Teraz fasolkę podaję tylko w ten sposób. Smakuje sto razy lepiej niż z bułką tartą i masłem
Ostatnio przeglądałam zapasy w zamrażarce i znalazłam jeszcze dwa woreczki z zieloną fasolką szparagową. Pierwsza myśl była taka, że przygotuję ją tradycyjnie. Jednak za chwilę przypomniałam sobie o francuskim przepisie, który jest znacznie lepszy.
Ten przepis na fasolkę dostałam od znajomej. Twierdzi, że podpatrzyła go podczas wakacji we Francji. Czy rzeczywiście pochodzi z kuchni francuskiej nie jestem na 100 procent pewna. Jednak nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze jest to, że fasolka wychodzi przepyszna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły
Właściwości fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa to warzywo, które świetnie nadaje się do mrożenia. Warto sobie przygotować jej zapasy, bo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które są nam wyjątkowo potrzebne zimą. Przede wszystkim jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C i K. Ważne są też takie składniki jak magnez, wapń, żelazo czy potas, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zielona fasolka jest też doskonałym źródłem błonnika, który wspiera układ trawienny i pomaga w kontrolowaniu wagi.
Smakuje jak latem
Fasolka jest zdrowa, ale co zrobić, by była też pyszna tak jak latem? Kiedy przygotowujesz mrożoną fasolkę ważne jest to, by jej nie rozmrażać. Wystarczy ją krótko obgotować w osolonym wrzątku. Powinna pozostać jędrna, bo będzie poddawana dalszej obróbce na patelni. Absolutnie nie może się rozpadać. Na sposób francuski przygotowuje się ją z natką pietruszki, co dodaje jej świeżości. Tak przygotowana świetnie pasuje do dań obiadowych lub jako sałatka kolacyjna.
Fasolka szparagowa po francusku
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej mrożonej,
- oliwa z oliwek do smaku,
- 1-2 szalotki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/2 pęczka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę wrzuć do gotującej się, posolonej wody. Gotuj ją przez około 8 -10 minut. Potem ją odcedź i przelej zimną wodą.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną szalotkę.
- Następnie dodaj ugotowaną fasolkę, przypraw do smaku, dodaj sok z cytryny.
- Całość smaż, aż fasolka nabierze apetycznego odcienia.
- Na koniec dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki.