WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą

Zapiekanka ziemniaczana to pomysł na pyszny i sycący posiłek, do którego już nie potrzeba żadnych dodatków. Do tej pory zawsze układałam talarki warstwowo, przekładając je sosem i dodatkami. Tym razem postawiłam je do pionu – wyszły przyjemnie chrupiące na zewnątrz.

Tym razem inaczej ułożyłam ziemniaki i to był dobry pomysłTym razem inaczej ułożyłam ziemniaki i to był dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem to już klasyk, który można wzbogacić o dodatek mięsa lub innych warzyw. Świetnie sprawdzi się wędzony boczek, który warto podsmażyć na patelni i wymieszać ze szpinakiem. Plasterki boczku możesz ułożyć również pod beszamelem i posypać mozzarellą – obie wersje są równie smaczne. W zestawieniu ze szpinakiem dobrze wypadają też inne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Co dodać do zapiekanki ze szpinakiem?

Możesz postawić na klasykę, czyli pierś kurczaka, ser pleśniowy i suszone pomidory, albo spróbować jesiennych wariacji z grzybami leśnymi lub pieczoną dynią. Grzyby podsmaż z cebulką na maśle i wymieszaj ze śmietaną – w tej prostej wersji smakują najlepiej. Dynię warto wcześniej podpiec, aby podczas pieczenia w zapiekance nie puściła wody. Lubisz łatwe rozwiązania? Wybierz hokkaido, którą można jeść razem ze skórką.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem i boczkiem

Zapiekankę możesz zrobić w dużej tortownicy (ok. 26 ccm) lub formie na tartę. Pyszna jest również w wersji wege, czyli bez boczku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 450 g mrożonego szpinaku (ja wybieram brykiet),
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 150 g twardej mozzarelli,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, umyj, osusz i pokrój w talarki. Posyp solą i wymieszaj z łyżką oleju.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj mrożony szpinak. Smaż do momentu, aż zrobi się miękki i ciepły. Poczekaj, aż odparuje woda, po czym dopraw solą i pieprzem.
  3. W garnku przygotuj beszamel – podgrzej mleko i wymieszaj z masłem i mąką pszenną. Cały czas mieszaj sos do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Składanie zapiekanki rozpocznij od największego okręgu – wzdłuż krawędzi formy okrąg z plasterków ziemniaków. Posmaruj je przygotowanym szpinakiem i dociśnij kolejnym okręgiem z talarków. Teraz połóż sos beszamelowy i posyp startą na wiórki mozzarellą.
  5. W ten sposób układaj kolejne warstwy aż do samego środka – u mnie w środku znalazł się szpinak, który przykryłam beszamelem i posypałam serem.
  6. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 90 minut. Po ok. 60 minutach przykryj wierzch papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie przypiekł.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯