PrzepisNapojeSok z tych owoców to największy skarb. Ochroni przed przeziębieniem i grypą

Sok z tych owoców to największy skarb. Ochroni przed przeziębieniem i grypą

Czarny bez - Pyszności
Czarny bez - Pyszności
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne

27.08.2024 13:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy tylko czarne owoce pojawiają się na drzewach, czas zebrać koszyki i wyruszyć na łowy. Obok klasycznych słoików z ogórkami warto postawić przynajmniej kilka butelek soku z czarnego bzu. To prawdziwa skarbnica zdrowia, którą z natury możemy czerpać za darmo.

Moja babcia robiła go każdego roku. Sok z czarnego bzu jest cierpki i nieraz wykrzywiał dziecięcą buzię. To jednak prawdziwe remedium na jesienne i zimowe bolączki. Naturalny suplement diety prosto z ogrodu pomoże przejść przez okres przeziębień, katarów i kaszli suchą stopą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce czarnego bzu

Czas na zbiory owoców czarnego przypada na sierpień oraz wrzesień, więc to już pora, by zaplanować zbiory.

Owoce czarnego bzu
Owoce czarnego bzu© archiwum prywatne

Czarny bez jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających układ odpornościowy. Antocyjany zawarte w bzie neutralizują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia. Sok z owoców czarnego bzu jest bogaty w witaminę C i inne składniki odżywcze, doskonale wzmacnia odporność.

Przepis na sok z czarnego bzu

Owoców oraz kwiatów czarnego bzu nie powinno się spożywać na surowo. Nie chodzi tu tylko o niezbyt przyjemny, kwaśny smak, ale także o znajdującą się w nich sambunigrynę, glikozyd cyjanogenny, który może wywołać nieprzyjemne objawy zatrucia. Po przerobieniu na sok lub ususzeniu problem jednak znika, a ty możesz cieszyć się wszystkim tym, co najzdrowsze w bzie.

czarny, bez, owoce, bzu, czarnego, na, patelni, cukier, przetwory, sok, dżem, sambucus nigra, sambucus, nigra
czarny, bez, owoce, bzu, czarnego, na, patelni, cukier, przetwory, sok, dżem, sambucus nigra, sambucus, nigra© Adobe Stock

Sok z czarnego bzu świetnie pasuje jako dodatek do herbaty, chociaż są i amatorzy picia go po prostu z odrobiną ciepłej wody. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, sok z czarnego bzu jest często stosowany jako domowy lek na przeziębienie. Jest rozgrzewający i wzmacnia odporność organizmu. Pozwala skutecznie walczyć z infekcjami i wirusami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Sok z czarnego bzu - Pyszności
Sok z czarnego bzu - Pyszności© Pixabay | RitaE

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców czarnego bzu,
  • 1 litr wody,
  • ok. 0,5 - 1 kg cukru (w zależności od preferencji),
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj owoce czarnego bzu i usuń szypułki.
  2. Wrzuć owoce do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut, aż zmiękną.
  3. Przecedź gorący wywar przez sito lub gazę, aby oddzielić miąższ od soku.
  4. Dodaj cukier i sok z cytryny do przecedzonego soku.
  5. Gotuj całość przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści.

Gorący sok przelej do wysterylizowanych butelek i zakręć szczelnie. Odwróć butelki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także