Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Zapiekanka ziemniaczana to pomysł na pyszny i sycący posiłek, do którego już nie potrzeba żadnych dodatków. Do tej pory zawsze układałam talarki warstwowo, przekładając je sosem i dodatkami. Tym razem postawiłam je do pionu – wyszły przyjemnie chrupiące na zewnątrz.
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem to już klasyk, który można wzbogacić o dodatek mięsa lub innych warzyw. Świetnie sprawdzi się wędzony boczek, który warto podsmażyć na patelni i wymieszać ze szpinakiem. Plasterki boczku możesz ułożyć również pod beszamelem i posypać mozzarellą – obie wersje są równie smaczne. W zestawieniu ze szpinakiem dobrze wypadają też inne dodatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz
Co dodać do zapiekanki ze szpinakiem?
Możesz postawić na klasykę, czyli pierś kurczaka, ser pleśniowy i suszone pomidory, albo spróbować jesiennych wariacji z grzybami leśnymi lub pieczoną dynią. Grzyby podsmaż z cebulką na maśle i wymieszaj ze śmietaną – w tej prostej wersji smakują najlepiej. Dynię warto wcześniej podpiec, aby podczas pieczenia w zapiekance nie puściła wody. Lubisz łatwe rozwiązania? Wybierz hokkaido, którą można jeść razem ze skórką.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem i boczkiem
Zapiekankę możesz zrobić w dużej tortownicy (ok. 26 ccm) lub formie na tartę. Pyszna jest również w wersji wege, czyli bez boczku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 450 g mrożonego szpinaku (ja wybieram brykiet),
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 150 g twardej mozzarelli,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, umyj, osusz i pokrój w talarki. Posyp solą i wymieszaj z łyżką oleju.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj mrożony szpinak. Smaż do momentu, aż zrobi się miękki i ciepły. Poczekaj, aż odparuje woda, po czym dopraw solą i pieprzem.
- W garnku przygotuj beszamel – podgrzej mleko i wymieszaj z masłem i mąką pszenną. Cały czas mieszaj sos do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Składanie zapiekanki rozpocznij od największego okręgu – wzdłuż krawędzi formy okrąg z plasterków ziemniaków. Posmaruj je przygotowanym szpinakiem i dociśnij kolejnym okręgiem z talarków. Teraz połóż sos beszamelowy i posyp startą na wiórki mozzarellą.
- W ten sposób układaj kolejne warstwy aż do samego środka – u mnie w środku znalazł się szpinak, który przykryłam beszamelem i posypałam serem.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 90 minut. Po ok. 60 minutach przykryj wierzch papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie przypiekł.