Tę sałatkę robię w Wielki Piątek. Zastąpi nawet obiad

W Wielki Piątek wiele osób decyduje się na lżejszy, postny posiłek, nawet jeśli nie są praktykującymi katolikami. Sałatka z pieczoną rybą polana lekkim dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny w pełni zaspokoi apetyt i nie obciąży żołądka. A może tak ci posmakuje, że na stałe wejdzie do jadłospisu?

Sałatka na Wielkim Piątek w portugalskiej wiosennej odsłonieSałatka na Wielkim Piątek w portugalskiej wiosennej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka z pieczonym dorszem sprawdzi się nie tylko w Wielki Piątek – to prawdziwa porcja zdrowia inspirowana portugalską kuchnią. Poniżej znajdziesz przepis na wiosenną wersję tradycyjnej potrawy o nazwie Bacalhau à Gomes de Sá, która tradycyjnie przygotowywana jest z suszonym dorszem na święta Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Oryginalny przepis na Bacalhau à Gomes de Sá

Zgodnie z tradycją do portugalskiej sałatki dodawany jest solony i suszony dorsz, co nawiązuje do historii wielkich wypraw za ocean. Tak zakonserwowana ryba doskonale sprawdzała się podczas długich rejsów za ocean. Suszone filety nie tylko się nie psuły, ale także w pełni zaspokajały potrzeby energetyczne załogi.

Pamiętając o historii, Portugalczycy stworzyli przepis na pyszną i pożywną sałatkę z suszonym dorszem. Do ryby dodali ugotowane ziemniaki, cebulę, jajka i czarne oliwki. Taką kompozycję wystarczyło polać oliwą i posypać świeżymi ziołami, aby odpowiadała współczesnym gustom.    

Sałatka portugalska z pieczonym dorszem

Do sałatki możesz dodać garść rukoli, młodego szpinaku lub roszponki, by wzbogacić ją o więcej zielonych akcentów.

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza,
  • 4 średnie ziemniaki (najlepiej sałatkowe, np. typu A),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała cebula (biała lub czerwona),
  • pół zielonego ogórka,
  • 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
  • garść czarnych oliwek,
  • 100 g sera feta,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek.

Wykonanie:

  1. Filety z dorsza skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Ostudź i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, oskub ze skorupek i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  4. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra.
  5. Pozostałe składniki, czyli ogórek, pomidor, ser feta, pokrój w kostkę. Oliwki możesz zostawić w całości.
  6. Wszystkie warzywa, jajka i rybę przełóż do jednej dużej miski.
  7. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z odrobiną soku z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
  8. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Opcjonalnie dodaj natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze