Prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Takich naleśników jeszcze nie próbowałeś

Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!
Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

20.03.2024 10:26, aktual.: 20.03.2024 15:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników, a jednocześnie pomysł na odżywczy obiad dla całej rodziny. Takiego wydania prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. Już pora to zmienić!

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Ba, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie ono występuje w największej ilości kuchni całego globu, chociaż przyjmuje tam różne wersje. Słynne amerykańskie pancakes podaje się wyłącznie na słodko, fińskie naleśniki pannukakku przygotowuje się w piekarniku, a etiopską wersję — injerę — sporządza się przy użyciu mąki teff.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze inaczej prezentują się naleśniki bretońskie. Galettes Bretonnes, jedno z najbardziej znanych dań kuchni północno-zachodniej Francji, to naleśniki z mąki gryczanej serwowane często z niezwykłymi — jak na polskie przyzwyczajenia kulinarne —  dodatkami. W przepisie znajdziesz na przykład ser żółty, szynkę i... jajko sadzone! Jedno jest pewne: te naleśniki skutecznie zapełnią brzuchy całej rodziny. Koniecznie je wypróbuj!

Galettes Bretonnes, naleśniki po bretońsku

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko do ciasta + 1 jedno do farszu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szynka,
  • ser żółty w kostce.
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników© Canva | Africa images

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę gryczaną wsyp do głębokiego naczynia. Zrób w niej dołek i wbij tam jedno jajko. Dodaj również szczyptę soli oraz 1/2 łyżki roztopionego masła.
  2. Mieszaj przy użyciu łyżki. Stopniowo zataczaj nią coraz większe kręgi, zgarniając mąkę i dolewając wodę. Kiedy masa będzie gotowa, daj jej "odpocząć" w lodówce przez około 2 godziny. W międzyczasie zetrzyj ser i pokrój szynkę.
  3. Teraz usmaż naleśnika z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie na jego środek wbij jajko. Kiedy białko zacznie się ścinać, wokół niego wysyp starty ser i szynkę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Czas na wielki finał. Złóż boki naleśnika do środka w ten sposób, by powstał z niego kwadrat. Jajko z resztą farszu powinny być odsłonięte. Gotowe! Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także