Tę sałatkę robię w Wielki Piątek. Zastąpi nawet obiad

W Wielki Piątek wiele osób decyduje się na lżejszy, postny posiłek, nawet jeśli nie są praktykującymi katolikami. Sałatka z pieczoną rybą polana lekkim dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny w pełni zaspokoi apetyt i nie obciąży żołądka. A może tak ci posmakuje, że na stałe wejdzie do jadłospisu?

Sałatka na Wielkim Piątek w portugalskiej wiosennej odsłonieSałatka na Wielkim Piątek w portugalskiej wiosennej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka z pieczonym dorszem sprawdzi się nie tylko w Wielki Piątek – to prawdziwa porcja zdrowia inspirowana portugalską kuchnią. Poniżej znajdziesz przepis na wiosenną wersję tradycyjnej potrawy o nazwie Bacalhau à Gomes de Sá, która tradycyjnie przygotowywana jest z suszonym dorszem na święta Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Oryginalny przepis na Bacalhau à Gomes de Sá

Zgodnie z tradycją do portugalskiej sałatki dodawany jest solony i suszony dorsz, co nawiązuje do historii wielkich wypraw za ocean. Tak zakonserwowana ryba doskonale sprawdzała się podczas długich rejsów za ocean. Suszone filety nie tylko się nie psuły, ale także w pełni zaspokajały potrzeby energetyczne załogi.

Pamiętając o historii, Portugalczycy stworzyli przepis na pyszną i pożywną sałatkę z suszonym dorszem. Do ryby dodali ugotowane ziemniaki, cebulę, jajka i czarne oliwki. Taką kompozycję wystarczyło polać oliwą i posypać świeżymi ziołami, aby odpowiadała współczesnym gustom.    

Sałatka portugalska z pieczonym dorszem

Do sałatki możesz dodać garść rukoli, młodego szpinaku lub roszponki, by wzbogacić ją o więcej zielonych akcentów.

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza,
  • 4 średnie ziemniaki (najlepiej sałatkowe, np. typu A),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała cebula (biała lub czerwona),
  • pół zielonego ogórka,
  • 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
  • garść czarnych oliwek,
  • 100 g sera feta,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek.

Wykonanie:

  1. Filety z dorsza skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Ostudź i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, oskub ze skorupek i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  4. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra.
  5. Pozostałe składniki, czyli ogórek, pomidor, ser feta, pokrój w kostkę. Oliwki możesz zostawić w całości.
  6. Wszystkie warzywa, jajka i rybę przełóż do jednej dużej miski.
  7. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z odrobiną soku z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
  8. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Opcjonalnie dodaj natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.
Wybrane dla Ciebie
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze