Łączę kilka składników i mam wysokobiałkowe śniadanie. Aż do obiadu nie czuję głodu
Śniadania wysokobiałkowe? Sporo się o nich teraz mówi. Są polecane przez dietetyków. Służą praktycznie każdemu, a szczególnie kobietom dojrzałym. Wcale nie potrzeba drogich składników, by przygotować taki posiłek.
Śniadanie bogate w białko to same korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim zapewnia poczucie sytości na długo. Po takim posiłku przez wiele godzin nie czuje się głodu i nie ma się ochoty na przekąski. Białko jest też ważnym budulcem kości i mięśni, które u osób dojrzałych są coraz słabsze. Gdy jest go w organizmie pod dostatkiem, wszystkie tkanki szybciej się regenerują.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami
Dlaczego warto postawić na białko?
Naukowcy zachęcają do komponowania śniadań bogatych w białko. Badacze z Uniwersytetu Missouri w Stanach Zjednoczonych odkryli, że takie posiłki szybko pozwalają lepiej kontrolować apetyt. Dzięki temu łatwiej unikać pokusy nadmiernego jedzenia w ciągu dnia, co jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości.
Z kolei badacze z Uniwersytetu Waseda w Japonii wykazali, że posiłki z przewagą białka zjedzone rano są doskonałym rozwiązaniem dla osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Wysoka zawartość białka w diecie wspomaga efekty ich treningów, przyczyniając się między innymi do większego przyrostu masy mięśniowej.
Co wybrać na śniadanie?
Co zjeść na śniadanie wysokobiałkowe? Świetnym pomysłem jest sałatka na bazie pasty hummus. Z tego powodu, że jest świetnym źródłem białka, poleca się ją dla wegetarian i wegan. To bardzo pożywna przekąska, bo zawiera także cenne witaminy i składniki mineralne. Warto zestawić ją z kaszą bulgur i świeżymi warzywami. W ten sposób powstanie pyszna sałatka śniadaniowa.
Sałatka wysokobiałkowa na śniadanie
Składniki na hummus:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 3 łyżek sezamowej pasty tahini,
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśniętych przez praskę),
- 3 łyżki ciepłej wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- soku z cytryny do smaku,
- sól, pieprz, kumin, kolendra do smaku.
Dodatkowo:
- porcja ugotowanej kaszy bulgur,
- ulubione warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewki,
- szczypiorek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (oprócz oliwy i przypraw) na hummus zmiksuje aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dopraw pastę przyprawami i polej oliwą.
- Porcję hummusu połóż na talerzu, obok ułóż porcję kaszy oraz obrane warzywa. Całość posyp zieleniną.