Z naleśników robię pyszną zapiekankę. Nawet włoska lasagne nie ma z nią szans

Lasagne to genialny wynalazek, ale nikt nie powiedział, że do przełożenia farszu trzeba używać makaronu. Odkąd odkryłam przepis na makaron naleśnikowy, konsekwentnie zastępuję nim penne, spaghetti, a także płaty do lasagne. Zapiekanka z naleśnikami jest o wiele delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku.

Naleśniki przekładam kremowym farszem z kurczakiem i pieczarkamiNaleśniki przekładam kremowym farszem z kurczakiem i pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do zapiekanki naleśnikowej sprawdzą się zarówno klasyczne pszenne naleśniki, jak i naleśniki gryczane. Takie są szczególnie popularne w kuchni francuskiej. Galettes bretonnes podawane są z różnymi farszami, najczęściej z jajkiem i szynką, ale także ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami. W poniższym przepisie znajdziesz nie mniej smakowity zestaw. Miękkie placuszki przekładam kremowym farszem z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Przepis na klasyczne naleśniki jest banalnie prosty. Jednak w praktyce okazuje się, że nie zawsze wychodzą tak, jak powinny. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia konsystencja ciasta, które powinno przypominać gęstą śmietanę. Trudno to ocenić, mieszając masę przy pomocy miksera, ale gdy tylko zanurzysz w niej chochelkę, na pewno wyczujesz różnicę. Jeśli ciasto na naleśniki będzie przelewać się przez łyżkę, może zacząć rozgrzewać patelnię.

Na lekkość i miękkość naleśników pozytywnie wpływa dodatek gazowanej wody. Warto wlać także 2 łyżki oleju, które zapewniają odpowiednią elastyczność i zapobiegają przywieraniu. Idealna patelnia do naleśników powinna mieć płaską powierzchnię i stabilną temperaturę.      

Zapiekanka naleśnikowa z kurczakiem

Naleśniki możesz ułożyć warstwowo, zwinąć w rulony lub w koperty. Zostaw trochę mozzarelli do posypania po wierzchu.  

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 200 g pieczarek,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g parmezanu,
  • 100 g mozzarelli,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki – w dużej misce zmiksuj mąkę, jajka, mleko i wodę gazowaną. Dodaj szczyptę soli i 2 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.
  2. Oczyść mięso z kurczaka i pokrój w paski, posyp solą i pieprzem.
  3. Na osobnej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w pióra.
  4. Po chwili wrzuć pieczarki, a na końcu liście szpinaku. Całość zalej śmietanką. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę naleśników, na niej rozprowadź część farszu i posyp startym parmezanem oraz mozzarellą. W ten sposób układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników.
  6. Po wierzchu rozsyp pozostałą mozzarellę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne