Po tej zapiekance zabieram puste talerze. Czerwonej warstwy nikt się nie spodziewa

Uwielbiam zaskakiwać moją rodzinę podczas wspólnych posiłków. Często eksperymentuję w kuchni, szukając nowych połączeń smaków i nieoczywistych składników. Jednym z moich ostatnich odkryć, które dosłownie znika z talerzy w mgnieniu oka, jest ta niezwykła zapiekanka z burakami. Jej sekret tkwi w głębokiej, rubinowej warstwie, której nikt się nie spodziewa, a która nadaje całości nie tylko piękny kolor, ale i wyjątkowy, lekko słodkawy smak.

Zapiekanka z burakamiZapiekanka z burakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zwykle to mięso gra główną rolę na moim stole, ale kiedy przygotowałem zapiekankę z burakami, wszystko się zmieniło. Goście najpierw zerkali z ciekawością, potem smakowali niepewnie, a na koniec... pytali o dokładkę. I słusznie, bo to danie zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Intensywnie czerwona warstwa buraka w środku warzywnej kompozycji sprawia, że ta zapiekanka wyróżnia się na tle klasycznych propozycji. A najważniejsze? Robi się ją łatwo i bez zbędnych kombinacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami

Zapiekanka z burakami – zaskakująco pyszna i kolorowa

Kiedy mam ochotę na coś warzywnego, ale konkretnego, sięgam po zapiekankę z burakami. Łączę ugotowany makaron z pieczonymi warzywami, polewam wszystko aromatycznym sosem pomidorowym, a na końcu zapiekam z jajkami. Dzięki temu warstwy świetnie się łączą, a całość przypomina wegetariańską lazanię – ale w wersji bez mięsa i z dużą dawką koloru.

Najwięcej uroku dodaje oczywiście pieczony burak. Jego słodycz kontrastuje z kwaśnym przecierem pomidorowym, a do tego świetnie komponuje się z ziemniakiem i marchewką. To połączenie, które naprawdę działa.

Składniki na zapiekankę z burakami:

  • 1 nieduży burak,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • 1/3 szklanki makaronu penne (lub innego krótkiego),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku,
  • sól morska – 1/2 łyżeczki,
  • świeżo mielony czarny pieprz – do smaku.

Jak przygotowuję moją zapiekankę z burakami?

  1. Buraka, marchew i ziemniaka dokładnie myję, zawijam osobno w folię aluminiową i piekę w temperaturze 200°C przez około 40 minut. Po tym czasie wyciągam je z piekarnika, zostawiam do lekkiego przestudzenia, obieram i kroję w kostkę.
  2. Makaron gotuję al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W kubku mieszam przecier pomidorowy z wodą, dodaję sól, pieprz i koperek – to będzie moja aromatyczna zalewa do warzyw.
  3. W żaroodpornym naczyniu mieszam ugotowany makaron z pokrojonymi warzywami. Całość zalewam przygotowanym sosem pomidorowym i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
  4. W międzyczasie roztrzepuję jajka z pietruszką, szczyptą soli i pieprzem. Po pół godzinie wyciągam naczynie z piekarnika, delikatnie mieszam zapiekankę, polewam jajkami i posypuję parmezanem. Wstawiam z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut – aż jajka się zetną, a wierzch lekko się przyrumieni.

Po zapiekance z burakami nie zostaje ani kęs

Ta zapiekanka z burakami to moja nowa broń w walce z nudą na talerzu. Czerwona warstwa buraka wygląda spektakularnie, a smak całego dania jest tak dobrze zbalansowany, że nawet mięsożercy nie tęsknią za kotletem. Co więcej, to doskonały sposób na przemycenie warzyw do codziennego jadłospisu – bez marudzenia i grymasów.

Podaję ją z prostą surówką z kapusty lub świeżym ogórkiem i pieczywem. Ale równie dobrze sprawdza się jako samodzielny posiłek – sycący, kolorowy i pełen smaku. Jeśli szukasz pomysłu na coś zdrowego, co zaskoczy gości lub domowników, ta zapiekanka będzie strzałem w dziesiątkę. Po niej zbieram ze stołu tylko puste talerze – i to chyba mówi wszystko.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇