WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Wystarczy 1 łyżka. Zupa ogórkowa z tym dodatkiem smakuje jak marzenie

Do zupy ogórkowej stosujemy z reguły podstawowe przyprawy, bo jej smak i tak jest dość konkretny. Wiadomo, kiszonki mają moc. Jednak warto się przekonać do zupełnie nieoczywistego dodatku, który doda jej niezwykłego aromatu i sprawi, że smak będzie głębszy.

Zupa ogórkowa to klasyka kuchni polskiej 
Zupa ogórkowa to klasyka kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Dorota Gepert

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, a jej smak potrafi przenieść nas do czasów dzieciństwa. Moja babcia zawsze mówiła, że do tego dania wcale nie potrzeba dużo przypraw, bo to ogórki nadają jej zdecydowany charakter. Miała jednak jeden sekretny trik, o którym pamiętam do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Co jest najważniejsze w zupie ogórkowej?

Zupa ogórkowa należy do tych najbardziej lubianych. Jej kwaśny smak jest absolutnie unikalny. Bazuje na kiszonych ogórkach, które nadają jej charakteru. Zupa jest łatwa do przygotowania, ale trzeba pamiętać, by dodawać składniki w odpowiedniej kolejności.

Najpierw gotujemy bulion, do którego dodajemy ziemniaki i marchewkę. Dopiero gdy warzywa są miękkie, czas na starte ogórki kiszone. Dzięki temu ziemniaki pozostaną miękkie, a zupa nabierze głębokiego aromatu. Niektórzy lekko podsmażają ogórki na maśle przed dodaniem do zupy, co sprawia, że zupa ma lepszy aromat i głębszy smak. Moja babcia miała na to inny sposób.

Słodki akcent przełamuje kwasowość

Moja babcia była przekonana, że nic tak nie podbija smaku ogórków, jak miód. I to zarówno świeżych, jak i kiszonych. Dziś może wydawać się to zabawne, ale kiedyś traktowano ogórki bardziej deserowo. Zwłaszcza na Kresach popularne było podawanie świeżych ogórków delikatnie skropionych miodem. Ten przysmak przetrwał do dziś w niektórych rodzinach.

Miód często dodaje się także do zalewy, kiedy przygotowuje się ją do ogórków kiszonych. Stąd już tylko krok do doprawiania zupy ogórkowej. Miód delikatnie przełamuje kwasowość kiszonych ogórków, co sprawia, że zupa zyskuje łagodniejszy i bardziej zbilansowany smak, subtelnie podkreśla jej aromat. Dzięki temu słodkiemu dodatkowi zyskuje intrygujący posmak i z pewnością nie obejdzie się bez pytania o użyte przyprawy.

Ważne!

Miód dodajemy pod koniec gotowania zupy, a jego ilość musi być wyważona. Z reguły wystarcza łyżeczka.

Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie