Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą

Zapiekanka ziemniaczana to pomysł na pyszny i sycący posiłek, do którego już nie potrzeba żadnych dodatków. Do tej pory zawsze układałam talarki warstwowo, przekładając je sosem i dodatkami. Tym razem postawiłam je do pionu – wyszły przyjemnie chrupiące na zewnątrz.

Tym razem inaczej ułożyłam ziemniaki i to był dobry pomysłTym razem inaczej ułożyłam ziemniaki i to był dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem to już klasyk, który można wzbogacić o dodatek mięsa lub innych warzyw. Świetnie sprawdzi się wędzony boczek, który warto podsmażyć na patelni i wymieszać ze szpinakiem. Plasterki boczku możesz ułożyć również pod beszamelem i posypać mozzarellą – obie wersje są równie smaczne. W zestawieniu ze szpinakiem dobrze wypadają też inne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Co dodać do zapiekanki ze szpinakiem?

Możesz postawić na klasykę, czyli pierś kurczaka, ser pleśniowy i suszone pomidory, albo spróbować jesiennych wariacji z grzybami leśnymi lub pieczoną dynią. Grzyby podsmaż z cebulką na maśle i wymieszaj ze śmietaną – w tej prostej wersji smakują najlepiej. Dynię warto wcześniej podpiec, aby podczas pieczenia w zapiekance nie puściła wody. Lubisz łatwe rozwiązania? Wybierz hokkaido, którą można jeść razem ze skórką.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem i boczkiem

Zapiekankę możesz zrobić w dużej tortownicy (ok. 26 ccm) lub formie na tartę. Pyszna jest również w wersji wege, czyli bez boczku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 450 g mrożonego szpinaku (ja wybieram brykiet),
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 150 g twardej mozzarelli,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, umyj, osusz i pokrój w talarki. Posyp solą i wymieszaj z łyżką oleju.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj mrożony szpinak. Smaż do momentu, aż zrobi się miękki i ciepły. Poczekaj, aż odparuje woda, po czym dopraw solą i pieprzem.
  3. W garnku przygotuj beszamel – podgrzej mleko i wymieszaj z masłem i mąką pszenną. Cały czas mieszaj sos do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Składanie zapiekanki rozpocznij od największego okręgu – wzdłuż krawędzi formy okrąg z plasterków ziemniaków. Posmaruj je przygotowanym szpinakiem i dociśnij kolejnym okręgiem z talarków. Teraz połóż sos beszamelowy i posyp startą na wiórki mozzarellą.
  5. W ten sposób układaj kolejne warstwy aż do samego środka – u mnie w środku znalazł się szpinak, który przykryłam beszamelem i posypałam serem.
  6. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 90 minut. Po ok. 60 minutach przykryj wierzch papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie przypiekł.

Wybrane dla Ciebie

Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?