Pod żadnym pozorem nie dodawaj do naleśników. Wyjdą gumowate i twarde

Przepis na naleśniki jest tak prosty, że aż prosi o kulinarne eksperymenty. I faktycznie – jego modyfikacji jest już całkiem sporo. Bez przerwy pojawiają się kolejne, więc smażenie naleśników nigdy nie będzie nudne. Najczęściej sięgamy po inny rodzaj mąki – jednak uważaj na taki, który może popsuć twoje śniadanie.

Mąka ma istotny wpływ na miękkość i elastyczność naleśnikówMąka ma istotny wpływ na miękkość i elastyczność naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do przygotowania klasycznych naleśników najlepiej sprawdza się mąka pszenna typu 450-550. Jest ona odpowiednio drobno zmielona, więc ciasto wychodzi miękkie i delikatne, a dzięki sporej zawartości glutenu jest przy tym elastyczne. Naleśniki pszenne smażone na maśle klarowanym idealnie sprawdzają się do słodkich farszów twarogowych i owocowych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jaka mąka może popsuć naleśniki?

Spontanicznie wpadasz na pomysł usmażenia naleśników na śniadanie. Otwierasz szafkę kuchenną i okazuje się, że nie masz nawet grama mąki tortowej ani uniwersalnej. W pośpiechu sięgasz po krupczatkę – i to może przesądzić o katastrofie. Ten rodzaj mąki sprawdza się do ciast kruchych i tart, ale ze względu na grubsze mielenie tak mąka nie jest odpowiednia do naleśników. Zrobione z krupczatką będą się łamać i na pewno nie powstaną z nich zgrabne ruloniki.

Zamienniki do mąki pszennej

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, aby przygotować naleśniki bezglutenowe, bogatsze w błonnik lub inne składniki odżywcze. Jednak dobrze jest wiedzieć, jaki efekt powoduje taka zamiana.

We Francji popularne są naleśniki z mąki gryczanej, która ma nieco ciemniejszy kolor i charakterystyczny kwaskowo-orzechowy smak. Takie ciasto doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Słynne galettes bretonnes najczęściej podawane są z jajkiem, szynką i serem.

Niektóre inne rodzaje mąki, na przykład żytnia lub owsiana, dobrze wypadają tylko w połączeniu z mąką pszenną. Naleśniki przygotowane w całości z mąki żytniej mogą okazać się zbyt ciężkie. Z kolei jeśli szukasz lekkiego odpowiednika mąki tortowej, możesz wypróbować mąkę ryżową, która jest delikatna i neutralna w smaku.

Naleśniki bezglutenowe

Do wersji bezglutenowej najlepiej sprawdzają się mieszanki, na przykład mąki ryżowej z kukurydzianą lub gryczanej z migdałową bądź kokosową. Naleśniki ryżowe lub gryczane wychodzą miękkie i elastyczne, a dodatek mąki kukurydzianej, migdałowej lub kokosowej dodaje im lekkości.

Konsystencja ciasta na naleśniki bezglutenowe powinna przypominać gęstą śmietanę. Przed smażeniem odstaw zmiksowane ciasto na 20-30 minut, aby odpoczęło. Smaż na maśle klarowanym lub rafinowanym oleju kokosowym, które charakteryzują wysoki próg dymienia.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀