Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Zdrowe zamienniki masła potrafią odmienić zwykłą kanapkę. Dają energię, sycą na długo i dodatkowo wspierają serce oraz układ nerwowy. Sprawdź, dlaczego warto postawić na domową pastę kanapkową i jak łatwo ją przygotować.
Kanapka nie musi kojarzyć się tylko z plastrem sera czy wędliną. Coraz więcej osób odkrywa, że najlepszym wyborem na śniadanie lub kolację są smarowidła przygotowane w domu. To szybkie w wykonaniu, tanie i pełne witamin zamienniki masła. Co ważne, wystarczy kilka składników i blender, by stworzyć pastę kanapkową, która nie tylko nasyci, ale też poprawi odporność, wesprze pracę mózgu i dostarczy zdrowych tłuszczów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Dlaczego zamienniki masła są tak zdrowe?
Masło wcale nie jest złym wyborem, ale coraz częściej dietetycy zachęcają, by zastępować je zdrowszymi alternatywami. Domowe pasty kanapkowe oparte na warzywach, nabiale, jajkach czy orzechach dostarczają błonnika, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są paliwem dla mózgu i ochroną dla serca. W dodatku można je przygotować w kilka minut i przechowywać w lodówce przez parę dni, dzięki temu zawsze masz pod ręką zdrowy dodatek do chleba.
Pasta kanapkowa z soczewicy i pietruszki - naturalne wsparcie odporności
Soczewica to świetne źródło żelaza i kwasu foliowego (który dba o układ nerwowy i jest ważny dla kobiet w ciąży), a natka pietruszki dodaje solidną porcję witaminy C, będącą bardzo silnym antyoksydantem. Razem tworzą pastę, która wzmacnia układ odpornościowy, poprawia produkcję czerwonych krwinek i wspiera układ nerwowy. Do tego dochodzi oliwa, która rozpuszcza witaminy A, D, E, K.
Jak ją zrobić? Sprawa jest dość banalna i najwięcej czasu zajmuje przygotowanie strączków. Ugotowaną soczewicę miksujesz z natką pietruszki, odrobiną czosnku i oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe w kilka minut.
Pasta kanapkowa z jajek i szczypiorku - sycąca i pełna białka
Jajka to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego białka i witaminy D (dzięki której organizm łatwiej przyswaja wapń), a szczypiorek dostarcza przeciwutleniaczy. Taka pasta wzmacnia kości (za sprawą obecności wapnia), mięśni (za sprawą fosforu i cynku) poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego i daje uczucie sytości na długo.
Jak ją przygotować? To bardzo proste! Ugotuj jajka na twardo, rozgnieć widelcem, dodaj posiekany szczypiorek i odrobinę jogurtu naturalnego lub twarogu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pasta kanapkowa z twarogu i orzechów - zdrowe tłuszcze dla mózgu
Twaróg to pełnowartościowe białko i wapń dla mocnych kości, a orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz wspierają zdrowy sen. To świetna pasta dla osób pracujących umysłowo, uczniów i studentów.
Jak zrobić? Twaróg zmiksuj z garścią orzechów włoskich i odrobiną miodu lub jogurtu. Możesz jeść w wersji wytrawnej (z ziołami) albo na słodko.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.