W czerwcu zawsze robię taką lemoniadę. Świetnie nawadnia, a smakuje jeszcze lepiej

Latem sięgam po nią regularnie. Orzeźwia lepiej niż napoje z lodówki, a przy okazji wspiera organizm w naturalny sposób. Ma prosty skład i smak, którego nie da się pomylić z niczym innym.

Lemoniada z kwiatów z czarnego bzuLemoniada z kwiatów z czarnego bzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czerwiec to idealny moment na zbieranie kwiatów czarnego bzu. Właśnie wtedy mają najwięcej aromatu i właściwości prozdrowotnych. Polacy coraz częściej sięgają po domowe sposoby na nawodnienie organizmu, a lemoniada z kwiatów czarnego bzu staje się jednym z hitów sezonu. Ten lekki miodowy napój nie tylko orzeźwia, ale też wspiera odporność, działa oczyszczająco i regenerująco. W dodatku można go przygotować bez wysiłku i za grosze, trzeba tylko wiedzieć, jak. Oto najlepsza na świecie lemoniada z kwiatów z czarnego bzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu to naturalny izotonik

Kwiaty czarnego bzu to prawdziwy naturalny booster dla organizmu. Lemoniada z ich dodatkiem to coś więcej niż sam smak: to także domowy izotonik, który nie tylko gasi pragnienie, ale też wspiera ciało na wielu frontach. Zawarte w nich flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, pomagają obniżyć gorączkę, a także wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Działają też lekko moczopędnie, więc wspomagają nerki i pomagają pozbyć się nadmiaru wody. Do tego witamina C wzmacnia odporność, a olejki eteryczne poprawiają krążenie i wspierają układ oddechowy. Kwiaty wspierają też przemianę materii i oczyszczają organizm. Jeśli codziennie się pocisz albo po prostu chcesz napić się czegoś, co naprawdę wspiera organizm, to ta lemoniada z kwiatów z czarnego bzu będzie strzałem w dziesiątkę.

Pamiętaj jednak o ważnych aspektach:

  • kwiaty zbieraj w suche i słoneczne dni, z dala od ruchliwych dróg,
  • postępuj ostrożnie, jeden fałszywy ruch i stracisz najważniejsze właściwości,
  • zanim zaczniesz robić lemoniadę, zalej kwiaty gorącą wodą (nie wiadomo jeszcze, czy surowe są bezpieczne).


Lemoniada z kwiatów czarnego bzu – przepis krok po kroku

Zanim przejdziesz do przygotowania, warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników. Ich jakość ma znaczenie: wybierz świeże, pachnące kwiaty bzu i dobre cytryny, bo to one robią cały smak.


Składniki:

  • 8 baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 1600 ml wody,
  • 200 g miodu,
  • 2 małe cytryny,
  • kostki lodu i świeża mięta - wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Poukładaj kwiaty czarnego bzu na stole. Poczekaj około godziny, bo w tym czasie wyjdą owady. Po tym czasie obejrzyj dokładnie kwiatki, tylko bądź ostrożny, bo ich pyłek to najważniejszy składnik.
  2. Odetnij grube łodygi z baldachów (tnij tuż pod koszyczkiem) i jeszcze raz dokładnie obejrzyj kwiaty, jeśli są owady, to postaraj się je delikatnie strząsnąć.
  3. Gotowe kwiaty włóż do słoika. Przygotuj też pokrojone w plastry i wyparzone cytryny, ale jeszcze nie wrzucaj ich do słoika.
  4. Miód wymieszaj z 300 ml przestudzonej wody (w oddzielnym naczyniu).
  5. Pozostałą wodę zagotuj i zalej nią kwiaty. Wystudź. Dodaj roztwór z miodem i cytryny, wymieszaj. Następnie przykryj pokrywką. Lemoniada z kwiatów z czarnego bzu potrzebuje co najmniej doby, by dojrzeć, dlatego połóż słoik na parapecie. Mieszaj co kilka godzin.
  6. Następnego dnia przecedź napar przez sito lub gazę do butelek. Napój przechowuj w lodówce.
  7. Podawaj z lodem i świeżą miętą. Możesz też dolać wodę gazowaną dla lepszego efektu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku