W piątki zawsze robię tę pyszną pastę kanapkową. Sprytnie przemycam dzieciom rybę
Ta pasta kanapkowa jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale jeszcze tak smaczna, że z miseczki ubywa jeszcze przed pokrojeniem chleba. Idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie, godnie zastępując nudny już ser żółty czy wędlinę.
Pasta z wędzonej makreli to idealny balans słonej ryby i kwaśnych ogórków kiszonych. Jajka oraz majonez dodają aksamitną konsystencję i kremowy charakter smarowidła. Moja dzieci przepadają za tym połączeniem, chociaż na widok samej makreli niespecjalnie mają ochotę na zajadanie. Przemycenie ryby w tej paście pozwala oswoić się ze smakiem i przekonać, że nie taka makrela straszna, jak ją malują.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno
Pasta kanapkowa z wędzoną makrelą
Przygotowanie tej pasty jest naprawdę ekspresowe i nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie jajek na twardo. Dzięki temu sprawdzi się również w poranki, kiedy nie masz za dużo czasu na gotowanie.
Jeśli chcesz nieco odchudzić tę pastę, część majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Nie rezygnowałabym całkowicie z tego dodatku, bo wspaniale pasuje do past kanapkowych, nadając im kremowy charakter. Możesz za to sięgnąć po majonez typu light, z lżejszym i mniej kalorycznym składem. Przyprawianie zostaw na koniec - makrela sama w sobie jest słona, więc łatwo przesadzić z ilością soli.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 2 jajka,
- 2-3 kiszone ogórki,
- 2-3 łyżki majonezu,
- szczypiorek,
- pół małej czerwonej cebuli (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie obierz makrelę ze skóry i ości. Przełóż mięso do miski i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Następnie drobno posiekaj je nożem lub rozgnieć widelcem i dodaj do miski z makrelą.
- Kiszone ogórki pokrój w drobną kostkę. Jeśli mają twardą skórkę, możesz je wcześniej obrać. Możesz też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, a następnie delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Dodaj do miski z makrelą i jajkami.
- Szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Opcjonalnie możesz dorzucić również posiekaną drobno cebulkę.
- Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
- Spróbuj pasty i dopraw do smaku pieprzem oraz solą.
Pasta kanapkowa z wędzonej makreli i jajek jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu. Wystarczy wyłożyć ją na bułki lub chleb i gotowe. Pyszne śniadanie z rybą czeka już na zjedzenie. Smacznego!