PrzepisNaleśnikiPodwójnie mleczne naleśniki. Ciasto jest bardzo elastyczne, ale delikatne

Podwójnie mleczne naleśniki. Ciasto jest bardzo elastyczne, ale delikatne

Właśnie zaczyna się sezon na moje ulubione owoce do naleśników. Oczywiście chodzi o truskawki. Zasługują one na to, by deser dopracowany był perfekcyjnie. Dlatego też trochę inaczej przygotowuję ciasto na naleśniki.

Naleśniki na mleku skondensowanym są elastyczne, ale delikatne
Naleśniki na mleku skondensowanym są elastyczne, ale delikatne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć naleśniki można podawać na wiele różnych sposobów, to jednak o tej porze roku zawsze wygrywa opcja ze świeżymi owocami. Truskawki, a potem maliny, borówki i jagody to doskonałe dodatki do takiego deseru. Jednak żeby kompozycja była udana, placki muszą być wyjątkowo delikatne. Mam na to sprawdzony sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Klasyczny przepis na naleśniki zawsze się sprawdza

Od wielu lat przygotowuję naleśniki według tradycyjnego przepisu i nie stosuję żadnych zamienników. Musi być mleko, mąka i jajka. Smażę je zawsze na maśle. Zawsze też skrupulatnie odmierzam składniki. Wtedy jest gwarancja, że ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. To zaś przekłada się na to, że placki wyjdą bardzo cienkie, ale jednocześnie pozostaną elastyczne.

Teraz do ciasta na naleśniki dodaję jeszcze jeden składnik. Pozostaje on w strukturze klasycznej receptury, ale świetnie wzmacnia mleczny posmak. W takim wydaniu naleśniki idealnie pasują do świeżych truskawek. Są zdecydowanie bardziej deserowe.

Jaki produkt wzmacnia mleczny smak?

Mocniejszy, mleczny smak naleśników to zasługa mleka skondensowanego. Lubię dodawać je do sernika, a i w przypadku placków świetnie się sprawdza. Wybieram zawsze wersję niesłodzoną. Nie dodaję nawet cukru do ciasta, bo może się przypalać w czasie smażenia. Uważam też, że nie ma takiej potrzeby, bo truskawki są słodkie. Taki deser można dodatkowo wzbogacić o bitą śmietanę czy serek waniliowy.

Naleśniki z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • połowa szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • cukier puder do smaku (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Wlej mleko, mleko skondensowane i dodaj jajka, a także cukier, jeśli chcesz go użyć.
  2. Zmiksuj całość na gładką masę za pomocą miksera na wysokich obrotach, stopniowo dodając roztopione masło.
  3. Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją masłem.
  4. Na gorącą patelnię wylewaj porcje ciasta i rozprowadzaj je równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Wybrane dla Ciebie