Każdy choć raz trafił na takie jajko. Wielu nie wie, co oznacza sina obwódka

Sina obwódka wokół żółtka budzi obawy. Rzeczywiście, nie wygląda estetycznie i może sugerować, że jajko jest zepsute. Jednak prawda jest zupełnie inna. Wszystko to kwestia czasu.

Co oznacza ciemna obwódka? Warto to wiedziećCo oznacza ciemna obwódka? Warto to wiedzieć
Źródło zdjęć: © materiały własne
Dorota Gepert

Jajka na twardo gotujemy często nawet kilka razy w tygodniu. Wykorzystujemy je do kanapek, sałatek, a teraz także do wiosennych zup. Pasują doskonale do botwinki czy szczawiowej. Choć gotowanie jajek trudno nazwać skomplikowanym procesem to czasami coś pójdzie nie tak. Kiedy po przekrojeniu jajka widzimy nieestetyczną szarą lub zieloną otoczkę wokół żółtka, zastanawiamy się, co ona oznacza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Ważny jest czas gotowania

Pojawienie się tej nieestetycznej obwódki jest wynikiem zbyt długiego gotowania jajka. Gdy jest zanurzone we wrzątku dłużej niż 10 minut, dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której z żółtka wytrącają się siarka i żelazo. Te pierwiastki tworzą związek chemiczny, siarczek żelaza, który ma właśnie siny kolor.

Czy jajko z siną obwódką można jeść?

Nie ma powodów do obaw, jeśli zauważysz taką obwódkę. Jajko jest nadal bezpieczne i smaczne. Zmiana koloru to przede wszystkim efekt estetyczny. Jednak warto wiedzieć, że byt długie gotowanie sprawia, że jajka mogą stracić część wartości odżywczych.

Jak uniknąć nieestetycznej obwódki?

To bardzo proste. Wystarczy pilnować czasu przygotowywania jajek na twardo, wystarczy 7-8 minut od momentu zagotowania wody. Dzięki temu żółtko nie zmieni koloru, nie pojawi się szara obwódka. Kiedy wyznaczony czas minie, zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Dlaczego warto jeść jajka na twardo?

Jajka na twardo zawierają wysokiej jakości białko, które jest niezbędne dla budowy mięśni i regeneracji organizmu. Ponadto, są źródłem witamin z grupy B, witaminy D, A, E oraz minerałów takich jak selen i fosfor, co czyni je wartościowym elementem diety.

Jedzenie jajek na twardo może wspierać zdrowie mózgu dzięki zawartości choliny, a także poprawiać wzrok dzięki luteinie i zeaksantynie. Jajka te są niskokaloryczne i nie zawierają cukru, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Ich regularne spożycie może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości