Tak Gessler robi pastę z makreli. Wychodzi kremowa i przyjemnie maślana

Pasty kanapkowe to jeden z pysznych sposobów na to, by dobrze rozpocząć dzień. Bogate w składniki odżywcze i pełne smaku, stanowią idealne paliwo do działania na cały poranek. Warto postawić na kremowe smarowidło z dodatkiem wędzonej makreli. Magda Gessler podpowiada, jak je przygotować.

Magda Gessler podaje przepis na pastę z makreliMagda Gessler podaje przepis na pastę z makreli
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Wędzona makrela w połączeniu z twarogiem zamienia się w pyszną pastę kanapkową. Warto dorzucić do niej jeszcze kilka składników, by podbić smak i już od poranka rozpieścić kubki smakowe. W tej wersji Magda Gessler proponuje, by dorzucić jeszcze solidną porcję masła, nieco pasty pomidorowej i przy okazji doprawić dodatkowo cukrem pudrem. To właśnie te, na pozór zaskakujące, dodatki nadają paście wyjątkowego charakteru i smaku, zamieniając zwykłe śniadanie w wyjątkową ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Pasta z makreli według Magdy Gessler

Na pastę Magdy Gessler zawsze znajdą się chętni. Jest pożywna i sycącą, dostarczy porządną dawkę energii. Sekret tkwi w maśle - ubite na puch i połączone z pozostałymi składnikami dodaje niesamowicie kremowy smak i miękką konsystencję. Nie używaj wtedy już masła do posmarowania pieczywa, pasta sama w sobie jest wystarczająca.

To idealny sposób na to, by ożywić śniadaniowy stół, oferując domownikom coś więcej niż tylko zwykłą pastę rybną. Można ją podawać na świeżym pieczywie, ale także jako dodatek do krakersów czy wafli ryżowych.

Składniki:

  • 1 makrela wędzona,
  • 500 g białego sera,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka pasty pomidorowej,
  • 2 cebulki dymki,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz i cukier puder do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z makreli usuń skórę oraz ości, podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  2. Masło ubij na puch.
  3. Biały ser zmiel w maszynce, dodaj do ryby i wymieszaj.
  4. Dodaj masło, pastę pomidorową, sól, pieprz oraz cukier puder do smaku.
  5. Dorzuć posiekaną bardzo drobno dymkę oraz koperek i dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę wyłóż na kanapki. Jej kremowa i jednocześnie wyrazista konsystencja świetnie komponuje się z chrupiącymi dodatkami. Podaj ją z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką lub ogórkiem Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟