Sezon trwa, więc na spacerze koniecznie zerwij te owoce. Babcie robiły z nich cenny sok
Owoce czarnego bzu bywają nieocenioną pomocą w walce z przeziębieniami i grypą. Sezon trwa, więc warto udać się na spacer i zebrać czarne owoce. Przygotuj z nich pyszny i zdrowy sok, który przyda się na jesienne przesilenia i zimowe wieczory.
30.08.2023 10:04
O zdrowotnych właściwościach bzu doskonale wiedziały nasze babcie. I nic w tym dziwnego, bo przed laty był bardzo ważną pozycją w medycynie naturalnej. Dawniej przypisywano mu wyjątkowe, magiczne właściwości. Mówiono o nim „drzewo życia" i wykorzystywano do leczenia oparzeń, chorób skórnych oraz przeziębień. W dzisiejszych czasach można znaleźć go w formie suplementów diety oraz w lekach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy zbierać owoce czarnego bzu?
Chociaż sezon na kwiaty dawno już za nami, to obecnie powinniśmy mocno zainteresować się owocami. Zbiory owoców czarnego bzu przypadają na sierpień oraz wrzesień, gdy owoce są dojrzałe i w pełni wybarwione. Podczas zbierania ścinam całe baldachy, a po wysuszeniu usuwamy szypułki. Zwróć uwagę na to, aby wszystkie jagody były dojrzałe, czarne i lśniące.
Czarny bez- właściwości
Czarny bez pomoże w naturalny sposób poprawić odporność i zadbać o to, by dość choroby sezon jesienno-zimowy przebiegł bez większych problemów. Owoce bzu czarnego zawierają dużo antocyjanów i witamin, dzięki czemu działają wzmacniająco, oczyszczająco, moczopędnie i przeciwwirusowo (prawdopodobnie dzięki substancjom takim jak garbniki, kwas kawowy, galusowy i triterpeny). Są także używane do łagodzenia stanów zapalnych żołądka i jelit. Sok z owoców czarnego bzu pomaga w zapobieganiu miażdżycy, poprawiając regulację stężenia tłuszczów w organizmie.
Zobacz także
Jak wykorzystać czarny bez?
Z owoców czarnego bzu można stworzyć soki, syropy, nalewki, wina oraz marmolady i dżemy. Co ważne- owoców nie wolno jeść na surowo ze względu na glikozyd sambunigrynę, przez co możemy cierpieć na biegunki i intensywne dolegliwości gastryczne. Rozpada się ona pod wpływem gotowania, więc po obróbce możemy cieszyć się wyjątkowymi właściwościami.
Sok z czarnego bzu
Składniki:
- 2 szklanki owoców czarnego bzu,
- 4 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- sok z 1-2 cytryn.
Sposób przygotowania:
- Owoce czarnego bzu dokładnie myję i oczyszczam z gałązek oraz szypułek.
- W rondlu zagotowuję 4 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaję owoce czarnego bzu. Gotuję owoce przez około 15-20 minut na średnim ogniu. Staram się lekko je rozgnieść podczas gotowania, aby uwolnić sok i aromat.
- Przy pomocy sitka lub gazy przecedzam zawartość garnka. Wyciskam owoce, aby uzyskać jak najwięcej soku.
- Powstały sok przelewam ponownie do garnka i dodaję cukier. Gotuję na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Możesz dodawać go stopniowo i sprawdzać, czy syrop jest odpowiednio słodki.
- Do gotowego soku wyciskam cytrynę, by nadać mu więcej smaku.
- Odstawiam do wystudzenia i przelewam do butelek.
Syrop z owoców czarnego bzu możesz wykorzystywać do przygotowywania napojów, dodać go do herbaty, wody gazowanej lub zwykłej. Idealnie sprawdzi się na chłodniejsze wieczory.