Jak przechowywać rukolę, by długo zachowała świeżość? Ta czynność jest najważniejsza
Zimą kupujemy ją chętniej niż sałatę. Jej listki są trwalsze i dłużej nie więdną. Dzięki temu można mieć coś zielonego zawsze w lodówce. To świetny dodatek do kanapek i sałatek. Dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo obchodzić się z rukolą.
Rukolę traktujemy jak sałatę i wykorzystujemy w podobny sposób. Najczęściej robimy z niej sałatki i dodajemy do kanapek. Włosi stosują ją nawet do pizzy. Jednak rukola należy do warzyw kapustowatych. Spokrewniona jest z rzodkiewką i chrzanem, dlatego jej smak jest wyrazisty, lekko pikantny i orzechowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Dla smaku i zdrowia
Niewielkie, postrzępione liście rukoli zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Warto wspomnieć o witaminach A, C i K oraz minerałach takich jak potas i żelazo. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy. Ma także składniki, które przyspieszają trawienie i dobrze wpływają na florę jelitową, dlatego lepiej nie zapominać o niej w zimowej diecie. Najlepiej smakują jednak świeże, jędrne listki. I mogą takie pozostać przez długi czas, pod warunkiem że odpowiednio o nie zadbasz.
Jak przechowywać rukolę?
O tej porze roku najłatwiej kupić rukolę pakowaną. Ale czy potem wystarczy plastikowe opakowanie schować do lodówki? Nie jest to dobry sposób, by rukola długo zachowała świeżość, a wręcz przeciwnie — szybciej może się wysuszyć albo zgnić.
Najlepiej zacząć od przebrania listków i wyrzucenia tych przesuszonych, mocno pogniecionych, a zwłaszcza nadgniłych. Gdy je pozostawisz, rukola będzie psuła się znacznie szybciej. Potem dobrze jest przełożyć listki do pojemnika z zamknięciem, który wykładamy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Nie powinien być mokry, tylko lekko wilgotny. Dzięki temu listki nie będą się przesuszać. Warto wybrać większy pojemnik, by listki miały sporo luzu, nie były zgniecione.
Rukola idealna na pesto
Musisz szybko wykorzystać rukolę? Przygotuj z niej sałatkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z pomidorami, awokado, jajkami, a także z różnymi serami, np. mozzarellą, fetą czy parmezanem. Kiedy zaś chcesz ją szybko spożytkować, a potem jeszcze przechowywać, przygotuj pesto z rukoli. Trzeba przechowywać je w lodówce i zjeść w ciągu 5 dni.
Pesto z rukoli
Składniki:
- szklanka świeżej rukoli,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki parmezanu,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj rukolę i osusz ją dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Umieść wszystkie składniki w blenderze lub malakserze.
- Blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.