Z naleśników robię pyszną zapiekankę. Nawet włoska lasagne nie ma z nią szans
Lasagne to genialny wynalazek, ale nikt nie powiedział, że do przełożenia farszu trzeba używać makaronu. Odkąd odkryłam przepis na makaron naleśnikowy, konsekwentnie zastępuję nim penne, spaghetti, a także płaty do lasagne. Zapiekanka z naleśnikami jest o wiele delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku.
Do zapiekanki naleśnikowej sprawdzą się zarówno klasyczne pszenne naleśniki, jak i naleśniki gryczane. Takie są szczególnie popularne w kuchni francuskiej. Galettes bretonnes podawane są z różnymi farszami, najczęściej z jajkiem i szynką, ale także ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami. W poniższym przepisie znajdziesz nie mniej smakowity zestaw. Miękkie placuszki przekładam kremowym farszem z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Przepis na klasyczne naleśniki jest banalnie prosty. Jednak w praktyce okazuje się, że nie zawsze wychodzą tak, jak powinny. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia konsystencja ciasta, które powinno przypominać gęstą śmietanę. Trudno to ocenić, mieszając masę przy pomocy miksera, ale gdy tylko zanurzysz w niej chochelkę, na pewno wyczujesz różnicę. Jeśli ciasto na naleśniki będzie przelewać się przez łyżkę, może zacząć rozgrzewać patelnię.
Na lekkość i miękkość naleśników pozytywnie wpływa dodatek gazowanej wody. Warto wlać także 2 łyżki oleju, które zapewniają odpowiednią elastyczność i zapobiegają przywieraniu. Idealna patelnia do naleśników powinna mieć płaską powierzchnię i stabilną temperaturę.
Zapiekanka naleśnikowa z kurczakiem
Naleśniki możesz ułożyć warstwowo, zwinąć w rulony lub w koperty. Zostaw trochę mozzarelli do posypania po wierzchu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 piersi kurczaka,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 200 g pieczarek,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g parmezanu,
- 100 g mozzarelli,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Przygotuj ciasto na naleśniki – w dużej misce zmiksuj mąkę, jajka, mleko i wodę gazowaną. Dodaj szczyptę soli i 2 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.
- Oczyść mięso z kurczaka i pokrój w paski, posyp solą i pieprzem.
- Na osobnej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w pióra.
- Po chwili wrzuć pieczarki, a na końcu liście szpinaku. Całość zalej śmietanką. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę naleśników, na niej rozprowadź część farszu i posyp startym parmezanem oraz mozzarellą. W ten sposób układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników.
- Po wierzchu rozsyp pozostałą mozzarellę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.