzi się również w deserach. Musy cytrynowe, tarty cytrynowe, serniki na zimno z nutą cytryny, polewy cytrynowe do ciast to idealne propozycje na ciepłe, letnie dni.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Jest jadalna, choć wszyscy myślą, że to niemożliwe. Ma dużo białka i najlepiej smakuje w sosie
Jest jadalna, choć wszyscy myślą, że to niemożliwe. Ma dużo białka i najlepiej smakuje w sosie