Lemoniada nie dla każdego. Sprawdź, kto nie może jej pić w upały

Lemoniada to popularny napój w upalne dni, jednak nie wszyscy powinni ją spożywać. Choć jest orzeźwiająca i smaczna, dla niektórych osób może być niewskazana. Sprawdź, kto powinien unikać tego napoju i dlaczego.

Świeża lemoniada to popularny napój w upalne dniŚwieża lemoniada to popularny napój w upalne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowa lub gotowa w lokalu - lemoniada to napój, który robi furorę latem. Jej podstawowa wersja to tylko sok z cytryny, woda i cukier, ale wariantów przepisów nie brakuje. Można spotkać lemoniadę cytrusową, truskawkową, a nawet o smaku mango. Zawsze jednak bazą jest spora ilość soku z cytryny, a to niestety sprawia, że niektórzy powinni odmówić szklanki tego specjału.

Lemoniada do kontroli

Kto nie powinien pić lemoniady? Przede wszystkim osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym: lemoniada zawiera kwas cytrynowy, który może nasilać objawy refluksu, powodując zgagę i dyskomfort. Kwas ten może podrażniać przełyk i zwiększać kwasowość w żołądku. Poza tym na ten napój muszą uważać cukrzycy: tradycyjna lemoniada zawiera dużo cukru, co może wpływać na poziom glukozy we krwi. Osoby z cukrzycą powinny unikać słodzonych napojów lub wybierać wersje bez cukru. Nawet niewielka ilość cukru może znacznie podnieść poziom cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne koktajle podane w 3 różnych wariantach na stałe zadomowią się w twoim menu

Inna grupa osób, dla których ten napój nie jest wskazany to wszyscy z wrażliwymi zębami: kwas cytrynowy może niszczyć szkliwo zębów, a wysoka zawartość cukru sprzyja próchnicy. Częste spożywanie kwaśnych napojów może prowadzić do nadwrażliwości zębów i bólu. A poza tym stronić od lemoniady powinny też osoby na diecie niskosodowej: niektóre przepisy na lemoniadę mogą zawierać sól lub sodę oczyszczoną, co nie jest zalecane dla osób na diecie niskosodowej. Nadmiar sodu może prowadzić do problemów z ciśnieniem krwi i zatrzymaniem wody w organizmie. A jak nie lemoniada, to co?

Alternatywy dla lemoniady

Łatwo wybrać zamienniki tego napitku. Po pierwsze klasyczna woda z cytryną: woda z odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny jest mniej kwaśna i nie zawiera cukru. Jest to zdrowsza opcja, która nadal dostarcza orzeźwienia i delikatnego cytrynowego smaku. Inny wybór to herbaty ziołowe: schłodzone napary z ziół, takich jak mięta czy rumianek, są doskonałą alternatywą. Te herbaty są naturalnie bez cukru i mogą mieć dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak uspokojenie układu trawiennego. Ciekawą propozycją są też koktajle warzywne: orzeźwiające koktajle z ogórka, selera czy szpinaku dostarczą cennych składników odżywczych bez zbędnego cukru i kwasu. Warzywa te są bogate w witaminy i minerały, które wspomagają zdrowie.

ABC dla fanów lemoniady

 Jeśli jednak marzysz o lemoniadzie, a jesteś w grupie osób, którym się jej nie zaleca. Kieruj się poniższymi podpowiedziami:

  • Ogranicz cukier: przygotowując lemoniadę, staraj się ograniczyć ilość dodawanego cukru lub zastąp go naturalnymi słodzikami, takimi jak stewia. Możesz również eksperymentować z miodem lub syropem z agawy.
  • Pij przez słomkę: aby zminimalizować kontakt kwasu cytrynowego ze szkliwem zębów, pij lemoniadę przez słomkę. To pomoże chronić zęby przed erozją i nadwrażliwością.
  • Płucz usta: po wypiciu lemoniady przepłucz usta wodą, aby zmniejszyć kwasowość w jamie ustnej. Możesz również żuć gumę bez cukru, aby zwiększyć produkcję śliny i zneutralizować kwas.
  • Domowa lemoniada: przygotowując lemoniadę w domu, masz kontrolę nad składnikami. Unikaj gotowych mieszanek, które mogą zawierać konserwanty i sztuczne dodatki.
  • Dodawaj zioła: wzbogacaj lemoniadę świeżymi ziołami, takimi jak mięta, bazylia czy rozmaryn, które dodadzą napojowi świeżości i dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy