Tak Gessler robi pastę z makreli. Wychodzi kremowa i przyjemnie maślana
Pasty kanapkowe to jeden z pysznych sposobów na to, by dobrze rozpocząć dzień. Bogate w składniki odżywcze i pełne smaku, stanowią idealne paliwo do działania na cały poranek. Warto postawić na kremowe smarowidło z dodatkiem wędzonej makreli. Magda Gessler podpowiada, jak je przygotować.
Wędzona makrela w połączeniu z twarogiem zamienia się w pyszną pastę kanapkową. Warto dorzucić do niej jeszcze kilka składników, by podbić smak i już od poranka rozpieścić kubki smakowe. W tej wersji Magda Gessler proponuje, by dorzucić jeszcze solidną porcję masła, nieco pasty pomidorowej i przy okazji doprawić dodatkowo cukrem pudrem. To właśnie te, na pozór zaskakujące, dodatki nadają paście wyjątkowego charakteru i smaku, zamieniając zwykłe śniadanie w wyjątkową ucztę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi
Pasta z makreli według Magdy Gessler
Na pastę Magdy Gessler zawsze znajdą się chętni. Jest pożywna i sycącą, dostarczy porządną dawkę energii. Sekret tkwi w maśle - ubite na puch i połączone z pozostałymi składnikami dodaje niesamowicie kremowy smak i miękką konsystencję. Nie używaj wtedy już masła do posmarowania pieczywa, pasta sama w sobie jest wystarczająca.
To idealny sposób na to, by ożywić śniadaniowy stół, oferując domownikom coś więcej niż tylko zwykłą pastę rybną. Można ją podawać na świeżym pieczywie, ale także jako dodatek do krakersów czy wafli ryżowych.
Składniki:
- 1 makrela wędzona,
- 500 g białego sera,
- 100 g masła,
- 1 łyżka pasty pomidorowej,
- 2 cebulki dymki,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz i cukier puder do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z makreli usuń skórę oraz ości, podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Masło ubij na puch.
- Biały ser zmiel w maszynce, dodaj do ryby i wymieszaj.
- Dodaj masło, pastę pomidorową, sól, pieprz oraz cukier puder do smaku.
- Dorzuć posiekaną bardzo drobno dymkę oraz koperek i dokładnie wymieszaj.
Gotową pastę wyłóż na kanapki. Jej kremowa i jednocześnie wyrazista konsystencja świetnie komponuje się z chrupiącymi dodatkami. Podaj ją z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką lub ogórkiem Smacznego!