Prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Takich naleśników jeszcze nie próbowałeś

Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników, a jednocześnie pomysł na odżywczy obiad dla całej rodziny. Takiego wydania prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. Już pora to zmienić!

Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!Naleśniki po bretońsku. Oszalejesz na ich punkcie!
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Ba, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie ono występuje w największej ilości kuchni całego globu, chociaż przyjmuje tam różne wersje. Słynne amerykańskie pancakes podaje się wyłącznie na słodko, fińskie naleśniki pannukakku przygotowuje się w piekarniku, a etiopską wersję — injerę — sporządza się przy użyciu mąki teff.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Jeszcze inaczej prezentują się naleśniki bretońskie. Galettes Bretonnes, jedno z najbardziej znanych dań kuchni północno-zachodniej Francji, to naleśniki z mąki gryczanej serwowane często z niezwykłymi — jak na polskie przyzwyczajenia kulinarne —  dodatkami. W przepisie znajdziesz na przykład ser żółty, szynkę i... jajko sadzone! Jedno jest pewne: te naleśniki skutecznie zapełnią brzuchy całej rodziny. Koniecznie je wypróbuj!

Galettes Bretonnes, naleśniki po bretońsku

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko do ciasta + 1 jedno do farszu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szynka,
  • ser żółty w kostce.
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników
Naleśniki po bretońsku to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników © Canva | Africa images

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę gryczaną wsyp do głębokiego naczynia. Zrób w niej dołek i wbij tam jedno jajko. Dodaj również szczyptę soli oraz 1/2 łyżki roztopionego masła.
  2. Mieszaj przy użyciu łyżki. Stopniowo zataczaj nią coraz większe kręgi, zgarniając mąkę i dolewając wodę. Kiedy masa będzie gotowa, daj jej "odpocząć" w lodówce przez około 2 godziny. W międzyczasie zetrzyj ser i pokrój szynkę.
  3. Teraz usmaż naleśnika z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie na jego środek wbij jajko. Kiedy białko zacznie się ścinać, wokół niego wysyp starty ser i szynkę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Czas na wielki finał. Złóż boki naleśnika do środka w ten sposób, by powstał z niego kwadrat. Jajko z resztą farszu powinny być odsłonięte. Gotowe! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości