Pod żadnym pozorem nie dodawaj do naleśników. Wyjdą gumowate i twarde

Przepis na naleśniki jest tak prosty, że aż prosi o kulinarne eksperymenty. I faktycznie – jego modyfikacji jest już całkiem sporo. Bez przerwy pojawiają się kolejne, więc smażenie naleśników nigdy nie będzie nudne. Najczęściej sięgamy po inny rodzaj mąki – jednak uważaj na taki, który może popsuć twoje śniadanie.

Mąka ma istotny wpływ na miękkość i elastyczność naleśnikówMąka ma istotny wpływ na miękkość i elastyczność naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do przygotowania klasycznych naleśników najlepiej sprawdza się mąka pszenna typu 450-550. Jest ona odpowiednio drobno zmielona, więc ciasto wychodzi miękkie i delikatne, a dzięki sporej zawartości glutenu jest przy tym elastyczne. Naleśniki pszenne smażone na maśle klarowanym idealnie sprawdzają się do słodkich farszów twarogowych i owocowych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jaka mąka może popsuć naleśniki?

Spontanicznie wpadasz na pomysł usmażenia naleśników na śniadanie. Otwierasz szafkę kuchenną i okazuje się, że nie masz nawet grama mąki tortowej ani uniwersalnej. W pośpiechu sięgasz po krupczatkę – i to może przesądzić o katastrofie. Ten rodzaj mąki sprawdza się do ciast kruchych i tart, ale ze względu na grubsze mielenie tak mąka nie jest odpowiednia do naleśników. Zrobione z krupczatką będą się łamać i na pewno nie powstaną z nich zgrabne ruloniki.

Zamienniki do mąki pszennej

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, aby przygotować naleśniki bezglutenowe, bogatsze w błonnik lub inne składniki odżywcze. Jednak dobrze jest wiedzieć, jaki efekt powoduje taka zamiana.

We Francji popularne są naleśniki z mąki gryczanej, która ma nieco ciemniejszy kolor i charakterystyczny kwaskowo-orzechowy smak. Takie ciasto doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Słynne galettes bretonnes najczęściej podawane są z jajkiem, szynką i serem.

Niektóre inne rodzaje mąki, na przykład żytnia lub owsiana, dobrze wypadają tylko w połączeniu z mąką pszenną. Naleśniki przygotowane w całości z mąki żytniej mogą okazać się zbyt ciężkie. Z kolei jeśli szukasz lekkiego odpowiednika mąki tortowej, możesz wypróbować mąkę ryżową, która jest delikatna i neutralna w smaku.

Naleśniki bezglutenowe

Do wersji bezglutenowej najlepiej sprawdzają się mieszanki, na przykład mąki ryżowej z kukurydzianą lub gryczanej z migdałową bądź kokosową. Naleśniki ryżowe lub gryczane wychodzą miękkie i elastyczne, a dodatek mąki kukurydzianej, migdałowej lub kokosowej dodaje im lekkości.

Konsystencja ciasta na naleśniki bezglutenowe powinna przypominać gęstą śmietanę. Przed smażeniem odstaw zmiksowane ciasto na 20-30 minut, aby odpoczęło. Smaż na maśle klarowanym lub rafinowanym oleju kokosowym, które charakteryzują wysoki próg dymienia.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo