Rwę na kawałki i dodaję razem z czosnkiem do ogórków. Taka mizeria jest lepsza od tradycyjnej

Miłośnicy mizerii w tradycyjnym wydaniu mogą nie być zadowoleni. Jednak postaram się przekonać, że warto przygotować tę sałatkę inaczej niż zwykle. Nie będzie potrzebny nabiał, ani koperek. W takim wydaniu jest znacznie lżejsza i bardziej aromatyczna. Kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował.

Mizeria bez śmietany, ale z porwanymi listkami bazyliiMizeria bez śmietany, ale z porwanymi listkami bazylii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Cloudyew
Dorota Gepert

Mizeria to zdecydowanie najpopularniejsza surówka z ogórków, która świetnie smakuje do letnich dań. Jej smak znamy już od dzieciństwa. W tradycyjnym wydaniu to solone ogórki ze śmietaną, czasami dodaje się do nich koperek czy szczypiorek. Niektórzy doprawiają ją mocniej i wtedy pojawia się czosnek oraz cebula. Oprócz tradycyjnych przepisów na mizerię warto jednak znać także te nowsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Czy nabiał jest potrzebny w mizerii?

W tradycyjnym przepisie na mizerię najważniejsze są dwa składniki, oczywiście ogórki i śmietana. Bez tego pierwszego nie da się obejść, ale bez tego drugiego jak najbardziej. Wiadomo, jest ciężka i kaloryczna. Jednak z receptury można wykreślić każdy rodzaj nabiału, także lżejszy jogurt. Zamiast nich wystarczy oliwa z oliwek i sok z cytryny, który doda całości cytrusowej nuty. Sałatka będzie znacznie lżejsza. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni, bo ogórki mają działanie chłodzące i nawadniające. Jednak to wcale nie znaczy, że będzie miała łagodny charakter.

To zioło pasuje nie tylko do pomidorów

Do mizerii w takim wydaniu dodaje się czosnek, który świetnie zaostrza jej smak. Drugim jej ważnym dodatkiem jest bazylia. Znamy ją ze słynnej sałatki caprese i cenimy jej połączenie z pomidorami. Ma słodkawy smak z nutą pieprzu, dlatego świetnie pasuje także do ogórków.

Mizeria z bazylią

Składniki:

  • 8 ogórków gruntowych,
  • kilka gałązek świeżej bazylii,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta cukru pudru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Posyp je solą i odstaw na 10 minut. Potem odciśnij je z nadmiaru wody.
  2. Posiekaj bazylię lub drobno porwij listki.
  3. Polej ogórki sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Dodaj bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Sałatkę dopraw do smaku i wymieszaj całość.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje