Prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Takich naleśników jeszcze nie próbowałeś

Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników, a jednocześnie pomysł na odżywczy obiad dla całej rodziny. Takiego wydania prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. Już pora to zmienić!

Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!
Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

20.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 15:20

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Ba, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie ono występuje w największej ilości kuchni całego globu, chociaż przyjmuje tam różne wersje. Słynne amerykańskie pancakes podaje się wyłącznie na słodko, fińskie naleśniki pannukakku przygotowuje się w piekarniku, a etiopską wersję — injerę — sporządza się przy użyciu mąki teff.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze inaczej prezentują się naleśniki bretońskie. Galettes Bretonnes, jedno z najbardziej znanych dań kuchni północno-zachodniej Francji, to naleśniki z mąki gryczanej serwowane często z niezwykłymi — jak na polskie przyzwyczajenia kulinarne —  dodatkami. W przepisie znajdziesz na przykład ser żółty, szynkę i... jajko sadzone! Jedno jest pewne: te naleśniki skutecznie zapełnią brzuchy całej rodziny. Koniecznie je wypróbuj!

Galettes Bretonnes, naleśniki po bretońsku

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko do ciasta + 1 jedno do farszu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szynka,
  • ser żółty w kostce.
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników© Canva | Africa images

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę gryczaną wsyp do głębokiego naczynia. Zrób w niej dołek i wbij tam jedno jajko. Dodaj również szczyptę soli oraz 1/2 łyżki roztopionego masła.
  2. Mieszaj przy użyciu łyżki. Stopniowo zataczaj nią coraz większe kręgi, zgarniając mąkę i dolewając wodę. Kiedy masa będzie gotowa, daj jej "odpocząć" w lodówce przez około 2 godziny. W międzyczasie zetrzyj ser i pokrój szynkę.
  3. Teraz usmaż naleśnika z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie na jego środek wbij jajko. Kiedy białko zacznie się ścinać, wokół niego wysyp starty ser i szynkę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Czas na wielki finał. Złóż boki naleśnika do środka w ten sposób, by powstał z niego kwadrat. Jajko z resztą farszu powinny być odsłonięte. Gotowe! Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
naleśnikikuchnia francuskaprzepis