Wystarczy 1 łyżka. Zupa ogórkowa z tym dodatkiem smakuje jak marzenie
Do zupy ogórkowej stosujemy z reguły podstawowe przyprawy, bo jej smak i tak jest dość konkretny. Wiadomo, kiszonki mają moc. Jednak warto się przekonać do zupełnie nieoczywistego dodatku, który doda jej niezwykłego aromatu i sprawi, że smak będzie głębszy.
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, a jej smak potrafi przenieść nas do czasów dzieciństwa. Moja babcia zawsze mówiła, że do tego dania wcale nie potrzeba dużo przypraw, bo to ogórki nadają jej zdecydowany charakter. Miała jednak jeden sekretny trik, o którym pamiętam do dziś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Co jest najważniejsze w zupie ogórkowej?
Zupa ogórkowa należy do tych najbardziej lubianych. Jej kwaśny smak jest absolutnie unikalny. Bazuje na kiszonych ogórkach, które nadają jej charakteru. Zupa jest łatwa do przygotowania, ale trzeba pamiętać, by dodawać składniki w odpowiedniej kolejności.
Najpierw gotujemy bulion, do którego dodajemy ziemniaki i marchewkę. Dopiero gdy warzywa są miękkie, czas na starte ogórki kiszone. Dzięki temu ziemniaki pozostaną miękkie, a zupa nabierze głębokiego aromatu. Niektórzy lekko podsmażają ogórki na maśle przed dodaniem do zupy, co sprawia, że zupa ma lepszy aromat i głębszy smak. Moja babcia miała na to inny sposób.
Słodki akcent przełamuje kwasowość
Moja babcia była przekonana, że nic tak nie podbija smaku ogórków, jak miód. I to zarówno świeżych, jak i kiszonych. Dziś może wydawać się to zabawne, ale kiedyś traktowano ogórki bardziej deserowo. Zwłaszcza na Kresach popularne było podawanie świeżych ogórków delikatnie skropionych miodem. Ten przysmak przetrwał do dziś w niektórych rodzinach.
Miód często dodaje się także do zalewy, kiedy przygotowuje się ją do ogórków kiszonych. Stąd już tylko krok do doprawiania zupy ogórkowej. Miód delikatnie przełamuje kwasowość kiszonych ogórków, co sprawia, że zupa zyskuje łagodniejszy i bardziej zbilansowany smak, subtelnie podkreśla jej aromat. Dzięki temu słodkiemu dodatkowi zyskuje intrygujący posmak i z pewnością nie obejdzie się bez pytania o użyte przyprawy.
Ważne!
Miód dodajemy pod koniec gotowania zupy, a jego ilość musi być wyważona. Z reguły wystarcza łyżeczka.