Większość wyrzuca, bo myśli, że są niejadalne. Mają więcej wartości niż owoce

Czereśnie to świetne owoce, które robią dobrze organizmowi. Ale jest część, którą niestety wyrzucamy, choć nie powinniśmy. Ma ona bardzo dużo właściwości odżywczych.

CzereśnieCzereśnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
2

Lato to czas, kiedy natura obdarowuje nas swoimi najcenniejszymi darami. Wśród nich szczególne miejsce zajmują czereśnie. Od czerwca do sierpnia, gdy drzewa uginają się pod ciężarem soczystych owoców, warto włączyć je do swojej codziennej diety. Te niepozorne kuleczki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które wspierają nasz organizm na wielu płaszczyznach. Niewiele osób wie, że to nie owoce są najbogatsze w składniki odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dlaczego warto jeść czereśnie?

Bo to nie tylko pyszna przekąska, ale przede wszystkim naturalne źródło cennych składników odżywczych. W 80 proc. składają się z wody, co czyni je owocami niskokalorycznymi, idealnymi dla osób dbających o linię, mimo ich słodkiego i kuszącego smaku. Ale to, co naprawdę wyróżnia czereśnie, to ich imponujący profil witaminowo-mineralny. Są bogate w potas, wapń, żelazo, magnez i jod, czyli pierwiastki kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, niezbędne dla układu nerwowego i metabolizmu, a także beta-karoten oraz obfitą dawkę witaminy C. Do tego potas, który wspiera serce i układ krwionośny oraz witamina B5, która pomaga w leczeniu dny moczanowej.

Czereśnie to wartościowe owoce, ale ogonki są jeszcze lepsze

Ogonki czereśni są bogate w przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zawierają również potas, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz witaminy A, B2 i C, które wspierają zdrowie oczu, skóry i układu nerwowego. Dzięki tym składnikom, ogonki czereśni mogą wspomagać walkę z wolnymi rodnikami i spowalniać procesy starzenia.

Dodatkowo, ogonki czereśni mają działanie moczopędne, co może pomóc w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych. Ich regularne spożywanie może również wspierać procesy trawienne i przyspieszać metabolizm, co jest korzystne dla osób dbających o linię.

Jak wykorzystać ogonki z czereśni?

Możliwości jest mnóstwo. Możesz na przykład przygotować prozdrowotny napar, który powinno się pić regularnie. Wystarczy zalać szklankę ogonków dwoma szklankami wrzącej wody i odstawić na około 15 minut. Po przecedzeniu napar można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Ciekawym pomysłem jest kompot, w którym czereśnie, a raczej ich ogonki będą odgrywać główną rolę. Dodaj do nich cukier, sok z cytryny i goździki, gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przecedź i korzystaj z dobrodziejstw. Taki kompot nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych.

Czereśnie możesz jeść solo, dodać do ciast, przygotować desery. A co z ogonkami? Myślisz, że tylko nadają się do naparów? Nic bardziej mylnego! Ogonki czereśni mogą być również wykorzystane jako naturalne saszetki zapachowe. Wystarczy je wysuszyć i umieścić w bawełnianym woreczku, aby nadać wnętrzu bieliźniarki lub szafy delikatny, owocowy zapach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza