Francuskie naleśniki robię z dodatkami i zabieram na drogę. Nikt nie jest głodny

Czasem, kiedy trzeba gdzieś wyjechać z samego rana, wspólne śniadanie przy stole odpada – zajmuje zbyt wiele cennego czasu. W taki dzień wstaję chwilę wcześniej i robię coś pysznego na drogę, na przykład naleśniki francuskie. Zawijam je z dodatkami w folię aluminiową, aby jeszcze przez chwilę podtrzymać ich temperaturę. Gdy tylko wsiadamy do samochodu, słychać odwijanie sreberka.

Tak podają galettes bretonnes w bistro śniadaniowym w ParyżuTak podają galettes bretonnes w bistro śniadaniowym w Paryżu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Naleśniki francuskie, czyli galettes bretonnes, są pyszne, lekkie i całkowicie bezglutenowe. Do tego wyśmienicie smakują z wieloma różnymi dodatkami. Francuzi podają je na szybko w budkach lub w restauracjach. W wersji fast foodowej taki naleśnik przypomina tortillę. W restauracjach śniadaniowych można skosztować bogatszej wersji, zazwyczaj z jajkiem sadzonym, szynką i serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Naleśniki z mąki gryczanej vs. pszenne – wartości odżywcze

W odróżnieniu od mąki pszennej, która przede wszystkim jest źródłem węglowodanów (72 g w 100 g), mąka gryczana jest bogatym źródłem błonnika i białka. W mące pszennej również znajdują się te substancje, ale jest ich o wiele mniej niż w gryce. Zawartość błonnika w 100 g mąki pszennej wynosi 3,5 g, podczas gdy w mące gryczanej jest go ok. 10 g.

W przypadku białka różnica jest mniejsza – mąka pszenna zawiera 10,5 g, a gryczana 13,25 g. Jednak zawartość magnezu i żelaza jest wielokrotnie wyższa w mące gryczanej – to aż 229 mg magnezu i 8,1 mg żelaza. Pszenna wypada o wiele gorzej: 28 mg magnezu i 1,2 mg żelaza.

Dlaczego warto włączyć mąkę gryczaną do diety?

Dzięki wyższej zawartości błonnika naleśniki z mąki gryczanej wspomagają trawienie i zapobiegają zaparciom. Błonnik odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Magnez pomaga utrzymać mięśnie w dobrej kondycji i stymuluje układ nerwowy. Jest niezbędny dla zdrowia zębów i kości. Z kolei żelazo dba o produkcję czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich komórek w organizmie.

Z gryki można przygotować również zdrowy napar, który zapobiega obrzękom i pomaga w odchudzaniu.

Przepis na naleśniki gryczane do zabrania na drogę

Naleśniki gryczane możesz podawać z dowolnymi dodatkami, na przykład z grzybami leśnymi, kozim serem lub blanszowanym szpinakiem. Poniżej znajdziesz przepis na naleśniki z jajkiem, serem i szynką, które można zapakować na drogę.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki gryczanej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka roztopionego i przestudzonego masła,
  • 2-3 szklanki wody.

Dodatki na każdą porcję: 

  • 1 jajko,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • 1 plasterek szynki.

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj rózgą lub mikserem, żeby nie było grudek. Konsystencja ciasta nie może być zbyt gęsta, masa powinna się przelewać przez łyżkę.
  2. Wylej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź po całej powierzchni – jeśli nie masz płaskiej patelni do naleśników, użyj dodatkowego tłuszczu, aby zapobiec przywieraniu. Po ok. 1 minucie przewróć naleśnik na drugą stronę.
  3. Na usmażoną stronę wbij jajko i przy pomocy rózgi rozprowadź je po całej powierzchni naleśnika. Dodaj szczyptę soli morskiej, a gdy jajko się zetnie, połóż ser i szynkę.
  4. Pomagając sobie drewnianą łopatką złóż naleśnik w rulon. Od razu owiń w folię aluminiową. Tak samo przygotuj kolejne naleśniki.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki