Rwę na kawałki i dodaję razem z czosnkiem do ogórków. Taka mizeria jest lepsza od tradycyjnej
Miłośnicy mizerii w tradycyjnym wydaniu mogą nie być zadowoleni. Jednak postaram się przekonać, że warto przygotować tę sałatkę inaczej niż zwykle. Nie będzie potrzebny nabiał, ani koperek. W takim wydaniu jest znacznie lżejsza i bardziej aromatyczna. Kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował.
Mizeria to zdecydowanie najpopularniejsza surówka z ogórków, która świetnie smakuje do letnich dań. Jej smak znamy już od dzieciństwa. W tradycyjnym wydaniu to solone ogórki ze śmietaną, czasami dodaje się do nich koperek czy szczypiorek. Niektórzy doprawiają ją mocniej i wtedy pojawia się czosnek oraz cebula. Oprócz tradycyjnych przepisów na mizerię warto jednak znać także te nowsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Czy nabiał jest potrzebny w mizerii?
W tradycyjnym przepisie na mizerię najważniejsze są dwa składniki, oczywiście ogórki i śmietana. Bez tego pierwszego nie da się obejść, ale bez tego drugiego jak najbardziej. Wiadomo, jest ciężka i kaloryczna. Jednak z receptury można wykreślić każdy rodzaj nabiału, także lżejszy jogurt. Zamiast nich wystarczy oliwa z oliwek i sok z cytryny, który doda całości cytrusowej nuty. Sałatka będzie znacznie lżejsza. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni, bo ogórki mają działanie chłodzące i nawadniające. Jednak to wcale nie znaczy, że będzie miała łagodny charakter.
To zioło pasuje nie tylko do pomidorów
Do mizerii w takim wydaniu dodaje się czosnek, który świetnie zaostrza jej smak. Drugim jej ważnym dodatkiem jest bazylia. Znamy ją ze słynnej sałatki caprese i cenimy jej połączenie z pomidorami. Ma słodkawy smak z nutą pieprzu, dlatego świetnie pasuje także do ogórków.
Mizeria z bazylią
Składniki:
- 8 ogórków gruntowych,
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta cukru pudru,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Posyp je solą i odstaw na 10 minut. Potem odciśnij je z nadmiaru wody.
- Posiekaj bazylię lub drobno porwij listki.
- Polej ogórki sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Dodaj bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Sałatkę dopraw do smaku i wymieszaj całość.