Takich truskawek nie można jeść. Ekspertka ostrzega przed poważnymi konsekwencjami
Te truskawki wyglądają niegroźnie: tylko lekko nadpsute, może z jedną plamką. Wiele osób je myje, odkrawa podejrzany kawałek, a resztę zjada. Ekspertka pokazała na Instagramie, dlaczego to poważny błąd. Otworzyła oczy tysiącom osób, które do tej pory "ratowały" takie owoce.
Wielu osobom wydaje się, że malutka pleśń na owocach to nic takiego. Przecież wystarczy odkroić, prawda? Co może się stać! Niestety możesz sobie przez to bardzo zaszkodzić, bo pleśń negatywnie wpływa na twoje zdrowie. Sylwia Panek, prowadząca profil na Instagramie o nazwie @wzdrowymdomu tłumaczy, dlaczego nadpsute truskawki nie są zbyt dobrym wyborem i dlaczego od razu powinieneś je wyrzucić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Dlaczego spleśniałe truskawki trzeba wyrzucać?
Pleśń ma zdolność do szybkiego rozmnażania się i zwiększania swojej powierzchni. Mała plamka na takiej truskawce jest już dowodem na to, że strzępki tychże grzybów rozprzestrzeniły się na cały owoc. Są one niewidoczne gołym okiem i jesteśmy je w stanie zobaczyć tylko pod dobrym mikroskopem Oznacza to, że spleśniałe truskawki są już całe zainfekowane.
"Strzępki pleśni wytwarzają bardzo niebezpieczne substancje nazywane mykotoksynami, które mogą być przyczyną nie tylko zatrucia, ale też wielu innych chorób. Niektóre z mykotoksyn są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi; mogą również powodować uszkodzenia wątroby i nerek, zmiany hormonalne, alergie oraz zmniejszać odporność" - przestrzega na Instagramie Sylwia Panek.
Zasada jest więc jedna: zanim kupisz jakieś owoce, to dokładnie je obejrzyj. Naprawdę, bardzo łatwo to zauważyć. Na przykład, gdy kupujesz truskawki lub borówki w plastikowych pudełkach z przezroczystym wieczkiem, to od razu da się zauważyć, czy coś jest nie tak. Nawet jeśli takie owoce będą w promocyjnej cenie i kupisz je taniej niż wodę, to uważaj. Twoje zdrowie nie jest warte skutków takiej promocji.
Co zrobić, by spleśniałe truskawki nie trafiły na twój stół?
Co w przypadku, gdy kupisz truskawki i nagle zaczną pleśnieć? Ratowanie reszty to głupi pomysł, bo... już tych owoców nie uratujesz. Jedna spleśniała truskawka sprawia, że resztę owoców grzyb również zaatakował. Grzyby najszybciej atakują owoce z dużą ilością wody, więc truskawki nie są bezpieczne.
Załóżmy jednak, że owoce są zdrowe i chciałbyś nimi cieszyć. Oto co trzeba zrobić:
- przełóż je do dużego pojemnika wyścielonego ręcznikiem papierowym,
- nie myj ich przed włożeniem do lodówki - wystarczy, jak je opłuczesz przed zjedzeniem,
- zjedz w ciągu 2 dni od zakupu.