Tę sałatkę robię w Wielki Piątek. Zastąpi nawet obiad
W Wielki Piątek wiele osób decyduje się na lżejszy, postny posiłek, nawet jeśli nie są praktykującymi katolikami. Sałatka z pieczoną rybą polana lekkim dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny w pełni zaspokoi apetyt i nie obciąży żołądka. A może tak ci posmakuje, że na stałe wejdzie do jadłospisu?
Sałatka z pieczonym dorszem sprawdzi się nie tylko w Wielki Piątek – to prawdziwa porcja zdrowia inspirowana portugalską kuchnią. Poniżej znajdziesz przepis na wiosenną wersję tradycyjnej potrawy o nazwie Bacalhau à Gomes de Sá, która tradycyjnie przygotowywana jest z suszonym dorszem na święta Bożego Narodzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień
Oryginalny przepis na Bacalhau à Gomes de Sá
Zgodnie z tradycją do portugalskiej sałatki dodawany jest solony i suszony dorsz, co nawiązuje do historii wielkich wypraw za ocean. Tak zakonserwowana ryba doskonale sprawdzała się podczas długich rejsów za ocean. Suszone filety nie tylko się nie psuły, ale także w pełni zaspokajały potrzeby energetyczne załogi.
Pamiętając o historii, Portugalczycy stworzyli przepis na pyszną i pożywną sałatkę z suszonym dorszem. Do ryby dodali ugotowane ziemniaki, cebulę, jajka i czarne oliwki. Taką kompozycję wystarczyło polać oliwą i posypać świeżymi ziołami, aby odpowiadała współczesnym gustom.
Sałatka portugalska z pieczonym dorszem
Do sałatki możesz dodać garść rukoli, młodego szpinaku lub roszponki, by wzbogacić ją o więcej zielonych akcentów.
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza,
- 4 średnie ziemniaki (najlepiej sałatkowe, np. typu A),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 mała cebula (biała lub czerwona),
- pół zielonego ogórka,
- 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
- garść czarnych oliwek,
- 100 g sera feta,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek.
Wykonanie:
- Filety z dorsza skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Ostudź i porwij na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, oskub ze skorupek i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra.
- Pozostałe składniki, czyli ogórek, pomidor, ser feta, pokrój w kostkę. Oliwki możesz zostawić w całości.
- Wszystkie warzywa, jajka i rybę przełóż do jednej dużej miski.
- W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z odrobiną soku z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
- Gotowym dressingiem polej sałatkę. Opcjonalnie dodaj natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.