Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały
Kiedy za oknem upał daje się w znaki, warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Trzy pyszne lemoniady w orzeźwiających smakach sprawdzą się idealnie na lato.
13.08.2024 07:03
Pyszne, domowe lemoniady aż zachęcają do picia. Przygotowanie ich w domu jest bardzo proste, a same napoje mają o niebo lepszy skład niż gotowce ze sklepu. Zachwyceni będą fani klasycznych smaków, owocowych połączeń, jak i czegoś zupełnie nowego. Lemoniada cytrynowa, arbuzowa oraz ogórkowa szybko zjednają sobie fanów w każdym wieku.
Domowa lemoniada
Nawodnienie to naprawdę ważna sprawa przez cały rok, ale latem szczególnie powinniśmy zwracać na to uwagę. Chociaż najlepiej sprawdza się woda, to warto skusić się na pyszną i zdrową odskocznię w postaci domowych lemoniad. Ich smak aż zachęca do picia, dzięki czemu upały nie są straszne. Gotowe napoje ze sklepu straszą często kiepskim składem, gdzie na pierwszym miejscu jest cukier i aromaty. Domowa lemoniada jest jednak czymś, po co zdecydowanie warto sięgać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy smaki lemoniad
Przygotowanie domowych lemoniad to naprawdę prosta sprawa. Największą popularnością cieszy się cytrynowy klasyk, ale ja sięgam po jeszcze inne smaki. Lemoniada arbuza zrobi furorę wśród dzieci, a połączenie ogórka i cytrusów to porządna dawka rześkości, jakiej szukamy podczas upałów.
Składniki:
Lemoniada ogórkowa:
- 400 ml wody gazowanej,
- 2 ogórki zielone,
- 2 cytryny,
- 1 limonka,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- świeża bazylia,
- kostki lodu.
Lemoniada arbuzowa:
- 200 ml wody gazowanej,
- 1/4 główki arbuza,
- 2 cytryny,
- świeża mięta,
- kostki lodu.
Lemoniada cytrynowa:
- 4 cytryny,
- 1/4 szklanki cukru,
- 400 ml wody gazowanej,
- świeża mięta,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
Lemoniada ogórkowa: Do blendera wrzucam obrane ogórki, cytryny i limonki bez skórki i blenduję. Do karafki lub dzbanka wsypuję brązowy cukier, wyciskam sok z połówki cytryny i dorzucam świeżą bazylię. Mieszam, rozgniatając liście bazylii.
Zblendowane ogórki i cytrusy przelewam przez drobne sitko i wlewam do dzbanka z bazylią i uzupełniam wodą gazowaną. Odstawiam do schłodzenia.
Lemoniada arbuzowa: Arbuz kroję w mniejsze kawałki, usuwając pestki. Wrzucam do kielicha blendera i miksuję wraz z obraną cytryną. Przelewam przez sitko.
Przelewam do dzbanka lub karafki i uzupełniam wodą gazowaną. Dorzucam miętę i wstawiam do lodówki.
Lemoniada cytrynowa: Cytryny obieram, blenduję i przecieram przez sitko. Przelewam do dzbanka i uzupełniam wodą gazowaną. Doprawiam cukrem i wstawiam do lodówki.
Gotowe lemoniady nalewam do szklanek, dorzucając również lód. Domowa lemoniada jest już gotowa. Smacznego!