Jesienią i zimą przygotowuję lemoniadę na gorąco. Smakuje jak szarlotka

Chociaż lemoniada kojarzy się przede wszystkim z latem, to w wydaniu na gorąco świetnie rozgrzeje w jesienne i zimowe popołudnia. Szarlotkowy napar z cynamonem to świetny przepis na pyszny napój.

Lemoniada na gorąco- PysznościLemoniada na gorąco- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Gorące letnie dni, orzeźwiający kubek zimnego napoju- tak właśnie najczęściej wyobrażamy sobie lemoniadę. Ja jednak sięgam po nią przez cały rok, przygotowując ją również w wersji na gorąco. Z dodatkiem jabłek i cynamonową nutą smakuje jak zamknięta w szklance uwielbiana przeze mnie szarlotka. Ilość cytryny można dopasować indywidualnie, w zależności od indywidualnych preferencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Szarlotkowa lemoniada na ciepło

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej czarnej herbaty,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 szczypty mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1-2 plasterki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzam dość mocną czarną herbatę i dodaję do niej sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Jabłko obieram i kroję w kostkę. Wrzucam na patelnię i podsmażam chwilę. Dodaję cukier oraz mielony cynamon.
  3. Do wysokiej szklanki wkładam plasterki cytryny i laskę cynamonu. Dodaję podsmażone jabłka i zalewam całość czarną herbatą.
  4. Doprawiam do smaku miodem.

Do tej lemoniady możesz wykorzystać uprażone już jabłka ze słoika i podrasować je jedynie odrobiną cynamonu. Smakuje jak pyszne, domowe ciasto, rozgrzewa i wprawia w miły nastrój.

Napar szarlotkowy
Napar szarlotkowy © Facebook

Lemoniada na gorąco z zieloną herbatą

Jeśli szukasz prostszych smaków, to sięgnij po proste połączenie herbaty z cytryną. Robi się ją błyskawicznie, jest intensywnie cytrynowa, a herbata wskakuje tutaj na drugie miejsce.

Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 saszetki herbaty zielonej.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę parzę w dzbanku przez 3 minuty. Po tym czasie usuwam torebki, dodaję miód i dokładnie mieszam.
  2. Z jednej cytryny ścieram skórkę i dorzucam ją do herbaty.
  3. Z dwóch pozostałych wyciskam sok i przelewam przez sitko do herbaty. Całość dokładnie mieszam i przelewam do kubków.
Zielona herbata z cytryną- Pyszności
Zielona herbata z cytryną- Pyszności © Canva
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej