Tak Gessler robi pastę z makreli. Wychodzi kremowa i przyjemnie maślana

Pasty kanapkowe to jeden z pysznych sposobów na to, by dobrze rozpocząć dzień. Bogate w składniki odżywcze i pełne smaku, stanowią idealne paliwo do działania na cały poranek. Warto postawić na kremowe smarowidło z dodatkiem wędzonej makreli. Magda Gessler podpowiada, jak je przygotować.

Magda Gessler podaje przepis na pastę z makreliMagda Gessler podaje przepis na pastę z makreli
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Wędzona makrela w połączeniu z twarogiem zamienia się w pyszną pastę kanapkową. Warto dorzucić do niej jeszcze kilka składników, by podbić smak i już od poranka rozpieścić kubki smakowe. W tej wersji Magda Gessler proponuje, by dorzucić jeszcze solidną porcję masła, nieco pasty pomidorowej i przy okazji doprawić dodatkowo cukrem pudrem. To właśnie te, na pozór zaskakujące, dodatki nadają paście wyjątkowego charakteru i smaku, zamieniając zwykłe śniadanie w wyjątkową ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Pasta z makreli według Magdy Gessler

Na pastę Magdy Gessler zawsze znajdą się chętni. Jest pożywna i sycącą, dostarczy porządną dawkę energii. Sekret tkwi w maśle - ubite na puch i połączone z pozostałymi składnikami dodaje niesamowicie kremowy smak i miękką konsystencję. Nie używaj wtedy już masła do posmarowania pieczywa, pasta sama w sobie jest wystarczająca.

To idealny sposób na to, by ożywić śniadaniowy stół, oferując domownikom coś więcej niż tylko zwykłą pastę rybną. Można ją podawać na świeżym pieczywie, ale także jako dodatek do krakersów czy wafli ryżowych.

Składniki:

  • 1 makrela wędzona,
  • 500 g białego sera,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka pasty pomidorowej,
  • 2 cebulki dymki,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz i cukier puder do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z makreli usuń skórę oraz ości, podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  2. Masło ubij na puch.
  3. Biały ser zmiel w maszynce, dodaj do ryby i wymieszaj.
  4. Dodaj masło, pastę pomidorową, sól, pieprz oraz cukier puder do smaku.
  5. Dorzuć posiekaną bardzo drobno dymkę oraz koperek i dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę wyłóż na kanapki. Jej kremowa i jednocześnie wyrazista konsystencja świetnie komponuje się z chrupiącymi dodatkami. Podaj ją z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką lub ogórkiem Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża