W piątki zawsze robię tę pyszną pastę kanapkową. Sprytnie przemycam dzieciom rybę

Ta pasta kanapkowa jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale jeszcze tak smaczna, że z miseczki ubywa jeszcze przed pokrojeniem chleba. Idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie, godnie zastępując nudny już ser żółty czy wędlinę.

Pyszna pasta z wędzonej makreliPyszna pasta z wędzonej makreli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Guzowski
Ewa Malinowska

Pasta z wędzonej makreli to idealny balans słonej ryby i kwaśnych ogórków kiszonych. Jajka oraz majonez dodają aksamitną konsystencję i kremowy charakter smarowidła. Moja dzieci przepadają za tym połączeniem, chociaż na widok samej makreli niespecjalnie mają ochotę na zajadanie. Przemycenie ryby w tej paście pozwala oswoić się ze smakiem i przekonać, że nie taka makrela straszna, jak ją malują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Pasta kanapkowa z wędzoną makrelą

Przygotowanie tej pasty jest naprawdę ekspresowe i nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie jajek na twardo. Dzięki temu sprawdzi się również w poranki, kiedy nie masz za dużo czasu na gotowanie.

Pasta z makreli
Pasta z makreli © Adobe Stock

Jeśli chcesz nieco odchudzić tę pastę, część majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Nie rezygnowałabym całkowicie z tego dodatku, bo wspaniale pasuje do past kanapkowych, nadając im kremowy charakter. Możesz za to sięgnąć po majonez typu light, z lżejszym i mniej kalorycznym składem. Przyprawianie zostaw na koniec - makrela sama w sobie jest słona, więc łatwo przesadzić z ilością soli.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 2 jajka,
  • 2-3 kiszone ogórki,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • szczypiorek,
  • pół małej czerwonej cebuli (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie obierz makrelę ze skóry i ości. Przełóż mięso do miski i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Następnie drobno posiekaj je nożem lub rozgnieć widelcem i dodaj do miski z makrelą.
  3. Kiszone ogórki pokrój w drobną kostkę. Jeśli mają twardą skórkę, możesz je wcześniej obrać. Możesz też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, a następnie delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Dodaj do miski z makrelą i jajkami.
  4. Szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Opcjonalnie możesz dorzucić również posiekaną drobno cebulkę.
  5. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
  6. Spróbuj pasty i dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

Pasta kanapkowa z wędzonej makreli i jajek jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu. Wystarczy wyłożyć ją na bułki lub chleb i gotowe. Pyszne śniadanie z rybą czeka już na zjedzenie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej