Prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Takich naleśników jeszcze nie próbowałeś

Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników, a jednocześnie pomysł na odżywczy obiad dla całej rodziny. Takiego wydania prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. Już pora to zmienić!

Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Ba, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie ono występuje w największej ilości kuchni całego globu, chociaż przyjmuje tam różne wersje. Słynne amerykańskie pancakes podaje się wyłącznie na słodko, fińskie naleśniki pannukakku przygotowuje się w piekarniku, a etiopską wersję — injerę — sporządza się przy użyciu mąki teff.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Jeszcze inaczej prezentują się naleśniki bretońskie. Galettes Bretonnes, jedno z najbardziej znanych dań kuchni północno-zachodniej Francji, to naleśniki z mąki gryczanej serwowane często z niezwykłymi — jak na polskie przyzwyczajenia kulinarne —  dodatkami. W przepisie znajdziesz na przykład ser żółty, szynkę i... jajko sadzone! Jedno jest pewne: te naleśniki skutecznie zapełnią brzuchy całej rodziny. Koniecznie je wypróbuj!

Galettes Bretonnes, naleśniki po bretońsku

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko do ciasta + 1 jedno do farszu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szynka,
  • ser żółty w kostce.
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników © Canva | Africa images

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę gryczaną wsyp do głębokiego naczynia. Zrób w niej dołek i wbij tam jedno jajko. Dodaj również szczyptę soli oraz 1/2 łyżki roztopionego masła.
  2. Mieszaj przy użyciu łyżki. Stopniowo zataczaj nią coraz większe kręgi, zgarniając mąkę i dolewając wodę. Kiedy masa będzie gotowa, daj jej "odpocząć" w lodówce przez około 2 godziny. W międzyczasie zetrzyj ser i pokrój szynkę.
  3. Teraz usmaż naleśnika z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie na jego środek wbij jajko. Kiedy białko zacznie się ścinać, wokół niego wysyp starty ser i szynkę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Czas na wielki finał. Złóż boki naleśnika do środka w ten sposób, by powstał z niego kwadrat. Jajko z resztą farszu powinny być odsłonięte. Gotowe! Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇