Wiosenne krokiety to hit w moim domu. Nawet dzieciaki zajadają ze smakiem
Jeśli twoje dzieci z potraw wigilijnych najbardziej lubią krokiety... ten przepis jest dla ciebie. W dodatku przemycisz w nim sporo warzyw. Bez dokładki na pewno się nie obejdzie.
Każda mama szuka sposobów, by dzieci jadły więcej warzyw. Można do tego wykorzystać potrawy, które najmłodsi lubią, tylko przygotować je trochę inaczej. Na tym właśnie opiera się cały pomysł na krokiety w wersji wiosennej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki
Co wyróżnia wiosenne krokiety?
Choć dzieci mogą mieć skojarzenia ze świąt Bożego Narodzenia, że krokiety podaje się do zupy, to te są tak pyszne, że nadają się na samodzielne danie. Wystarczy wcześniej usmażyć naleśniki, a potem nadziać je pysznym farszem. Potem delikatnie je obsmażamy, bo to właśnie różni krokiety od naleśników. Dzięki temu są bardziej chrupiące. To także spore ułatwienie dla mam, bo naleśniki można przygotować nawet dzień wcześniej.
Jak usmażyć elastyczne naleśniki do krokietów?
Sekret krokietów są idealne naleśniki. Muszą dobrze trzymać farsz i nie rozpadają się podczas podsmażania. Takim eleganckim krokietem zainteresuje się każdy maluch i będzie ciekawy, jaki farsz znajdzie w środku. Naleśniki na krokiety powinny być także cienkie i elastyczne. Niepotrzebny jest jednak żaden specjalny przepis na ciasto naleśnikowe, ale liczy się raczej precyzja w jego przygotowaniu, a potem smażeniu placków.
- Najpierw ubijam jajka, a potem dodaję mąkę, wodę i mleko. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie.
- Po przygotowaniu ciasta odstawiam je do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzenie dobrze działa na zawarty w mące gluten. Naleśniki z takiego ciasta są bardziej elastyczne, łatwiej je będzie nadziewać i obsmażać.
- Naleśniki smażę na małej ilości tłuszczu, patelnię smaruję masłem za pomocą pędzelka kuchennego z silikonu.
- Smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy patelnia jest zbyt zimna, ciasto nie ścina się odpowiednio szybko, przywiera i naleśniki się rozpadają.
Farsz dobierz do smaku
Farsz do wiosennych naleśników przygotowuje z ulubionych warzyw moich dzieci. Dodaję do nich serek śmietankowy i sporo zieleniny.
Wiosenne krokiety
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 100 ml wody gazowanej,
- 3 jajka,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła,
- masło do smażenia.
Na farsz:
- 200 g serka śmietankowego kanapkowego,
- połowa małej cukinii,
- 1 marchewka,
- garść szpinaku,
- koperek lub natka do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Panierka:
- 2 jajko,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od naleśników. Ubij jajka, a potem dodaj kolejne składniki. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny.
- W tym czasie przygotuj farsz. Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij. Zetrzyj marchewkę, a szpinak drobno pokrój.
- Warzywa wymieszaj z serkiem. Farsz dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojony koperek lub natkę.
- Usmaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
- Na każdy z nich nakładaj porcję farszu i zwijaj, by powstał krokiet.
- Krokiety delikatnie zanurzaj w roztrzepanym jajku i posypuj bułką tartą.
- Obsmażaj je na niewielkiej ilości tłuszczu.