Wrzucam do dzbanka z cytryną. Pachnąca lemoniada idealna na majówkę

W tym roku natura nie czeka na kalendarz — bez czarny zakwitł szybciej niż zwykle, a jego intensywny zapach czuć już niemal na każdym kroku. Zamiast tylko wstawiać kwiaty do wazonu, proponuję spróbować czegoś wyjątkowego: lemoniady z bzu.

Lemoniada z czarnego bzuLemoniada z czarnego bzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Wiosną powietrze wypełnia słodki, niepowtarzalny zapach czarnego bzu. Większość osób wkłada te piękne baldachy do wazonu, ale ja mam na nie inny pomysł — robię z nich pachnącą, naturalną lemoniadę. Jest ona pyszna i orzeźwiająca, a także bezpieczna do picia. To idealny napój na majówkę, piknik czy leniwe wiosenne popołudnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Przepis na lemoniadę z czarnego bzu

Lemoniada z bzu to idealny sposób na zatrzymanie wiosny w szklance. Orzeźwiająca, lekko słodka i pięknie pachnąca — sprawdzi się na majówkę, garden party, czy leniwe popołudnie na tarasie.

Składniki:

  • 6–8 baldachów świeżych kwiatów bzu czarnego,
  • 2 cytryny (najlepiej ekologiczne),
  • 1 litr wody (gazowanej lub niegazowanej),
  • 2–3 łyżki miodu lub cukru (do smaku).

Przygotowanie:

  1. Kwiaty bzu delikatnie otrząsam z owadów (nie myję, by nie straciły aromatu).
  2. Cytryny dokładnie myję, sparzam wrzątkiem i kroję w plasterki, baldachy bzu i plasterki cytryny wkładam do dzbanka.
  3. Całość zalewam wodą, dodaję miód lub cukier, mieszam, odstawiam do lodówki na minimum 2–3 godziny, aby lemoniada nabrała aromatu.

Lemoniadę najlepiej podawać dobrze schłodzoną, z kostkami lodu i świeżymi listkami mięty.

Dlaczego nie należy myć czarnego bzu?

Czarny bez jest bardzo delikatny, a jego kwiaty łatwo tracą aromat po intensywnym myciu. Dlatego w tradycyjnych przepisach często zaleca się jedynie delikatne otrząśnięcie baldachów z ewentualnych owadów czy kurzu. Jednak — masz absolutną rację — jeśli zbierasz bez przy drodze, w zanieczyszczonym miejscu albo po deszczu, warto go jednak lekko opłukać.

Jak zrobić to bezpiecznie i z głową?

  • Opłucz kwiaty bardzo delikatnie pod lekkim strumieniem zimnej wody – najlepiej przez kilka sekund.
  • Pozostaw baldachy na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce, aby osuszyły się i nie zgromadziły za dużo wody.
  • Jeśli masz więcej czasu, możesz zanurzyć kwiaty na kilka sekund w misce z chłodną wodą, aby opadły ewentualne zanieczyszczenia, a potem ostrożnie je wyjąć i osuszyć.

W ten sposób usuniesz większość pyłków, bakterii i zanieczyszczeń, ale nadal zachowasz dużo aromatu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"