Podpatrzyłam, jak kuzynka dodaje do zupy ogórkowej. Dwa składniki genialnie podbijają smak
Przy mroźnej pogodzie wręcz marzy się obiad z rozgrzewającą zupą na pierwsze danie. Idealnie sprawdzi się wtedy ogórkowa. W klasycznym wydaniu jest pyszna, ale ostatnio przekonałam się do nowocześniejszej wersji.
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, a jej smak potrafi przenieść nas do czasów dzieciństwa. Jednak i w jej przypadku warto brać pod uwagę nowe pomysły. Ostatnio podpatrzyłam, jak tę zupę doprawia moja kuzynka. I muszę przyznać, że ta potrawa w jej wydaniu smakowała świetnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa
Pierwszy krok do dobrej ogórkowej
Niezależnie od tego, czy zupę ogórkową masz zamiar przygotować w sposób klasyczny, czy bardziej nowoczesny, pierwszy krok jest ten sam. Wszystkie warzywa, w tym najważniejsze z nich ogórki kiszone, trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a potem podsmażyć na maśle. Dzięki temu zupa ma głębszy smak, zyskuje na wyrazistości.
Kolejny krok to zalanie warzyw bulionem. I tu pewnie będzie największy spór kulinarny. Tradycjonaliści gotują zupę ogórkową na żeberkach. Nie ma co ukrywać, jest wtedy dość tłusta. W nowoczesnej wersji lepiej postawić na esencjonalny wywar warzywny.
Jak doprawić zupę ogórkową
A co z doprawianiem? Kluczem do idealnej zupy jest balans między kwasowością ogórków a kremową konsystencją. Moja kuzynka znalazła na to świetny sposób. Nie używa śmietany, tylko włoskiego serka mascarpone, który zapewnia odpowiednią gęstość i subtelny posmak. Wprowadza też do zupy trochę smaku ostrego, bo dodaje łyżeczkę chrzanu. Świetnie harmonizuje on z kwaśnymi ogórkami. Zupę posypuje koperkiem i sezamem. To dobry mariaż klasycznego przepisu z nowoczesnym twistem.
Zupa ogórkowa
Składniki:
Na wywar:
- 3 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka liści kapusty, opcjonalnie,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- ziele angielskie, liście laurowe do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 litry wody.
Na zupę:
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- kawałek selera korzeniowego,
- 500 g ogórków kiszonych,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki serka mascarpone,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- masło do przesmażania warzyw.
Do podania:
- kilka gałązek koperku,
- czarny sezam do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania wywaru z jarzyn. Wszystkie składniki obierz, przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Obierz i posiekaj cebulę. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obierz, a następnie zetrzyj warzywa na grubych oczkach tarki.
- Zetrzyj też ogórki, zachowaj sok z ogórków. Przesmaż starte ogórki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- W garnku roztapiamy masło. Przesmaż wszystkie warzywa oprócz ogórków (trzeba je przesmażyć oddzielnie).
- Zalej całość wywarem, dopraw do smaku. Podgrzewaj około 15 minut.
- Pod koniec gotowania do zupy dodaje ogórki oraz wodę z ogórków – do smaku.
- Dopraw zupę serkiem mascarpone, dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż chrzan.
- Zupę podawaj z posiekanym koperkiem i posypaną sezamem.