PrzepisTę sałatkę robię w Wielki Piątek. Zastąpi nawet obiad

Tę sałatkę robię w Wielki Piątek. Zastąpi nawet obiad

W Wielki Piątek wiele osób decyduje się na lżejszy, postny posiłek, nawet jeśli nie są praktykującymi katolikami. Sałatka z pieczoną rybą polana lekkim dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny w pełni zaspokoi apetyt i nie obciąży żołądka. A może tak ci posmakuje, że na stałe wejdzie do jadłospisu?

Sałatka na Wielkim Piątek w portugalskiej wiosennej odsłonie
Sałatka na Wielkim Piątek w portugalskiej wiosennej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka z pieczonym dorszem sprawdzi się nie tylko w Wielki Piątek – to prawdziwa porcja zdrowia inspirowana portugalską kuchnią. Poniżej znajdziesz przepis na wiosenną wersję tradycyjnej potrawy o nazwie Bacalhau à Gomes de Sá, która tradycyjnie przygotowywana jest z suszonym dorszem na święta Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Oryginalny przepis na Bacalhau à Gomes de Sá

Zgodnie z tradycją do portugalskiej sałatki dodawany jest solony i suszony dorsz, co nawiązuje do historii wielkich wypraw za ocean. Tak zakonserwowana ryba doskonale sprawdzała się podczas długich rejsów za ocean. Suszone filety nie tylko się nie psuły, ale także w pełni zaspokajały potrzeby energetyczne załogi.

Pamiętając o historii, Portugalczycy stworzyli przepis na pyszną i pożywną sałatkę z suszonym dorszem. Do ryby dodali ugotowane ziemniaki, cebulę, jajka i czarne oliwki. Taką kompozycję wystarczyło polać oliwą i posypać świeżymi ziołami, aby odpowiadała współczesnym gustom.    

Sałatka portugalska z pieczonym dorszem

Do sałatki możesz dodać garść rukoli, młodego szpinaku lub roszponki, by wzbogacić ją o więcej zielonych akcentów.

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza,
  • 4 średnie ziemniaki (najlepiej sałatkowe, np. typu A),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała cebula (biała lub czerwona),
  • pół zielonego ogórka,
  • 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
  • garść czarnych oliwek,
  • 100 g sera feta,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek.

Wykonanie:

  1. Filety z dorsza skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Ostudź i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, oskub ze skorupek i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  4. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra.
  5. Pozostałe składniki, czyli ogórek, pomidor, ser feta, pokrój w kostkę. Oliwki możesz zostawić w całości.
  6. Wszystkie warzywa, jajka i rybę przełóż do jednej dużej miski.
  7. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z odrobiną soku z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
  8. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Opcjonalnie dodaj natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie