Najgorszy błąd przy szparagach. Stracą jędrność, smak i wszystkie wartości

Sezon na szparagi powoli się rozkręca, a zielone łodygi kuszą coraz lepszymi cenami. To warzywo smaczne i proste w przygotowaniu, ale warto pamiętać o kilku zasadach, by nie zrazić się do gotowania.

To błąd, który popełnia wielu miłośników szparagówTo błąd, który popełnia wielu miłośników szparagów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szparagi to wiosenny skarb, który zachwyca swoją chrupkością i smakiem. Zajadać się nimi można na śniadanie, podając razem z jajkiem i sosem holenderskim. Sprawdzą się także na obiad, na przykład jako dodatek do makaronu czy składnik lekkiej zupy. Ich przygotowanie jest proste, ale warto zadbać o odpowiedni czas, by nie rozczarować się miękką, niesmaczną papką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Czy szparagi trzeba obierać?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta: to zależy. W przypadku zielonych szparagów nie jest to konieczne, wystarczy odłamać lub odkroić zdrewniałe końcówki i gotowe. Zielone szparagi mają intensywny, dość wyrazisty smak z delikatną goryczą i "zielonym" posmakiem, który niektórzy nazywają "trawiastym".

Białe szparagi wymagają jednak tego, by sięgnąć po obieraczkę. Ich skórka jest dość gruba i może być łykowata. Rosną pod ziemią, przez co są bardziej włókniste i twardsze. Są dzięki temu też delikatniejsze w smaku, wyczuć w nich można delikatną słodycz.

Jak gotować szparagi?

Najchętniej w sklepach wybieramy zielone szparagi. Można je od razu wrzucić na patelnię lub na grilla i podpiec, aż zaczną się rumienić. Świetnie smakują również ugotowane, ale ten sposób może spowodować drobne problemy. Wiele osób bez zastanowienia wrzuca szparagi do garnka, zanurzając je w całości w wodzie i gotując, aż będą bardzo miękkie. To błąd, przez który można szybko zrazić się do smaku szparagów i zrujnować ich potencjał. Długie gotowanie skutecznie wypłucze z nich to, co najlepsze.

Zielone szparagi
Zielone szparagi © Pixabay

Po pierwsze wybrać należy wysoki garnek. Szparagi najlepiej gotować pionowo tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Są delikatne i łatwo je rozgotować. Unosząca się znad garnka para doskonale je zmiękczy, nie pozbawiając przy tym jędrności. Gotowanie zielonych szparagów to szybka sprawa — wystarczy im zaledwie 4-10 minut. Do wody warto dodać także szczyptę cukru, by nieco złagodzić goryczkę i wydobyć cały smak warzyw. Białe szparagi potrzebują nieco więcej czasu, zwykle od 7 do 15 minut, w zależności od grubości łodyg.

Po ugotowaniu szparagi należy wyjąć z garnka i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Dzięki temu zielone łodygi zachowają intensywny kolor i będą nie tylko smacznym, ale również estetycznym uzupełnieniem obiadowego talerza.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd