Takich truskawek nie można jeść. Ekspertka ostrzega przed poważnymi konsekwencjami

Te truskawki wyglądają niegroźnie: tylko lekko nadpsute, może z jedną plamką. Wiele osób je myje, odkrawa podejrzany kawałek, a resztę zjada. Ekspertka pokazała na Instagramie, dlaczego to poważny błąd. Otworzyła oczy tysiącom osób, które do tej pory "ratowały" takie owoce.

Takie truskawki mogą ci zaszkodzić. Nie wystarczy odkrawaćTakie truskawki mogą ci zaszkodzić. Nie wystarczy odkrawać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | moderngolf1984
Paulina Hermann

Wielu osobom wydaje się, że malutka pleśń na owocach to nic takiego. Przecież wystarczy odkroić, prawda? Co może się stać! Niestety możesz sobie przez to bardzo zaszkodzić, bo pleśń negatywnie wpływa na twoje zdrowie. Sylwia Panek, prowadząca profil na Instagramie o nazwie @wzdrowymdomu tłumaczy, dlaczego nadpsute truskawki nie są zbyt dobrym wyborem i dlaczego od razu powinieneś je wyrzucić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Dlaczego spleśniałe truskawki trzeba wyrzucać?

Pleśń ma zdolność do szybkiego rozmnażania się i zwiększania swojej powierzchni. Mała plamka na takiej truskawce jest już dowodem na to, że strzępki tychże grzybów rozprzestrzeniły się na cały owoc. Są one niewidoczne gołym okiem i jesteśmy je w stanie zobaczyć tylko pod dobrym mikroskopem Oznacza to, że spleśniałe truskawki są już całe zainfekowane.

"Strzępki pleśni wytwarzają bardzo niebezpieczne substancje nazywane mykotoksynami, które mogą być przyczyną nie tylko zatrucia, ale też wielu innych chorób. Niektóre z mykotoksyn są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi; mogą również powodować uszkodzenia wątroby i nerek, zmiany hormonalne, alergie oraz zmniejszać odporność" - przestrzega na Instagramie Sylwia Panek.

Zasada jest więc jedna: zanim kupisz jakieś owoce, to dokładnie je obejrzyj. Naprawdę, bardzo łatwo to zauważyć. Na przykład, gdy kupujesz truskawki lub borówki w plastikowych pudełkach z przezroczystym wieczkiem, to od razu da się zauważyć, czy coś jest nie tak. Nawet jeśli takie owoce będą w promocyjnej cenie i kupisz je taniej niż wodę, to uważaj. Twoje zdrowie nie jest warte skutków takiej promocji.

Co zrobić, by spleśniałe truskawki nie trafiły na twój stół?

Co w przypadku, gdy kupisz truskawki i nagle zaczną pleśnieć? Ratowanie reszty to głupi pomysł, bo... już tych owoców nie uratujesz. Jedna spleśniała truskawka sprawia, że resztę owoców grzyb również zaatakował. Grzyby najszybciej atakują owoce z dużą ilością wody, więc truskawki nie są bezpieczne.

Załóżmy jednak, że owoce są zdrowe i chciałbyś nimi cieszyć. Oto co trzeba zrobić:

  • przełóż je do dużego pojemnika wyścielonego ręcznikiem papierowym,
  • nie myj ich przed włożeniem do lodówki - wystarczy, jak je opłuczesz przed zjedzeniem,
  • zjedz w ciągu 2 dni od zakupu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku