Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Kiedy za oknem upał daje się w znaki, warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Trzy pyszne lemoniady w orzeźwiających smakach sprawdzą się idealnie na lato.

LemoniadyLemoniady
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pyszne, domowe lemoniady aż zachęcają do picia. Przygotowanie ich w domu jest bardzo proste, a same napoje mają o niebo lepszy skład niż gotowce ze sklepu. Zachwyceni będą fani klasycznych smaków, owocowych połączeń, jak i czegoś zupełnie nowego. Lemoniada cytrynowa, arbuzowa oraz ogórkowa szybko zjednają sobie fanów w każdym wieku.

Domowa lemoniada

Nawodnienie to naprawdę ważna sprawa przez cały rok, ale latem szczególnie powinniśmy zwracać na to uwagę. Chociaż najlepiej sprawdza się woda, to warto skusić się na pyszną i zdrową odskocznię w postaci domowych lemoniad. Ich smak aż zachęca do picia, dzięki czemu upały nie są straszne. Gotowe napoje ze sklepu straszą często kiepskim składem, gdzie na pierwszym miejscu jest cukier i aromaty. Domowa lemoniada jest jednak czymś, po co zdecydowanie warto sięgać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Trzy smaki lemoniad

Przygotowanie domowych lemoniad to naprawdę prosta sprawa. Największą popularnością cieszy się cytrynowy klasyk, ale ja sięgam po jeszcze inne smaki. Lemoniada arbuza zrobi furorę wśród dzieci, a połączenie ogórka i cytrusów to porządna dawka rześkości, jakiej szukamy podczas upałów.

Składniki:

Lemoniada ogórkowa: 

  • 400 ml wody gazowanej,
  • 2 ogórki zielone,
  • 2 cytryny,
  • 1 limonka, 
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • świeża bazylia,
  • kostki lodu. 

Lemoniada arbuzowa: 

  • 200 ml wody gazowanej,
  • 1/4 główki arbuza,
  • 2 cytryny,
  • świeża mięta,
  • kostki lodu.

Lemoniada cytrynowa: 

  • 4 cytryny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 400 ml wody gazowanej,
  • świeża mięta,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Lemoniada ogórkowa: Do blendera wrzucam obrane ogórki, cytryny i limonki bez skórki i blenduję. Do karafki lub dzbanka wsypuję brązowy cukier, wyciskam sok z połówki cytryny i dorzucam świeżą bazylię. Mieszam, rozgniatając liście bazylii.

Rozgniatanie uwalnia smak ziół
Rozgniatanie uwalnia smak ziół © Pyszności

Zblendowane ogórki i cytrusy przelewam przez drobne sitko i wlewam do dzbanka z bazylią i uzupełniam wodą gazowaną. Odstawiam do schłodzenia.

Leomniada ogórkowa
Leomniada ogórkowa © Pyszności

Lemoniada arbuzowa: Arbuz kroję w mniejsze kawałki, usuwając pestki. Wrzucam do kielicha blendera i miksuję wraz z obraną cytryną. Przelewam przez sitko.

Przelewanie przez sitko
Przelewanie przez sitko © Pyszności

Przelewam do dzbanka lub karafki i uzupełniam wodą gazowaną. Dorzucam miętę i wstawiam do lodówki.

Lemoniada z arbuza
Lemoniada z arbuza © Pyszności

Lemoniada cytrynowa: Cytryny obieram, blenduję i przecieram przez sitko. Przelewam do dzbanka i uzupełniam wodą gazowaną. Doprawiam cukrem i wstawiam do lodówki.

Lemoniada z cytryn
Lemoniada z cytryn © Pyszności

Gotowe lemoniady nalewam do szklanek, dorzucając również lód. Domowa lemoniada jest już gotowa. Smacznego!

Domowa lemoniada
Domowa lemoniada © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska