Z naleśników robię pyszną zapiekankę. Nawet włoska lasagne nie ma z nią szans

Lasagne to genialny wynalazek, ale nikt nie powiedział, że do przełożenia farszu trzeba używać makaronu. Odkąd odkryłam przepis na makaron naleśnikowy, konsekwentnie zastępuję nim penne, spaghetti, a także płaty do lasagne. Zapiekanka z naleśnikami jest o wiele delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku.

Naleśniki przekładam kremowym farszem z kurczakiem i pieczarkamiNaleśniki przekładam kremowym farszem z kurczakiem i pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do zapiekanki naleśnikowej sprawdzą się zarówno klasyczne pszenne naleśniki, jak i naleśniki gryczane. Takie są szczególnie popularne w kuchni francuskiej. Galettes bretonnes podawane są z różnymi farszami, najczęściej z jajkiem i szynką, ale także ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami. W poniższym przepisie znajdziesz nie mniej smakowity zestaw. Miękkie placuszki przekładam kremowym farszem z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Przepis na klasyczne naleśniki jest banalnie prosty. Jednak w praktyce okazuje się, że nie zawsze wychodzą tak, jak powinny. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia konsystencja ciasta, które powinno przypominać gęstą śmietanę. Trudno to ocenić, mieszając masę przy pomocy miksera, ale gdy tylko zanurzysz w niej chochelkę, na pewno wyczujesz różnicę. Jeśli ciasto na naleśniki będzie przelewać się przez łyżkę, może zacząć rozgrzewać patelnię.

Na lekkość i miękkość naleśników pozytywnie wpływa dodatek gazowanej wody. Warto wlać także 2 łyżki oleju, które zapewniają odpowiednią elastyczność i zapobiegają przywieraniu. Idealna patelnia do naleśników powinna mieć płaską powierzchnię i stabilną temperaturę.      

Zapiekanka naleśnikowa z kurczakiem

Naleśniki możesz ułożyć warstwowo, zwinąć w rulony lub w koperty. Zostaw trochę mozzarelli do posypania po wierzchu.  

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 200 g pieczarek,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g parmezanu,
  • 100 g mozzarelli,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki – w dużej misce zmiksuj mąkę, jajka, mleko i wodę gazowaną. Dodaj szczyptę soli i 2 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.
  2. Oczyść mięso z kurczaka i pokrój w paski, posyp solą i pieprzem.
  3. Na osobnej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w pióra.
  4. Po chwili wrzuć pieczarki, a na końcu liście szpinaku. Całość zalej śmietanką. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę naleśników, na niej rozprowadź część farszu i posyp startym parmezanem oraz mozzarellą. W ten sposób układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników.
  6. Po wierzchu rozsyp pozostałą mozzarellę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇