Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin

Zdrowe zamienniki masła potrafią odmienić zwykłą kanapkę. Dają energię, sycą na długo i dodatkowo wspierają serce oraz układ nerwowy. Sprawdź, dlaczego warto postawić na domową pastę kanapkową i jak łatwo ją przygotować.

Pasty kanapkowe to świetny zamiennik masłaPasty kanapkowe to świetny zamiennik masła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kanapka nie musi kojarzyć się tylko z plastrem sera czy wędliną. Coraz więcej osób odkrywa, że najlepszym wyborem na śniadanie lub kolację są smarowidła przygotowane w domu. To szybkie w wykonaniu, tanie i pełne witamin zamienniki masła. Co ważne, wystarczy kilka składników i blender, by stworzyć pastę kanapkową, która nie tylko nasyci, ale też poprawi odporność, wesprze pracę mózgu i dostarczy zdrowych tłuszczów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Dlaczego zamienniki masła są tak zdrowe?

Masło wcale nie jest złym wyborem, ale coraz częściej dietetycy zachęcają, by zastępować je zdrowszymi alternatywami. Domowe pasty kanapkowe oparte na warzywach, nabiale, jajkach czy orzechach dostarczają błonnika, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są paliwem dla mózgu i ochroną dla serca. W dodatku można je przygotować w kilka minut i przechowywać w lodówce przez parę dni, dzięki temu zawsze masz pod ręką zdrowy dodatek do chleba.

Pasta kanapkowa z soczewicy i pietruszki - naturalne wsparcie odporności

Soczewica to świetne źródło żelaza i kwasu foliowego (który dba o układ nerwowy i jest ważny dla kobiet w ciąży), a natka pietruszki dodaje solidną porcję witaminy C, będącą bardzo silnym antyoksydantem. Razem tworzą pastę, która wzmacnia układ odpornościowy, poprawia produkcję czerwonych krwinek i wspiera układ nerwowy. Do tego dochodzi oliwa, która rozpuszcza witaminy A, D, E, K.

Jak ją zrobić? Sprawa jest dość banalna i najwięcej czasu zajmuje przygotowanie strączków. Ugotowaną soczewicę miksujesz z natką pietruszki, odrobiną czosnku i oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe w kilka minut.

Pasta kanapkowa z jajek i szczypiorku - sycąca i pełna białka

Jajka to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego białka i witaminy D (dzięki której organizm łatwiej przyswaja wapń), a szczypiorek dostarcza przeciwutleniaczy. Taka pasta wzmacnia kości (za sprawą obecności wapnia), mięśni (za sprawą fosforu i cynku) poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego i daje uczucie sytości na długo.

Jak ją przygotować? To bardzo proste! Ugotuj jajka na twardo, rozgnieć widelcem, dodaj posiekany szczypiorek i odrobinę jogurtu naturalnego lub twarogu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pasta kanapkowa z twarogu i orzechów - zdrowe tłuszcze dla mózgu

Twaróg to pełnowartościowe białko i wapń dla mocnych kości, a orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz wspierają zdrowy sen. To świetna pasta dla osób pracujących umysłowo, uczniów i studentów.

Jak zrobić? Twaróg zmiksuj z garścią orzechów włoskich i odrobiną miodu lub jogurtu. Możesz jeść w wersji wytrawnej (z ziołami) albo na słodko.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm