Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Te owoce mogą zastąpić drogie suplementy

Kochamy owoce, są smaczne, zdrowe i pożywne. Wprowadź jeden niepozorny składnik do diety, a szybko zobaczysz różnicę. Wzmacnia organizm, wspiera koncentrację i może pomóc w walce z nadmiarem cholesterolu.

Jedz codziennie borówkiJedz codziennie borówki
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann

Owoce to nie tylko pyszna przekąska, ale i prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Zawierają witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty, które wspierają zdrowie całego organizmu. Wśród nich szczególne miejsce borówki, które zostały docenione nie tylko przez dietetyków, ale i naukowców. Co więcej, są dostępne w każdym sklepie, a ich działanie może być porównywane do drogich suplementów. Jedz je regularnie, a zadziałają jak naturalne wsparcie dla układu krążenia, odporności i metabolizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Borówki to naturalna tarcza ochronna dla zdrowia

Zdaniem prof. Ewy Stachowskiej, specjalistki w dziedzinie żywienia, borówki zasługują na szczególną uwagę. Te małe owoce kryją w sobie ogromną moc. Jak wykazała metaanaliza z 2022 roku, już po dwóch tygodniach regularnego spożywania borówek zauważono u uczestników badania:

  • obniżenie ciśnienia krwi (zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego),
  • poprawę poziomu cholesterolu LDL i HDL,
  • redukcję stężenia trójglicerydów,
  • stabilizację poziomu insuliny.

Borówki nie tylko wspierają serce i układ krążenia, ale również mają korzystny wpływ na układ hormonalny oraz gospodarkę cukrową. Dla wielu osób mogą stanowić element profilaktyki chorób przewlekłych.

Dlaczego warto sięgać po borówki?

Borówki są pełne antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które:

  • chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami,
  • wspierają regenerację komórek,
  • spowalniają procesy starzenia,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • wzmacniają odporność,
  • wspierają trawienie.

Dzięki zawartości błonnika borówki wspomagają pracę jelit i przyczyniają się do uczucia sytości, co może pomóc w kontroli masy ciała. Są także świetną alternatywą dla słodkich przekąsek, wręcz idealne do pracy, szkoły, a nawet jako dodatek do owsianki czy jogurtu.

Kiedy najlepiej jeść borówki?

Specjaliści zalecają spożywanie owoców, w tym i również borówek, przede wszystkim w pierwszej połowie dnia, gdy metabolizm pracuje najefektywniej. To jednak nie znaczy, że popołudniowa porcja owoców to błąd. Kluczowe jest, by nie jeść ich tuż po dużym, tłustym posiłku i unikać późnych wieczornych porcji, zwłaszcza jeśli jesteś wrażliwy na cukry proste. Ta zasada jest ważna szczególnie w przypadku, gdy zmagasz się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Dla maksymalnych efektów warto włączać borówki do diety codziennie, na przykład jako samodzielną przekąskę, składnik sałatek lub domowych deserów. Warto pamiętać, że najlepiej spożywać je świeże, ale mrożone również zachowują większość swoich właściwości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne