PrzepisNapojeJesienią i zimą przygotowuję lemoniadę na gorąco. Smakuje jak szarlotka

Jesienią i zimą przygotowuję lemoniadę na gorąco. Smakuje jak szarlotka

Chociaż lemoniada kojarzy się przede wszystkim z latem, to w wydaniu na gorąco świetnie rozgrzeje w jesienne i zimowe popołudnia. Szarlotkowy napar z cynamonem to świetny przepis na pyszny napój.

Lemoniada na gorąco- Pyszności
Lemoniada na gorąco- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

27.09.2023 10:14

Gorące letnie dni, orzeźwiający kubek zimnego napoju- tak właśnie najczęściej wyobrażamy sobie lemoniadę. Ja jednak sięgam po nią przez cały rok, przygotowując ją również w wersji na gorąco. Z dodatkiem jabłek i cynamonową nutą smakuje jak zamknięta w szklance uwielbiana przeze mnie szarlotka. Ilość cytryny można dopasować indywidualnie, w zależności od indywidualnych preferencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotkowa lemoniada na ciepło

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej czarnej herbaty,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 szczypty mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1-2 plasterki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzam dość mocną czarną herbatę i dodaję do niej sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Jabłko obieram i kroję w kostkę. Wrzucam na patelnię i podsmażam chwilę. Dodaję cukier oraz mielony cynamon.
  3. Do wysokiej szklanki wkładam plasterki cytryny i laskę cynamonu. Dodaję podsmażone jabłka i zalewam całość czarną herbatą.
  4. Doprawiam do smaku miodem.

Do tej lemoniady możesz wykorzystać uprażone już jabłka ze słoika i podrasować je jedynie odrobiną cynamonu. Smakuje jak pyszne, domowe ciasto, rozgrzewa i wprawia w miły nastrój.

Napar szarlotkowy
Napar szarlotkowy© Facebook

Lemoniada na gorąco z zieloną herbatą

Jeśli szukasz prostszych smaków, to sięgnij po proste połączenie herbaty z cytryną. Robi się ją błyskawicznie, jest intensywnie cytrynowa, a herbata wskakuje tutaj na drugie miejsce.

Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 saszetki herbaty zielonej.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę parzę w dzbanku przez 3 minuty. Po tym czasie usuwam torebki, dodaję miód i dokładnie mieszam.
  2. Z jednej cytryny ścieram skórkę i dorzucam ją do herbaty.
  3. Z dwóch pozostałych wyciskam sok i przelewam przez sitko do herbaty. Całość dokładnie mieszam i przelewam do kubków.
Zielona herbata z cytryną- Pyszności
Zielona herbata z cytryną- Pyszności© Canva
Wybrane dla Ciebie