Najgorszy błąd przy szparagach. Stracą jędrność, smak i wszystkie wartości
Sezon na szparagi powoli się rozkręca, a zielone łodygi kuszą coraz lepszymi cenami. To warzywo smaczne i proste w przygotowaniu, ale warto pamiętać o kilku zasadach, by nie zrazić się do gotowania.
Szparagi to wiosenny skarb, który zachwyca swoją chrupkością i smakiem. Zajadać się nimi można na śniadanie, podając razem z jajkiem i sosem holenderskim. Sprawdzą się także na obiad, na przykład jako dodatek do makaronu czy składnik lekkiej zupy. Ich przygotowanie jest proste, ale warto zadbać o odpowiedni czas, by nie rozczarować się miękką, niesmaczną papką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad
Czy szparagi trzeba obierać?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta: to zależy. W przypadku zielonych szparagów nie jest to konieczne, wystarczy odłamać lub odkroić zdrewniałe końcówki i gotowe. Zielone szparagi mają intensywny, dość wyrazisty smak z delikatną goryczą i "zielonym" posmakiem, który niektórzy nazywają "trawiastym".
Białe szparagi wymagają jednak tego, by sięgnąć po obieraczkę. Ich skórka jest dość gruba i może być łykowata. Rosną pod ziemią, przez co są bardziej włókniste i twardsze. Są dzięki temu też delikatniejsze w smaku, wyczuć w nich można delikatną słodycz.
Jak gotować szparagi?
Najchętniej w sklepach wybieramy zielone szparagi. Można je od razu wrzucić na patelnię lub na grilla i podpiec, aż zaczną się rumienić. Świetnie smakują również ugotowane, ale ten sposób może spowodować drobne problemy. Wiele osób bez zastanowienia wrzuca szparagi do garnka, zanurzając je w całości w wodzie i gotując, aż będą bardzo miękkie. To błąd, przez który można szybko zrazić się do smaku szparagów i zrujnować ich potencjał. Długie gotowanie skutecznie wypłucze z nich to, co najlepsze.
Po pierwsze wybrać należy wysoki garnek. Szparagi najlepiej gotować pionowo tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Są delikatne i łatwo je rozgotować. Unosząca się znad garnka para doskonale je zmiękczy, nie pozbawiając przy tym jędrności. Gotowanie zielonych szparagów to szybka sprawa — wystarczy im zaledwie 4-10 minut. Do wody warto dodać także szczyptę cukru, by nieco złagodzić goryczkę i wydobyć cały smak warzyw. Białe szparagi potrzebują nieco więcej czasu, zwykle od 7 do 15 minut, w zależności od grubości łodyg.
Po ugotowaniu szparagi należy wyjąć z garnka i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Dzięki temu zielone łodygi zachowają intensywny kolor i będą nie tylko smacznym, ale również estetycznym uzupełnieniem obiadowego talerza.