Najgorszy błąd przy szparagach. Stracą jędrność, smak i wszystkie wartości

Sezon na szparagi powoli się rozkręca, a zielone łodygi kuszą coraz lepszymi cenami. To warzywo smaczne i proste w przygotowaniu, ale warto pamiętać o kilku zasadach, by nie zrazić się do gotowania.

To błąd, który popełnia wielu miłośników szparagówTo błąd, który popełnia wielu miłośników szparagów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szparagi to wiosenny skarb, który zachwyca swoją chrupkością i smakiem. Zajadać się nimi można na śniadanie, podając razem z jajkiem i sosem holenderskim. Sprawdzą się także na obiad, na przykład jako dodatek do makaronu czy składnik lekkiej zupy. Ich przygotowanie jest proste, ale warto zadbać o odpowiedni czas, by nie rozczarować się miękką, niesmaczną papką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Czy szparagi trzeba obierać?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta: to zależy. W przypadku zielonych szparagów nie jest to konieczne, wystarczy odłamać lub odkroić zdrewniałe końcówki i gotowe. Zielone szparagi mają intensywny, dość wyrazisty smak z delikatną goryczą i "zielonym" posmakiem, który niektórzy nazywają "trawiastym".

Białe szparagi wymagają jednak tego, by sięgnąć po obieraczkę. Ich skórka jest dość gruba i może być łykowata. Rosną pod ziemią, przez co są bardziej włókniste i twardsze. Są dzięki temu też delikatniejsze w smaku, wyczuć w nich można delikatną słodycz.

Jak gotować szparagi?

Najchętniej w sklepach wybieramy zielone szparagi. Można je od razu wrzucić na patelnię lub na grilla i podpiec, aż zaczną się rumienić. Świetnie smakują również ugotowane, ale ten sposób może spowodować drobne problemy. Wiele osób bez zastanowienia wrzuca szparagi do garnka, zanurzając je w całości w wodzie i gotując, aż będą bardzo miękkie. To błąd, przez który można szybko zrazić się do smaku szparagów i zrujnować ich potencjał. Długie gotowanie skutecznie wypłucze z nich to, co najlepsze.

Zielone szparagi
Zielone szparagi © Pixabay

Po pierwsze wybrać należy wysoki garnek. Szparagi najlepiej gotować pionowo tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Są delikatne i łatwo je rozgotować. Unosząca się znad garnka para doskonale je zmiękczy, nie pozbawiając przy tym jędrności. Gotowanie zielonych szparagów to szybka sprawa — wystarczy im zaledwie 4-10 minut. Do wody warto dodać także szczyptę cukru, by nieco złagodzić goryczkę i wydobyć cały smak warzyw. Białe szparagi potrzebują nieco więcej czasu, zwykle od 7 do 15 minut, w zależności od grubości łodyg.

Po ugotowaniu szparagi należy wyjąć z garnka i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Dzięki temu zielone łodygi zachowają intensywny kolor i będą nie tylko smacznym, ale również estetycznym uzupełnieniem obiadowego talerza.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości