Łączę kilka składników i mam wysokobiałkowe śniadanie. Aż do obiadu nie czuję głodu

Śniadania wysokobiałkowe? Sporo się o nich teraz mówi. Są polecane przez dietetyków. Służą praktycznie każdemu, a szczególnie kobietom dojrzałym. Wcale nie potrzeba drogich składników, by przygotować taki posiłek.

Śniadanie powinno być bogate w białkoŚniadanie powinno być bogate w białko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śniadanie bogate w białko to same korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim zapewnia poczucie sytości na długo. Po takim posiłku przez wiele godzin nie czuje się głodu i nie ma się ochoty na przekąski. Białko jest też ważnym budulcem kości i mięśni, które u osób dojrzałych są coraz słabsze. Gdy jest go w organizmie pod dostatkiem, wszystkie tkanki szybciej się regenerują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Dlaczego warto postawić na białko?

Naukowcy zachęcają do komponowania śniadań bogatych w białko. Badacze z Uniwersytetu Missouri w Stanach Zjednoczonych odkryli, że takie posiłki szybko pozwalają lepiej kontrolować apetyt. Dzięki temu łatwiej unikać pokusy nadmiernego jedzenia w ciągu dnia, co jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości.

Z kolei badacze z Uniwersytetu Waseda w Japonii wykazali, że posiłki z przewagą białka zjedzone rano są doskonałym rozwiązaniem dla osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Wysoka zawartość białka w diecie wspomaga efekty ich treningów, przyczyniając się między innymi do większego przyrostu masy mięśniowej.

Co wybrać na śniadanie?

Co zjeść na śniadanie wysokobiałkowe? Świetnym pomysłem jest sałatka na bazie pasty hummus. Z tego powodu, że jest świetnym źródłem białka, poleca się ją dla wegetarian i wegan. To bardzo pożywna przekąska, bo zawiera także cenne witaminy i składniki mineralne. Warto zestawić ją z kaszą bulgur i świeżymi warzywami. W ten sposób powstanie pyszna sałatka śniadaniowa.

Sałatka wysokobiałkowa na śniadanie

Składniki na hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 3 łyżek sezamowej pasty tahini,
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśniętych przez praskę),
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • soku z cytryny do smaku,
  • sól, pieprz, kumin, kolendra do smaku.

Dodatkowo:

  • porcja ugotowanej kaszy bulgur,
  • ulubione warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewki,
  • szczypiorek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:


  1. Wszystkie składniki (oprócz oliwy i przypraw) na hummus zmiksuje aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Na koniec dopraw pastę przyprawami i polej oliwą.
  3. Porcję hummusu połóż na talerzu, obok ułóż porcję kaszy oraz obrane warzywa. Całość posyp zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa