Prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Takich naleśników jeszcze nie próbowałeś

Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników, a jednocześnie pomysł na odżywczy obiad dla całej rodziny. Takiego wydania prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. Już pora to zmienić!

Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Ba, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie ono występuje w największej ilości kuchni całego globu, chociaż przyjmuje tam różne wersje. Słynne amerykańskie pancakes podaje się wyłącznie na słodko, fińskie naleśniki pannukakku przygotowuje się w piekarniku, a etiopską wersję — injerę — sporządza się przy użyciu mąki teff.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Jeszcze inaczej prezentują się naleśniki bretońskie. Galettes Bretonnes, jedno z najbardziej znanych dań kuchni północno-zachodniej Francji, to naleśniki z mąki gryczanej serwowane często z niezwykłymi — jak na polskie przyzwyczajenia kulinarne —  dodatkami. W przepisie znajdziesz na przykład ser żółty, szynkę i... jajko sadzone! Jedno jest pewne: te naleśniki skutecznie zapełnią brzuchy całej rodziny. Koniecznie je wypróbuj!

Galettes Bretonnes, naleśniki po bretońsku

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko do ciasta + 1 jedno do farszu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szynka,
  • ser żółty w kostce.
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników © Canva | Africa images

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę gryczaną wsyp do głębokiego naczynia. Zrób w niej dołek i wbij tam jedno jajko. Dodaj również szczyptę soli oraz 1/2 łyżki roztopionego masła.
  2. Mieszaj przy użyciu łyżki. Stopniowo zataczaj nią coraz większe kręgi, zgarniając mąkę i dolewając wodę. Kiedy masa będzie gotowa, daj jej "odpocząć" w lodówce przez około 2 godziny. W międzyczasie zetrzyj ser i pokrój szynkę.
  3. Teraz usmaż naleśnika z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie na jego środek wbij jajko. Kiedy białko zacznie się ścinać, wokół niego wysyp starty ser i szynkę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Czas na wielki finał. Złóż boki naleśnika do środka w ten sposób, by powstał z niego kwadrat. Jajko z resztą farszu powinny być odsłonięte. Gotowe! Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik