Jesienią i zimą przygotowuję lemoniadę na gorąco. Smakuje jak szarlotka
Chociaż lemoniada kojarzy się przede wszystkim z latem, to w wydaniu na gorąco świetnie rozgrzeje w jesienne i zimowe popołudnia. Szarlotkowy napar z cynamonem to świetny przepis na pyszny napój.
27.09.2023 10:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gorące letnie dni, orzeźwiający kubek zimnego napoju- tak właśnie najczęściej wyobrażamy sobie lemoniadę. Ja jednak sięgam po nią przez cały rok, przygotowując ją również w wersji na gorąco. Z dodatkiem jabłek i cynamonową nutą smakuje jak zamknięta w szklance uwielbiana przeze mnie szarlotka. Ilość cytryny można dopasować indywidualnie, w zależności od indywidualnych preferencji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotkowa lemoniada na ciepło
Składniki:
- 1 szklanka gorącej czarnej herbaty,
- 1 małe jabłko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 laska cynamonu,
- 2 szczypty mielonego cynamonu,
- 1 łyżka miodu,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 1-2 plasterki cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zaparzam dość mocną czarną herbatę i dodaję do niej sok wyciśnięty z cytryny.
- Jabłko obieram i kroję w kostkę. Wrzucam na patelnię i podsmażam chwilę. Dodaję cukier oraz mielony cynamon.
- Do wysokiej szklanki wkładam plasterki cytryny i laskę cynamonu. Dodaję podsmażone jabłka i zalewam całość czarną herbatą.
- Doprawiam do smaku miodem.
Do tej lemoniady możesz wykorzystać uprażone już jabłka ze słoika i podrasować je jedynie odrobiną cynamonu. Smakuje jak pyszne, domowe ciasto, rozgrzewa i wprawia w miły nastrój.
Lemoniada na gorąco z zieloną herbatą
Jeśli szukasz prostszych smaków, to sięgnij po proste połączenie herbaty z cytryną. Robi się ją błyskawicznie, jest intensywnie cytrynowa, a herbata wskakuje tutaj na drugie miejsce.
Składniki:
- 3 cytryny,
- 4 łyżki miodu,
- 2 saszetki herbaty zielonej.
Sposób przygotowania:
- Herbatę parzę w dzbanku przez 3 minuty. Po tym czasie usuwam torebki, dodaję miód i dokładnie mieszam.
- Z jednej cytryny ścieram skórkę i dorzucam ją do herbaty.
- Z dwóch pozostałych wyciskam sok i przelewam przez sitko do herbaty. Całość dokładnie mieszam i przelewam do kubków.