Teraz fasolkę podaję tylko w ten sposób. Smakuje sto razy lepiej niż z bułką tartą i masłem

Ostatnio przeglądałam zapasy w zamrażarce i znalazłam jeszcze dwa woreczki z zieloną fasolką szparagową. Pierwsza myśl była taka, że przygotuję ją tradycyjnie. Jednak za chwilę przypomniałam sobie o francuskim przepisie, który jest znacznie lepszy.

Tak przygotowana fasolka szparagowa smakuje jak latem Tak przygotowana fasolka szparagowa smakuje jak latem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ten przepis na fasolkę dostałam od znajomej. Twierdzi, że podpatrzyła go podczas wakacji we Francji. Czy rzeczywiście pochodzi z kuchni francuskiej nie jestem na 100 procent pewna. Jednak nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze jest to, że fasolka wychodzi przepyszna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Właściwości fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa to warzywo, które świetnie nadaje się do mrożenia. Warto sobie przygotować jej zapasy, bo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które są nam wyjątkowo potrzebne zimą. Przede wszystkim jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C i K. Ważne są też takie składniki jak magnez, wapń, żelazo czy potas, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zielona fasolka jest też doskonałym źródłem błonnika, który wspiera układ trawienny i pomaga w kontrolowaniu wagi.

Smakuje jak latem

Fasolka jest zdrowa, ale co zrobić, by była też pyszna tak jak latem? Kiedy przygotowujesz mrożoną fasolkę ważne jest to, by jej nie rozmrażać. Wystarczy ją krótko obgotować w osolonym wrzątku. Powinna pozostać jędrna, bo będzie poddawana dalszej obróbce na patelni. Absolutnie nie może się rozpadać. Na sposób francuski przygotowuje się ją z natką pietruszki, co dodaje jej świeżości. Tak przygotowana świetnie pasuje do dań obiadowych lub jako sałatka kolacyjna.

Fasolka szparagowa po francusku

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej mrożonej,
  • oliwa z oliwek do smaku,
  • 1-2 szalotki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę wrzuć do gotującej się, posolonej wody. Gotuj ją przez około 8 -10 minut. Potem ją odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną szalotkę.
  3. Następnie dodaj ugotowaną fasolkę, przypraw do smaku, dodaj sok z cytryny.
  4. Całość smaż, aż fasolka nabierze apetycznego odcienia.
  5. Na koniec dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej