Każdy choć raz trafił na takie jajko. Wielu nie wie, co oznacza sina obwódka

Sina obwódka wokół żółtka budzi obawy. Rzeczywiście, nie wygląda estetycznie i może sugerować, że jajko jest zepsute. Jednak prawda jest zupełnie inna. Wszystko to kwestia czasu.

Co oznacza ciemna obwódka? Warto to wiedziećCo oznacza ciemna obwódka? Warto to wiedzieć
Źródło zdjęć: © materiały własne
Dorota Gepert

Jajka na twardo gotujemy często nawet kilka razy w tygodniu. Wykorzystujemy je do kanapek, sałatek, a teraz także do wiosennych zup. Pasują doskonale do botwinki czy szczawiowej. Choć gotowanie jajek trudno nazwać skomplikowanym procesem to czasami coś pójdzie nie tak. Kiedy po przekrojeniu jajka widzimy nieestetyczną szarą lub zieloną otoczkę wokół żółtka, zastanawiamy się, co ona oznacza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Ważny jest czas gotowania

Pojawienie się tej nieestetycznej obwódki jest wynikiem zbyt długiego gotowania jajka. Gdy jest zanurzone we wrzątku dłużej niż 10 minut, dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której z żółtka wytrącają się siarka i żelazo. Te pierwiastki tworzą związek chemiczny, siarczek żelaza, który ma właśnie siny kolor.

Czy jajko z siną obwódką można jeść?

Nie ma powodów do obaw, jeśli zauważysz taką obwódkę. Jajko jest nadal bezpieczne i smaczne. Zmiana koloru to przede wszystkim efekt estetyczny. Jednak warto wiedzieć, że byt długie gotowanie sprawia, że jajka mogą stracić część wartości odżywczych.

Jak uniknąć nieestetycznej obwódki?

To bardzo proste. Wystarczy pilnować czasu przygotowywania jajek na twardo, wystarczy 7-8 minut od momentu zagotowania wody. Dzięki temu żółtko nie zmieni koloru, nie pojawi się szara obwódka. Kiedy wyznaczony czas minie, zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Dlaczego warto jeść jajka na twardo?

Jajka na twardo zawierają wysokiej jakości białko, które jest niezbędne dla budowy mięśni i regeneracji organizmu. Ponadto, są źródłem witamin z grupy B, witaminy D, A, E oraz minerałów takich jak selen i fosfor, co czyni je wartościowym elementem diety.

Jedzenie jajek na twardo może wspierać zdrowie mózgu dzięki zawartości choliny, a także poprawiać wzrok dzięki luteinie i zeaksantynie. Jajka te są niskokaloryczne i nie zawierają cukru, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Ich regularne spożycie może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀