Chcesz smażyć na oliwie z oliwek? Dietetyczka wyjaśnia, czy to na pewno bezpieczne

O tym, że oliwa jest świetna do warzyw i jako baza do sosów do sałatek już nikogo nie trzeba przekonywać. Chętnie jemy ją też z chlebem. Wciąż jednak można spotkać się z przekonaniem, że ten tłuszcz nie nadaje się do smażenia.

Oliwa z oliwek nadaje się nie tylko do sałatek Oliwa z oliwek nadaje się nie tylko do sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ([None] (Photographer) - [None]
Dorota Gepert

Smażyć na oliwie czy nie? Ten dylemat powinna rozstrzygnąć Aneta Reguła, która na Instagramie prowadzi profil o nazwie "niekoniecznie_dietetycznie". W swoim bio podkreśla, że zależy jej, by pokazywać, jak zachować zdrową relację z jedzeniem i ciałem. Dzieli się z obserwatorami swoimi poradami dotyczącymi zdrowego odżywiania. W jednym z filmików ekspertka wypowiedziała się na temat smażenia na oliwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Mit o oliwie: nie nadaje się do smażenia

Na filmiku Aneta Reguła nie kryje zaskoczenia, że jeszcze w 2025 roku wiele osób wierzy, że smażenie na oliwie jest niebezpieczne. To jeden z mitów, który dotyczy tego tłuszczu.

— Nic bardziej mylnego. Wysoką odporność oliwy na działanie wysokiej temperatury potwierdzają przecież badania naukowe — podkreśla ekspertka.

Dietetyczka nie ma wątpliwości, że oliwa to jeden z najlepszych produktów do smażenia, których powinniśmy używać na co dzień. Jakie ma zalety? Przede wszystkim dobrze znosi smażenie w wysokiej temperaturze i jest odporna na utlenianie. Pod tym względem wypada nawet lepiej niż znane oleje roślinne.

To służy sercu

— Przyjaźń z oliwą to najlepszy związek, jaki możesz zafundować swojemu sercu — przekonuje Reguła i zachęca, by smażyć na oliwie.

Jednak do smażenia nie trzeba wybierać najdroższej oliwy - tę możesz zachować do sałatek. Na patelni sprawdzi się też nieco tańsza wersja.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej