Sok z tych owoców to największy skarb. Ochroni przed przeziębieniem i grypą

Gdy tylko czarne owoce pojawiają się na drzewach, czas zebrać koszyki i wyruszyć na łowy. Obok klasycznych słoików z ogórkami warto postawić przynajmniej kilka butelek soku z czarnego bzu. To prawdziwa skarbnica zdrowia, którą z natury możemy czerpać za darmo.

Czarny bez - PysznościCzarny bez - Pyszności
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Moja babcia robiła go każdego roku. Sok z czarnego bzu jest cierpki i nieraz wykrzywiał dziecięcą buzię. To jednak prawdziwe remedium na jesienne i zimowe bolączki. Naturalny suplement diety prosto z ogrodu pomoże przejść przez okres przeziębień, katarów i kaszli suchą stopą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Owoce czarnego bzu

Czas na zbiory owoców czarnego przypada na sierpień oraz wrzesień, więc to już pora, by zaplanować zbiory.

Owoce czarnego bzu
Owoce czarnego bzu © archiwum prywatne

Czarny bez jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających układ odpornościowy. Antocyjany zawarte w bzie neutralizują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia. Sok z owoców czarnego bzu jest bogaty w witaminę C i inne składniki odżywcze, doskonale wzmacnia odporność.

Przepis na sok z czarnego bzu

Owoców oraz kwiatów czarnego bzu nie powinno się spożywać na surowo. Nie chodzi tu tylko o niezbyt przyjemny, kwaśny smak, ale także o znajdującą się w nich sambunigrynę, glikozyd cyjanogenny, który może wywołać nieprzyjemne objawy zatrucia. Po przerobieniu na sok lub ususzeniu problem jednak znika, a ty możesz cieszyć się wszystkim tym, co najzdrowsze w bzie.

czarny, bez, owoce, bzu, czarnego, na, patelni, cukier, przetwory, sok, dżem, sambucus nigra, sambucus, nigra
czarny, bez, owoce, bzu, czarnego, na, patelni, cukier, przetwory, sok, dżem, sambucus nigra, sambucus, nigra © Adobe Stock

Sok z czarnego bzu świetnie pasuje jako dodatek do herbaty, chociaż są i amatorzy picia go po prostu z odrobiną ciepłej wody. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, sok z czarnego bzu jest często stosowany jako domowy lek na przeziębienie. Jest rozgrzewający i wzmacnia odporność organizmu. Pozwala skutecznie walczyć z infekcjami i wirusami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Sok z czarnego bzu - Pyszności
Sok z czarnego bzu - Pyszności © Pixabay | RitaE

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców czarnego bzu,
  • 1 litr wody,
  • ok. 0,5 - 1 kg cukru (w zależności od preferencji),
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj owoce czarnego bzu i usuń szypułki.
  2. Wrzuć owoce do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut, aż zmiękną.
  3. Przecedź gorący wywar przez sito lub gazę, aby oddzielić miąższ od soku.
  4. Dodaj cukier i sok z cytryny do przecedzonego soku.
  5. Gotuj całość przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści.

Gorący sok przelej do wysterylizowanych butelek i zakręć szczelnie. Odwróć butelki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"