Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Kiedy za oknem upał daje się w znaki, warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Trzy pyszne lemoniady w orzeźwiających smakach sprawdzą się idealnie na lato.

LemoniadyLemoniady
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pyszne, domowe lemoniady aż zachęcają do picia. Przygotowanie ich w domu jest bardzo proste, a same napoje mają o niebo lepszy skład niż gotowce ze sklepu. Zachwyceni będą fani klasycznych smaków, owocowych połączeń, jak i czegoś zupełnie nowego. Lemoniada cytrynowa, arbuzowa oraz ogórkowa szybko zjednają sobie fanów w każdym wieku.

Domowa lemoniada

Nawodnienie to naprawdę ważna sprawa przez cały rok, ale latem szczególnie powinniśmy zwracać na to uwagę. Chociaż najlepiej sprawdza się woda, to warto skusić się na pyszną i zdrową odskocznię w postaci domowych lemoniad. Ich smak aż zachęca do picia, dzięki czemu upały nie są straszne. Gotowe napoje ze sklepu straszą często kiepskim składem, gdzie na pierwszym miejscu jest cukier i aromaty. Domowa lemoniada jest jednak czymś, po co zdecydowanie warto sięgać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Trzy smaki lemoniad

Przygotowanie domowych lemoniad to naprawdę prosta sprawa. Największą popularnością cieszy się cytrynowy klasyk, ale ja sięgam po jeszcze inne smaki. Lemoniada arbuza zrobi furorę wśród dzieci, a połączenie ogórka i cytrusów to porządna dawka rześkości, jakiej szukamy podczas upałów.

Składniki:

Lemoniada ogórkowa: 

  • 400 ml wody gazowanej,
  • 2 ogórki zielone,
  • 2 cytryny,
  • 1 limonka, 
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • świeża bazylia,
  • kostki lodu. 

Lemoniada arbuzowa: 

  • 200 ml wody gazowanej,
  • 1/4 główki arbuza,
  • 2 cytryny,
  • świeża mięta,
  • kostki lodu.

Lemoniada cytrynowa: 

  • 4 cytryny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 400 ml wody gazowanej,
  • świeża mięta,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Lemoniada ogórkowa: Do blendera wrzucam obrane ogórki, cytryny i limonki bez skórki i blenduję. Do karafki lub dzbanka wsypuję brązowy cukier, wyciskam sok z połówki cytryny i dorzucam świeżą bazylię. Mieszam, rozgniatając liście bazylii.

Rozgniatanie uwalnia smak ziół
Rozgniatanie uwalnia smak ziół © Pyszności

Zblendowane ogórki i cytrusy przelewam przez drobne sitko i wlewam do dzbanka z bazylią i uzupełniam wodą gazowaną. Odstawiam do schłodzenia.

Leomniada ogórkowa
Leomniada ogórkowa © Pyszności

Lemoniada arbuzowa: Arbuz kroję w mniejsze kawałki, usuwając pestki. Wrzucam do kielicha blendera i miksuję wraz z obraną cytryną. Przelewam przez sitko.

Przelewanie przez sitko
Przelewanie przez sitko © Pyszności

Przelewam do dzbanka lub karafki i uzupełniam wodą gazowaną. Dorzucam miętę i wstawiam do lodówki.

Lemoniada z arbuza
Lemoniada z arbuza © Pyszności

Lemoniada cytrynowa: Cytryny obieram, blenduję i przecieram przez sitko. Przelewam do dzbanka i uzupełniam wodą gazowaną. Doprawiam cukrem i wstawiam do lodówki.

Lemoniada z cytryn
Lemoniada z cytryn © Pyszności

Gotowe lemoniady nalewam do szklanek, dorzucając również lód. Domowa lemoniada jest już gotowa. Smacznego!

Domowa lemoniada
Domowa lemoniada © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości